Του αφεντικού μου ο δικηγόρος είναι δυο φορές δικηγόρος μου – Ίδιος συνήγορος για COSCO και εργοδοτικό σωματείο

Το εργοδοτικό σωματείο όχι μόνο ενέταξε εργαζομένους χωρίς καν να τους ρωτήσει, αλλά κατά διαβολική σύμπτωση εκπροσωπείται από δικηγόρο που εκπροσώπησε την εταιρεία στην εκδίκαση των απεργιών του τελευταίου διαστήματος.

Σε πρακτικές λύσεις φαίνεται πως προχωράει η εργοδοσία της COSCO, στη λογική του “Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει”. Αφού λοιπόν, όπως καταγγέλλει  Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις Προβλήτες του Πειραιά, έφτιαξε διασπαστικό δικό της “Συνδικάτο” για να διαπραγματεύεται με τον εαυτό της, χρησιμοποιεί την ίδια δικηγόρο στην εκπροσώπησή της στη διάρκεια της εκδίκασης των απεργιών που η αστική δικαιοσύνη έκρινε παράνομες με μία από εκείνες του εργοδοτικού σωματείου ΣΥΝΕΔΕΠ. Ούτε τα προσχήματα λοιπόν δεν τηρεί η εργοδοσία με τα τσιράκιά της, δηλώνοντας προκλητικά πως θα κάνει τα πάντα για να πετύχει ανάσχεση του αγώνα των εργαζομένων, που ήδη πέτυχαν μετά από ανυποχώρητη μάχη την ένταξή τους στα βαρέα κι ανθυγιεινά και πλέουν ζητούν την υπογραφή ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους. Για το σκοπό αυτό μάλιστα καλούν σε συνέλευση την ερχόμενη Τετάρτη 31 Οκτώβρη στις 12 μμ. στο ΕΚ Πειραιά για το συντονισμό των επόμενων κινητοποιήσεών τους. Αξίζει να διαβαστεί παρακάτω ολόκληρη η ανακοίνωση, που δεν υπενθυμίζει μόνο τα όσα κατακτήθηκαν χάρη στη συνεπή στάση του σωματείου, αλλά και καταγγέλλει συγκεκριμένα τις αλχημείες με τις οποίες η εργοδοσίας πέτυχε την ίδρυση του ομογάλακτου συνδικάτου της:

«Σήμερα εκδικάστηκε η προσφυγή για τη νομιμότητα του “Συνδικάτου” των “COSCO” – Dport. Οι μάσκες όμως έπεσαν για ακόμη μια φορά.

Η μία εκ των δικηγόρων που εκπροσωπούσε και υπερασπιζόταν το εργοδοτικό “συνδικάτο ΣΥΝΕΔΕΠ” ήταν δικηγόρος για λογαριασμό των “COSCO”, DPORT και εργολάβων κατά τη διάρκεια της εκδίκασης των απεργιών των εργαζομένων όπου κρίθηκαν παράνομες.

Επιβεβαιώθηκαν οι ισχυρισμοί μας ότι είναι τσιράκια της εργοδοσίας και ο μόνος τους σκοπός είναι να βάλουν εμπόδια στους αγώνες μας και τις διεκδικήσεις μας.

Η εργοδοσία έφτιαξε το δικό της “Συνδικάτο” για να μπορεί να διαπραγματεύεται με τον εαυτό της.

Ο ρόλος τους αποκαλύπτεται από μια σειρά γεγονότα:

  1. Κατάθεσαν στο δικαστήριο πως το Μητρώο Μελών τους το έφτιαξαν σύμφωνα με τις καταστάσεις προσωπικού που είναι αναρτημένες από την εργοδοσία, χωρίς να ρωτήσουν τους εργαζομένους αλλά αυθαίρετα. Μπορούν να μας ενημερώσουν πώς βρήκαν τα πατρώνυμα των εργαζομένων αφού δεν αναγράφονται σε αυτές τις λίστες;
  2. Επίσης λένε πως το μόνο που βάζουμε στην καταγγελία μας είναι πως προκαλούν σύγχυση στους εργαζόμενους. Βέβαια δεν λένε πως οι ίδιοι έχουν προκαλέσει σύγχυση στους εαυτούς τους όταν παρουσιάζουν ως μέλη τους σύμφωνα με έγγραφα που είναι κατατεθειμένα στο Πρωτοδικείο Αθηνών ακόμα και μέλη της Διοίκησης του δικού μας Σωματείου της ΕΝΕΔΕΠ. Πώς από 959 μέλη που εμφανίζουν στο Πρωτοδικείο δηλώνουν ότι είναι 550;
  3. Το βασικό επιχείρημα για την ίδρυση του Συνδικάτου τους είναι ότι δεν πρέπει να απεργούμε γιατί τα μεροκάματα που χάνουμε είναι πιο σημαντικά από τον αγώνα για διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ. Όταν όμως ρωτήθηκαν μετά από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ με την εργοδοσία για τη ΣΣΕ και τη μη υπογραφή της με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν οι εργαζόμενοι και το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, το ΔΣ του “Συνδικάτου” απάντησε πως αυτοί θέλουν εργασιακή ειρήνη και να διεκδικούμε πιο ήρεμα. Να σημειώσουμε δύο στοιχεία: α) Οι απεργοσπάστες που ήταν στο Χαϊδάρι και στο Φλοίσβο πληρώθηκαν και με το παραπάνω από την εργοδοσία. β) Το ΔΣ του “Συνδικάτου” δήλωσε πως στην απεργία του Μάη – Ιούνη είδαν πως δεν συμμετείχαν οι εργαζόμενοι και πως ήμασταν πολύ λίγοι. Μάλλον πήγαν σε άλλο λιμάνι και σε άλλη απεργία πιθανόν θα λένε για τη μαρίνα του Φλοίσβου που επιβιβάστηκαν στο κρουαζιερόπλοιο για να σπάσουν την απεργία μας.
  4. Επίσης υποστηρίζουν πως το Σωματείο μας έχει ως μόνη διεκδίκηση την ένταξη στα ΒΑΕ και όχι την υπογραφή ΣΣΕ. Οι άνθρωποι είναι πασιφανές αναιρούν τους ίδιους τους εαυτούς τους με αυτά που λένε και κάνουν.

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους για να μαθαίνουν οι νέοι εργαζόμενοι και να θυμούνται οι παλιότεροι τα εξής:

  1. Η ένταξη στα ΒΑΕ έγινε μετά τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων μαζί με το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ.
  2. Τα κλουβιά προστασίας που χρησιμοποιούν οι εναερίτες έγιναν μετά από παρέμβαση του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.
  3. Τα προγράμματα εργασίας φτιάχτηκαν μετά από αγώνα που έκανε το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ με τους εργαζόμενους στο λιμάνι.
  4. Το ασθενοφόρο ήρθε στο λιμάνι μετά από στάση εργασίας που έγινε το Φλεβάρη του 2016.
  5. Τα εργατικά ατυχήματα άρχισαν να δηλώνονται μετά της ίδρυση του Σωματείου μας το 2014. Μέχρι τότε δεν είχε δηλωθεί κανένα εργατικό ατύχημα.
  6. Το διάλειμμα κατοχυρώθηκε μετά από αγώνα και σειρά παρεμβάσεων του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.
  7. Ακόμα και τα σάντουιτς, τα νέα λεωφορεία και η διακοπή εργασιών στα έντονα καιρικά φαινόμενα κατακτήθηκαν μέσα από παρεμβάσεις του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

Και τώρα μετά από όλο αυτό τον αγώνα και τη δέσμευση της εργοδοσίας στη συνάντηση με τα αρμόδια υπουργεία για υπογραφή ΣΣΕ που θα διασφαλίζει και θα βελτιώνει τους όρους αμοιβής και εργασίας, έρχονται και ιδρύουν ένα “Σωματείο” με σκοπό να βάλουν εμπόδια στις διεκδικήσεις μας. Μάλιστα, δεν ντρέπονται να λένε πως βασικό τους μέλημα είναι μόνο να κατοχυρώσουν τη δουλειά τους και σε καμία περίπτωση να μην κλείσει το λιμάνι.

Όσο για την αλληλεγγύη που εκφράστηκε και εκφράζεται από πλήθος Σωματείων και Φορέων τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού την υποβαθμίζουν και την βαφτίζουν κομματικούς μηχανισμούς. Προφανώς και δεν μπορούν να πουν κάτι άλλο οι κύριοι “αντιπροσωπευτικοί” όταν όλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό αναγνωρίζουν πως το Σωματείο που παλεύει για το δίκιο του εργάτη στο λιμάνι του Πειραιά είναι η ΕΝΕΔΕΠ.

Συνάδελφοι, το Σωματείο μας θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 31 Οκτώβρη Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και ώρα από τις 12.00 έως και τις 20.00 το απόγευμα με σκοπό να αποφασίσουμε όλοι μαζί τα επόμενα βήματά μας με κύριο στόχο την υπογραφή ΣΣΕ.

Όλοι τώρα στο Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: