Η ΕΕ της “φιλίας και της αλληλεγγύης” ξεσκίζει τις σάρκες της, με φόντο τα θύματα του κορονοϊού

Αν κάποιοι πέφτουν από τα σύννεφα με τις εξελίξεις στην ΕΕ, η έκπληξή τους οφείλεται σε μια βασική παρανόηση: ότι οι ηγέτες των κρατών-μελών συγκεντρώνονται για να βρουν μια λύση για το καλό μας…

Τα περισσότερα ΜΜΕ πανηγυρίζουν αντανακλαστικά, σχεδόν από συνήθεια, σε κάθε σύνοδο κορυφής. Έτσι και τώρα, έβαλαν μπρος την κασέτα και το γνωστό τροπάρι για τον “λευκό καπνό” και τη δύσκολη κοινή συμφωνία που επιτεύχθηκε στην τηλεδιάσκεψη των αρχηγών των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο προσεκτικός παρατηρητής όμως θα διαπίστωνε την απουσία του Κόντε και του Σάντσεζ, που αποχώρησαν με τελεσίγραφα για ενίσχυση με τη μορφή ενός κορονο-ομόλογου. “Αλλιώς συνεχίζουμε μόνοι μας, με τις δικές μας δυνάμεις”, όπως είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή που η οικονομικά αποκλεισμένη Κούβα στέλνει γιατρούς και υγειονομική βοήθεια, η στάση της ΕΕ προς τα δικά της κράτη-μέλη είναι περίπου αυτή.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν φουντώσει ένα αντι-γερμανικό κλίμα, που είδαμε έντονα και στην Ελλάδα με το αντιμνημονιακό μέτωπο -περισσότερο στο κλίμα ενός “αντι-Μερκελισμού που ξεθύμανε, παρά με βαθύτερο αντι-ΕΕ, αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα.

Αυτό το κύμα αντιδράσεων ώθησε την Κομισιόν να δώσει τη δική της απάντηση με μια σειρά εκλαϊκευτικών γραφημάτων, που θεωρητικά δείχνουν τα στοιχεία της “ευρωπαϊκής αλληλεγγύης” στην Ιταλία -και την Ισπανία κατά δεύτερο λόγο. Κάποια εξ αυτών φτάνουν μάλλον σε φαιδρό σημείο, όπως το γράφημα που λέει ότι η Γαλλία και η Γερμανία έδωσαν αθροιστικά περισσότερες μάσκες από ό,τι η Κίνα -με μια διατύπωση που υπονοεί εμμέσως πλην σαφώς ότι η καθεμιά ξεχωριστά έδωσαν λιγότερες συγκριτικά με την Κίνα.

Και εδώ στα ελληνικά, εμπλουτισμένο και με άλλα στοιχεία “ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”.

 

Δεν ξέρουμε αν μπορεί να έχει κάποια τύχη το αίτημα του “ευρωπαϊκού νότου” για ευρω-ομόλογα, με αφορμή τον κορονοϊό, που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα της Γερμανίας. Ούτε γνωρίζουμε πόσοι αντιλαμβάνονται από τα τελευταία γεγονότα τον χαρακτήρα της ΕΕ, τώρα που πέφτουν οι μάσκες της “φιλίας και αλληλεγγύης των λαών”, ή μένουν σε μια πιο ρηχή ανάγνωση της αντίθεσης μεταξύ Βορρά και Νότου -λες και είναι γεωγραφικό το ζήτημα.

Για όσους όμως πέφτουν από τα σύννεφα, μπορούμε να σημειώσουμε ότι η έκπληξή τους οφείλεται σε μια βασική παρανόηση: ότι οι ηγέτες των χωρών συγκεντρώνονται για να βρουν μια λύση για το καλό μας…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: