Υπερψήφισε η πλειοψηφία της ΟΜΕ – ΟΤΕ την τάχα “βελτιωμένη” νέα συλλογική σύμβαση

Καταψήφισε την απαράδεκτη συμφωνία η ΕΣΚ – ΟΤΕ επισημαίνοντας ότι στον πυρήνα της η εργοδοσία δεν δίνει τίποτε καινούριο σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση που απέρριψε η πλειοψηφία των εργαζομένων.

Ψηφίστηκε πριν λίγη ώρα από την πλειοψηφία της ΟΜΕ – ΟΤΕ η νέα συλλογική σύμβαση για τους εργαζόμενους του ομίλου, μετά από “βελτιωμένη” πρόταση της εργοδοσίας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για κάποια ελάχιστα ψίχουλα, που δόθηκαν μετά την αποφασιστική στάση των εργαζόμενων να απορρίψουν προηγούμενες απόπειρες της εργοδοσίας να επιβάλλει τους όρους της. Επί της ουσίας ωστόσο δεν κατοχυρώνει τίποτε από εκείνα για τα οποία αγωνίστηκαν με την πρωτοφανή σε διάρκεια και συμμετοχή πρόσφατη απεργία οι εργαζόμενη της επιχείρησης. Η ηγεσία της ομοσπονδίας προσπάθησε να ωραιοποιήσει την επιλογή της για υπογραφή της σύμβασης, παρουσιάζοντάς την ως τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό στην παρούσα φάση και μιλώντας αόριστα και υποκριτικά για “κίνημα” το οποίο “θα έχει χρόνο” για να ανασυνταχθεί και να διεκδικήσει περισσότερα στη συνέχεια.

Ενάντια στη συμφωνία ψήφισαν οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ – ΟΤΕ, της ταξικής παράταξης στην ομοσπονδία, που νωρίτερα είχε εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους είναι απαράδεκτη η νέα σύμβαση, υπενθυμίζοντας το πλήθος αποφάσεων από όλη την Ελλάδα που απορρίπτουν το κείμενο της συμφωνίας:

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΟΜΕ-ΟΤΕ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΩ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΔΙΝΕ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την πλειοψηφία της ΟΜΕ – ΟΤΕ στη συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα 3/2 ανάμεσα στη διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ και στον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα της ΟΜΕ – ΟΤΕ η εργοδοσία «προσήλθε με βελτιωμένη πρόταση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Δελτίο Τύπου της ομοσπονδίας. Ας δούμε ποια είναι αυτή η «βελτιωμένη πρόταση»:

  • Η εργοδοσία για τους νέους συναδέλφους χωρίς προσωπική διαφορά προσφέρει αύξηση 5,5% για το 2020 και 3,5% από 31/7/2021 αντί για 5,5% + 2% που ήταν στην αρχική συμφωνία.
  • Για τους παλιούς η μείωση από -9,5% που είναι σήμερα θα γίνει -5% το 2020 με 35ώρο και από 31/7/2021 η μείωση θα γίνει -1,5% με 8ώρο. Στο αρχικό κείμενο η μείωση από 31/7/2021 ήταν -1%
  • Επίσης, «προσφέρει» την περιγραφή του Π.Δ. 240/2006.

 

Ποια είναι η βελτίωση συνάδελφοι της πλειοψηφίας;

  • Η αστεία αύξηση για τους νέους εργαζόμενους, χωρίς προσωπική διαφορά, που αντισταθμίζεται για την εργοδοσία από το γεγονός ότι για τους παλιούς η τελική μείωση θα είναι -1,5% αντί για -1% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Σε απόλυτους αριθμούς η εργοδοσία μπορεί να βγαίνει και κερδισμένη.
  • Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι με προσωπική διαφορά δεν θα δουν ούτε 1 € αύξηση;
  • Η περιγραφή του Π.Δ.; Αλήθεια, η εργατική νομοθεσία από πότε πρέπει να περιγράφεται μέσα στη ΣΣΕ για να ισχύει;  Το Π.Δ. 240/2006 ισχύει για όλους τους εργαζόμενους της χώρας. Τι ακριβώς «προσφέρει» η εργοδοσία; Την αποδοχή της εργατικής νομοθεσίας;

 

Οι εργαζόμενοι απέρριψαν το κείμενο γιατί δεν κάλυπτε καμιά από τις διεκδικήσεις τους. Δεν το απέρριψαν διεκδικώντας λίγα ψίχουλα ακόμα από το «λουκούλλειο» γεύμα των μετόχων. Το απέρριψαν διεκδικώντας ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω. Σύμβαση που θα δίνει πραγματικές αυξήσεις σε όλους και θα μας θωρακίζει απέναντι στα σχέδια της εργοδοσίας για τις θυγατρικές.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΡΑΒΛΕΨΕΙ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ «ΕΥΘΥΝΗ» ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΧΑΤΙΡΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

Η ΜΟΝΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Υπενθυμίζουμε τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα με τις οποίες οι εργαζόμενοι απορρίπτουν το κείμενο συμφωνίας και ζητούν συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα:

  1. Μεσσηνία (Ομόφωνα από Γ.Σ. ΠΕΤ-ΟΤΕ)
  2. Ηράκλειο (Ομόφωνα από Γ.Σ. ΠΕΤ-ΟΤΕ)
  3. Ρέθυμνο (Ομόφωνα από Γ.Σ. ΠΕΤ-ΟΤΕ)
  4. Λακωνία (Ομόφωνα από Γ.Σ. ΠΕΤ-ΟΤΕ)
  5. Χανιά (Ομόφωνα από Γ.Σ. ΠΕΤ-ΟΤΕ)
  6. Σέρρες (Ομόφωνα από Γ.Σ. ΠΕΤ-ΟΤΕ)
  7. Λασίθι (Ομόφωνα από Γ.Σ. ΠΕΤ-ΟΤΕ)
  8. Κεφαλονιά (Ομόφωνα από Γ.Σ. ΠΕΤ-ΟΤΕ)
  9. Κυκλάδες
  10. Τρίκαλα
  11. ΤΤΛΠ Αγίας Παρασκευής
  12. ΤΤΛΠ Παγκρατίου
  13. Βόλος
  14. Καρδίτσα
  15. Πιερία
  16. Αποθήκη Σφαγείων (Θεσσαλονική)
  17. ΟΛΥΜΠΙΑ ΡΑΔΙΟ
  18. ΤΤΛΠ Παλαιού Φαλήρου
  19. ΤΤΛΠ Πειραιά
  20. Κτίριο Δαγκλή
  21. Τρίκαλα
  22. ΤΤΛΠ Αμπελοκήπων
  23. Δωδεκάνησα
  24. Κτίριο Φοίνικα Θεσσαλονικής
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: