Γ. Πρωτούλης: Το πρόβλημα δεν είναι ο πρέσβης, αλλά ο ιμπεριαλισμός, γι’ αυτό δεν τον θέλουμε στις ποδηλατάδες…

“Μόλις λέω Αμερικανός πρέσβης, γίνεται μια παγωμάρα στην αίθουσα”, αστειεύτηκε ο υποψήφιος της ΛΑΣΥ, αναφερόμενος στα ντηλ πρεσβείας και περιφέρειας Αττικής το περασμένο καλοκαίρι, ελάχιστο καιρό μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

To χθεσινό debate των περιφερειαρχών στον Ιανό, με ορισμένες διαφοροποιήσεις στη στάση κάθε υποψηφίου για επικοινωνιακούς λόγους, κινήθηκε στην πεπατημένη του προηγούμενου αντίστοιχου για το δήμο της Αθήνας.

Ο Γιώργος Πατούλης είχε σκηνοθετική εντολή να φωνάζει σε κάθε απάντηση, θεωρώντας πως έτσι δείχνει πυγμή και ηγετικό προφίλ. Η Ρένα Δούρου κράτησε πιο χαμηλούς τόνους, επιχειρώντας να κρατήσει με κάθε τρόπο έξω από τη συζήτηση την τραγωδία στο Μάτι, σα να ήταν κάτι άσχετο με τη θητεία της και τις ευθύνες της διοίκησής της. Ενώ ο Γιάννης Σγουρός υπηρέτησε το προφίλ του έμπειρου Πασόκου, που έχει ξανακάνει τη δουλειά και βασικά πιστεύει πως η θητεία της Δούρου και της “αριστερής διοίκησης” ξέπλυνε τα δικά του κρίματα, ώστε να βγει επιθετικά, χωρίς αναστολές και προσχήματα, ξανά στο προσκήνιο. Όλοι τους είχαν φέρει τους δικούς τους κλακαδόρους, για να φτιάξουν οπαδική κερκίδα και να κερδίσουν μαζί με το χειροκρότημα και τις εντυπώσεις.

Όλοι; Για άλλη, μια φορά, όπως και την προηγούμενη με το Νίκο Σοφιανό, ο υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Πρωτούλης δε χρειάστηκε κερκίδα για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του, χαράσσοντας με σαφήνεια τη διαφορά της πρότασης των κομμουνιστών για την τοπική διοίκηση σε περιφερειακό επίπεδο από εκείνη της αστικής διαχείρισης, που με αποχρώσεις και επιμέρους διαφωνίες ασπάζονται όλοι οι ανθυποψήφιοί του.

Ο κύκλος ξεκίνησε με το ζήτημα των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας και το Γιάννη Πρωτούλη να υπογραμμίζει πως είναι υποκριτική μια τέτοια συζήτηση με 3 εκπροσώπους που έχουν υπογράψει μνημόνια και σε επίπεδο τοπικής διοίκησης, μετατρέποντάς την σε ντήλερ επιχειρηματικών συμφερόντων. Αναφέρθηκε σε μια σειρά αρμοδιότητες που έχουν εκχωρηθεί σε ιδιώτες με το αντίστοιχο αντίτιμο και το μπλέξιμο ευθυνών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανυπαρξία σχεδίου για τα ρέματα που έχουν περάσει στην περιφέρεια, αλλά δεν έχουν καν συμπεριληφθεί στην υπηρεσία αντιπλημμυρικών έργων. Στον αντίποδα, με φαστ τρακ διαδικασίες και εκπρόθεσμες τροπολογίες διευθετήθηκαν τα ζητήματα του Φαληρικού Όρμου. Τόνισε πως το “μπαλάκι ευθυνών είναι μια πολύ βολική αντιπαράθεση κι όσο περισσότερο ανεβαίνουν οι τόνοι, τόσο κρύβεται η ουσία”, δηλαδή η έλλειψη πόρων για αντιπλημμυρικά κι αντιπυρικά έργα, σχολεία κι άλλα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, την ώρα που όλοι οι άλλοι συμφωνούν στην ενίσχυση της “ιερής αγελάδας των επενδυτών”.

Στο ζήτημα των απορριμμάτων, ο Γιάννης Πρωτούλης αναφέρθηκε εκτενώς στα 785 εκ. από ΕΣΠΑ κι εθνικούς πόρους για τη διαχείριση αποριμμάτων από τους οποίους μόνο 100 εκ. πηγαίνουν στην ανακύκλωση, ενώ το υπόλοιπο διατίθεται σε μονάδες παραγωγής RDF, δηλαδή καύσιμου σκουπιδιού για την παραγωγή ενέργειας προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Έφερε το παράδειγμα της πρώην ΑΓΕΤ στο Βόλο, που θα καίει 200.000 τόνους αυτού του επικίνδυνου υλικού, σκορπίζοντας στην περιοχή καρκίνο, που “όμως είναι χρυσοφόρος για κάποιους”. Χαρακτήρισε το θέμα των αποριμμάτων “μελετημένο και προσχεδιασμένο αδιέξοδο” ώστε με το πιστόλι στον κρόταφο να επιβληθεί ο σχεδιασμός των ΣΔΙΤ και των εργολάβων. Υπογράμμισε πως τα σκουπίδια δεν είναι χώρος για μπίζνες, αφού “κανένας επιχειρηματίας δεν επενδύει για την ψυχή της μάνας του”. Η λογική του κέρδους και των εργολάβων οδήγησε επί 54 ειδικά στη Δυτική Αθήνα “να τρώμε στη μάπα τα σκουπίδια όλης της Αττικής”.

Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική ανάπτυξη, ο υποψήφιος της ΛΑΣΥ ξεκαθάρισε πως η τοπική διοίκηση δεν είναι ανώνυμη εταιρεία, αλλά πρέπει να ασχολείται με τα λαϊκά προβλήματα. Αναπτυξιακό πρόβλημα είναι πως στην Ανατολική Αττική ακόμα υπάρχουν βόθροι, πως δεν έχει νοσοκομείο τη στιγμή που αποτεφρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, πως δεν υπάρχει έλεγχος αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων εδώ και χρόνια, πως όποτε “βρέχει κινδυνεύουμε να πνιγούμε κι όποτε έχει καύσωνα, κινδυνεύουμε να καούμε”. Υπενθύμισε την τραγωδία στο Μάτι, που ήταν αποτέλεσμα ανυπαρξίας μέσων, σχεδιασμού και υποδομών. Την ίδια περίπου εποχή, “πριν ακόμα θαφτούν οι νεκροί μας”, η περιφέρεια στις 24 Αυγούστου συναντιόταν με τον Αμερικανό πρέσβη με ζήτημα το film office, γραφείο οπτικοακουστικών παραγωγών, που είχε κλείσει το Σύνταγμα πριν λίγο διάστημα για να γυριστούν σκηνές με επεισόδια “που δείχνουν ότι είμαστε κάφροι όταν διαδηλώνουμε”. Ο Πρωτούλης επανήλθε στο ζήτημα λίγο αργότερα, μετά τους ισχυρισμούς της Ρένας Δούρου πως η συνάντηση είναι “fake news” υπενθυμίζοντάς της το δελτίο τύπου που η ίδια είχε εκδώσει. Πρόσθεσε χιουμοριστικά πως “μόλις λέω Αμερικανός πρέσβης, γίνεται μια παγωμάρα στην αίθουσα”, επισημαίνοντας πως “εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον Αμερικανό πρέσβη, πρόβλημα έχουμε με την ιμπεριαλιστική πολιτική του, και γι’αυτό και δεν τον γουστάρουμε στις ποδηλατάδες, όπως ο δήμαρχος της Πάτρας”.

Υπογράμμισε τις σοβαρές ευθύνες της περιφέρειας για την έλλειψη πολιτικής προστασίας, που σχετίζονται με την παραμέληση έργων θωράκισης των πολιτών από φυσικές καταστροφές, αφού δεν είναι κερδοφόρα, προσθέτοντας πως λίγο πριν την πυρκαγιά στο Μάτι και τις πλημμύρες στη Μάνδρα, όταν μόνο το ΚΚΕ και η ΛΑΣΥ έκρουαν των κώδωνα του κινδύνου, κυβέρνηση και περιφέρεια έκαναν λόγο για “άριστη προετοιμασία” σε όλα τα ενδεχόμενα.

Αποστομωτική απάντηση έδωσε στο ερώτημα περί συνεργασιών (“δεν πάει το μυαλό με τίποτα”), αλλά και στην “αγαπησιάρικη” προτροπή της δημοσιογράφου, καθένας από τους υποψήφιους να “ονομάσουν ένα καλό στοιχείο των αντιπάλων τους”: “Εμείς δε θα πούμε κάτι καλό, έχουμε προετοιμαστεί για τα άσχημα”. Έθεσε το ουσιαστικό ζήτημα, δηλαδή ότι με την ενεργή συμμετοχή του λαού μας διαμορφώνονται μεγάλες συμμαχίες, αναφέροντας ως παράδειγμα την πρωτοβουλία του Κώστα Πελετίδη για την πορεία κατά της ανεργίας από την Πάτρα στην Αθήνα. Επεσήμανε πως στα ψηφοδέλτια της ΛΑΣΥ υπάρχουν άνθρωποι που ανήκαν σε άλλες δυνάμεις, ανάμεσά τους και στους συνδυασμούς της Δούρου, του Σγουρού και της ΝΔ. Αναφέρθηκε στα παζάρια που γίνονται με πρόσχημα την απλή αναλογική στην τοπική διοίκηση, στα οποία η ΛΑΣΥ δε συμμετέχει, προασπίζοντας τα δικαιώματα του λαού. “Καθησύχασε” όσους “αγωνιούν” για το σχηματισμό συνεργασιών, αναφέροντας και τις πρόσφατες μετακινήσεις βουλευτών στην κεντρική πολιτική σκηνή, που, όπως τόνισε, θυμίζει το τραγούδι “ρούχα μαζί που πλύθηκαν κι έχουνε γίνει ροζ”. Εξάλλου παρόμοια σκηνικά υπάρχουν ήδη στην τοπική διοίκηση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την έγκριση των προϋπολογισμών της περιφέρειας επί Δούρου, που ήταν σχεδόν αντιγραφή της προηγούμενης διοίκησης Σγουρού, με αποτέλεσμα να διαγκωνίζονται για την πατρότητά του. Έκλεισε επισημαίνοντας το πραγματικό διακύβευμα της επερχόμενης αναμέτρησης, δηλαδή την εκλογή όσο γίνεται περισσότερων περιφερειακών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης, φέρνοντάς την ακόμα και στην πρώτη θέση.

Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να δείτε όλη τη συνάντηση και τις απαντήσεις όλων των υποψηφίων.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: