Γιατί χτυπά η ΕΛ.ΑΣ. ακινητοποιημένους πολίτες; – Χρυσοχοΐδης: Δε βγάζω συμπεράσματα από ένα περιστατικό

Δημοσιογράφος: Γιατί έπρεπε να χτυπηθεί ένας άνθρωπος που ήταν ακινητοποιημένος στο έδαφος;
Χρυσοχοΐδης: Δεν είστε ο Συνήγορος του Πολίτη. Δε βγάζω συμπεράσματα από ένα περιστατικό.

Ο Υπουργός Προ-Πο μίλησε χτες στο Μέγκα σχετικά με τις ανακοινώσεις που έκανε για το νέο “ηπιότερο δόγμα” της ελληνικής αστυνομίας και φρόντισε να δώσει ένα ρεσιτάλ πολιτικής αλαζονείας και βοναπαρτισμού, δίνοντας ελάχιστα πειστικές απαντήσεις στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου (Ράνια Τζήμα).

Μεταξύ πολλών μαργαριταριών, ισχυρίστηκε ουσιαστικά ότι η πρόβλεψη για οριοθέτηση των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια των επεισοδίων γίνεται “για το καλό τους” και την ασφάλειά τους και όχι για να περιορίσει την κάλυψη των γεγονότων. Ότι ο νόμος για τις διαδηλώσεις “προστατεύει τους διαδηλωτές” και το δικαίωμά τους να διαμαρτυρηθούν από τους προβοκάτορες. Και ότι η κυβέρνηση θέλει να διαδηλώνουν όλοι, χωρίς όμως να καταλύεται η κοινωνική-οικονομική ζωή της χώρας.

Δε γνωρίζουμε γιατί οι διαδηλώσεις θεωρούνται κάτι διαφορετικό από την “κοινωνική ζωή της χώρας” και με ποιον τρόπο την καταλύουν. Σε κάθε περίπτωση, αν ο υπουργός ΠροΠο ενδιαφέρεται για την προστασία των διαδηλώσεων από τους προβοκάτορες, μια πολύ καλή αρχή θα ήταν να μαζέψει τους ασφαλίτες που ντύνονται “αγανακτισμένοι διαδηλωτές” για να κόβουν κίνηση. Και έτσι θα ήταν περιττό το ειρωνικό-ρητορικό ερώτημά του: “αν υπάρχει πρόβλημα με τους προβοκάτορες, θα παίρνονται τα αναγκαία μέτρα. Τι σας προβληματίζει;”

Από τα λεγόμενα του Χρυσοχοΐδη, προκύπτει πως το ψηφιακό υλικό από τις κάμερες των ΜΑΤ θα είναι υπό την εποπτεία της ανεξάρτητης αρχής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και θα ανασύρεται για να “αντλούνται στοιχεία” σε περιπτώσεις επεισοδίων. Ενώ θα επαφίεται στο κριτήριο της αστυνομίας να ορίσει αν μια διαδήλωση μπορεί να είναι στο οδόστρωμα και πόσο χώρο θα καταλαμβάνει ή αν θεωρείται επικίνδυνη και χρειάζονται επιπλέον μέτρα.

Το καλύτερο σημείο της συνέντευξης ήταν όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα στιγμιότυπα από τη Θεσσαλονίκη και την αχρείαστη αστυνομικής βίας σε ακινητοποιοημένους διαδηλωτές που δεν έφεραν καμία αντίσταση. Ο Χρυσοχοΐδης πετούσε συνεχώς την μπάλα στην κερκίδα, με ασυνάρτητες φράσεις.

“Δε θέλω να πω τίποτα, δε βγάζω συμπεράσματα, βλέποντας ένα περιστατικό…”. “Να μου πείτε όλη αυτή η βία που ασκήθηκε, γιατί η αστυνομία, ενδεχομένως, αν άσκησε μια υπέρμετρη βία, γιατί η αστυνομία, γιατί δέχτηκε αυτή την επίθεση, γιατί οι διαδηλωτές που έπρεπε να διαδηλώσουν ειρηνικά έκαναν επίθεση…”

Η δημοσιογράφος του είπε εύλογα πως στη συγκεκριμένη περίπτωση, βλέπουμε δύο άνδρες ακινητοποιημένους στο έδαφος. Και αυτός έριξε εκ νέου την μπάλα στην κερκίδα -ή μάλλον στο Συνήγορο του Πολίτη, που θα αποδώσει ευθύνη σε αστυνομικούς και πολίτες…

Κοιτάξτε, δεν είστε συνήγορος του πολίτη, δεν κάνετε εξέταση. Ούτε εγώ κάνω…

Ο Χρυσοχοΐδης καμαρώνει μάλιστα γιατί “με δικό μας νόμο και πρωτοπόρο πειθαρχικό δίκαιο” οι καταγγελίες αυτές δεν πηγαίνουν στην ΕΛ.ΑΣ (για να εξετάσει τον εαυτό της) αλλά σε μια… ανεξάρτητη αρχή. Μιχάλης πίνει, Χρυσοχοΐδης κερνάει.

Στο τέλος της συνέντευξης, αναφέρθηκε εκ νέου στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, χωρίς να απαντά πειστικά στο ζήτημα πως ακόμα και οι διοικήσεις των ίδιων των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων αντιδρούν στον συγκεκριμένο νόμο. Προσπέρασε το θέμα του ασύλληπου φασίστα Παππά με μια φράση αλά Ντάνος: “Όταν συλληφθεί, θα το ανακοινώσω. Και θα συλληφθεί…”. Ενώ συνέχισε το αφήγημα ότι ο Κουφοντίνας ζητά “εξαιρετική, διακριτική μεταχείριση”.

Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: