Το Σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα δυναμώνει και η ΠΑΣΚΕ επιχειρεί να ακυρώσει τις αρχαιρεσίες του!

Με το γελοίο επιχείρημα της «παράνομης τροποποίησης» του καταστατικού του Συνδικάτου, που έχει γίνει από τον Γενάρη, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου θέλει να ακυρώσει τις εκλογές στις οποίες ψήφισαν 1.750 εργαζόμενοι!

Πριν από δύο μέρες, η διοίκηση του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού στην Κέρκυρα, μία από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας με πολλούς εργαζόμενους στον κλάδο, σημείωνε στην ανακοίνωσή της τις περίεργες μεθοδεύσεις που διαπίστωνε ενάντια σε ένα από τα πιο μαζικά και δυναμικά σωματεία.

Είναι σε όλους ορατό ότι η πρωτοπόρα δράση του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού η μεγάλη συσπείρωση των εργαζομένων του κλάδου και ο συνεπής ταξικός του προσανατολισμός  έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στο συνδικαλιστικό κίνημα της Κέρκυρας σε καιρούς υποχώρησης του εργατικού κινήματος. Εδώ το ποτάμι γυρίζει ανάποδα! Ο εργατικός ξεσηκωμός στην τουριστική βιομηχανία της Κέρκυρας με τις αλλεπάλληλες ογκώδεις κινητοποιήσεις δεν αποτελεί ευκαιριακό φαινόμενο ούτε μόνο έκφραση της πρόσκαιρης οργής των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό τουρισμό.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου οργανώνονται, συσπειρώνονται στην ταξική γραμμή του συνδικάτου τους και πριν λίγες ημέρες το απέδειξαν με ρεκόρ συμμετοχής στις εκλογές απ’ την ίδρυση του συνδικάτου το 1936 μέχρι σήμερα.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό η διεύρυνση του πεδίου δράσης του σωματείου απ’ τα ξενοδοχεία σε όλο τον επισιτισμό- τουρισμό, η αύξηση της δύναμης του συνδικάτου, το δυνάμωμα των αγώνων των εργαζομένων να προβληματίζει τους μονοπωλιακούς τουριστικούς ομίλους, το πολιτικό τους προσωπικό και τους μηχανισμούς τους.

Δεν μας εκπλήσσει λοιπόν το γεγονός ότι η εργοδοσία έβαλε τα τσιράκια της να τρέχουν σε Αστυνομίες, Εισαγγελείς και Πρωτοδικείο προκειμένου να πετύχουν την παρεμπόδιση της Γενικής Συνέλευσης και των εκλογών του Συνδικάτου, βεβαίως ανεπιτυχώς!

Ούτε μας εκπλήσσει που εκδίδουν κατάπτυστες ανακοινώσεις οι οποίες αποτελούν μνημείο αυτογελοιοποίησης για τους συντάχτες και τους υπογράφοντες.

Εκείνο όμως που δεν μπορούμε να δεχτούμε είναι ότι δικηγόρος που στο παρελθόν για λογαριασμό της εργοδοσίας κατέθεσε αγωγή στο όνομα εργαζομένων εν αγνοία τους (έχει για αυτό καταγγελθεί εξωδίκως στο παρελθόν), αλωνίζει στο Πρωτοδικείο και πριν προλάβουμε εμείς να πάρουμε αντίγραφα των πρακτικών των αρχαιρεσιών μας, τα έχει πάρει αυτός χωρίς αίτηση και κατά παράβαση του κανονισμού, τα έχει μεταφέρει για αναπαραγωγή εκτός του Δικαστικού Μεγάρου.

Δεν μας ανησυχεί που πήρε τα πρακτικά μας, άλλωστε στις διαδικασίες μας προήδρευσαν 14 συνάδελφοι του και έχουν όλοι τους να πουν για τις άψογες εκλογικές μας διαδικασίες, όμως, όποτε εμείς έχουμε ζητήσει αντίγραφα πρακτικών των σωματείων της εργοδοτικής φατρίας, παρ’ ότι είχαμε καταθέσει αγωγές, το Πρωτοδικείο αρχικά μας ζητούσε έγγραφο αίτημα, εν συνεχεία μας ζητούσε τεκμηρίωση του έννομου συμφέροντός μας και τελικά μας απέρριπτε το αίτημα. Γιατί λοιπόν αυτή η διαφορά στην αντιμετώπιση; Τι παίζεται στο Πρωτοδικείο της Κέρκυρας; Δεν γνωρίζουμε ούτε και περιμένουμε απαντήσεις.

Εκείνο για το οποίο προειδοποιούμε τους πάντες είναι να κοντέψουνε τα χέρια τους απ το συνδικάτο μας και να σταματήσουν να κάνουν όνειρα.
Οι χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι του μόχθου θα υπερασπιστούν με κάθε τίμημα το συνδικάτο τους, τα δικαιώματά τους, το ψωμί της οικογένειας και των παιδιών τους.
Γι αυτό το λόγο στις 28 Σεπτέμβρη θα είναι στο δρόμο για να παλέψουν για την ζωή που τους αξίζει και τους κλέβουν τα παράσιτα.

Τις επόμενες ώρες η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου έκανε ακόμα πιο σαφείς τις προθέσεις της να ακυρώσει τις μαζικότατες και δημοκρατικές αρχαιρεσίες του Σωματείου, που αποτύπωσαν τη δυναμική του δράση. Όπως διαβάζουμε στον 902.gr:

Την ακύρωση των αρχαιρεσιών του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό Κέρκυρας, που έγιναν μέσα στον Αύγουστο με ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή εργαζομένων, επιδιώκει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕΤ). Με το γελοίο επιχείρημα της «παράνομης τροποποίησης» του καταστατικού του Συνδικάτου, που έχει γίνει από τον Γενάρη, η Ομοσπονδία θέλει να ακυρώσει τις εκλογές στις οποίες ψήφισαν 1.750 εργαζόμενοι! Η απαράδεκτη προσφυγή που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία εκδικάζεται στις 28/9, μέρα δράσης για τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου, προκαλώντας ακόμα πιο αλγεινή εντύπωση για το γεγονός ότι αντί να αναλάβει κάποια αγωνιστική πρωτοβουλία στρέφεται ενάντια σε συνδικάτα που πρωτοστατούν στην οργάνωση και τη διεκδίκηση των εργαζομένων.

«Η προτεραιότητα των εργοδοτών έχει προτεραιότητα» σχολιάζει το Συνδικάτο και επισημαίνει ότι αυτό που έχει «ενοχλήσει» την εργοδοσία και την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας είναι οι 15 μαζικές κινητοποιήσεις που έχει οργανώσει τους τελευταίους μήνες. Καλεί την Ομοσπονδία να προχωρήσει άμεσα σε συνεδρίαση της διοίκησης με θέμα την απόσυρση της προσφυγής.

Για ακόμη μια φορά «η πλειοψηφία ενεργεί ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό», καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕΜετά τους χαρακτηρισμούς μιας σειράς κυβερνητικών μέτρων ως «θετικών» για τους εργαζόμενους του κλάδου, μετά το «σιωπητήριο των κινητοποιήσεων» που σήμανε τον Ιούνη, τώρα συκοφαντεί αγωνιστές συνδικαλιστές «για λογαριασμό των εργοδοτών» και «σέρνει στα δικαστήρια οργανώσεις που ψηφίζουν χιλιάδες μέλη».

Παρόμοια τακτική, όπως υπενθυμίζει, ακολούθησε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας στο παρελθόν και στην Αττική, όταν αντί να χαιρετίσει τη μαζικοποίηση του σωματείου «προσπάθησε στα δικαστήρια να σταματήσει αρχαιρεσίες δυο φορές, χωρίς αποτέλεσμα», μόνο και μόνο για να μην αναδειχθούν στο τιμόνι της διοίκησης οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Στην Κέρκυρα η επίθεση στο Συνδικάτο συνοδεύεται από ένα «πρωτοφανές κύμα συκοφαντίας» ενάντια στον πρόεδρό του, Σταμάτη Πελάη. Χωρίς ντροπή, εκτοξεύουν κατηγορίες πως «δεν είναι εργαζόμενος» σε βάρος ενός συνδικαλιστή που απολύθηκε εξαιτίας της δράσης του όντας εκλεγμένος στη Διοίκηση της ΓΣΕΕ, έχει προσφύγει κατ’ επανάληψη στα δικαστήρια με μια σειρά αποφάσεις να τον δικαιώνουν και παρόλα αυτά ο εργοδότης να αρνείται να συμμορφωθεί με αυτές και να τις εφαρμόσει.

«Η δράση του Συνδικάτου της Κέρκυρας και των αγωνιστών στο ΔΣ που είναι γνωστή σε όλον τον κλάδο, ενοχλεί ξενοδόχους και εστιάτορες, ενοχλεί το ΣΕΤΕ και την ΠΟΞ. Ενοχλεί επομένως και τα στηρίγματά τους, την παράταξη της ΠΑΣΚΕ, που ορισμένα από τα δικά της στελέχη περιδιαβαίνουν τη χώρα πότε ως εκπρόσωποι των εργαζομένων και πότε ως εκπρόσωποι των αφεντικών. Πότε ως πρόεδροι σωματείων και Ομοσπονδιών και πότε ως πρόεδροι ανωνύμων εταιρειών. Πότε ως συνδικαλιστικά στελέχη και πότε ως στελέχη κομμάτων που βασάνισαν και βασανίζουν το λαό με μνημόνια, απεργοκτόνα μέτρα, νόμους που χτυπούν τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων», σχολιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία. Καλεί όλα τα σωματεία να καταδικάσουν «κάθε ενέργεια που αποδυναμώνει τον αγώνα», «κάθε πράξη που στέκεται εμπόδιο στη συμμετοχή περισσότερων εργαζόμενων στην οργανωμένη δράση», «κάθε χτύπημα σε αγωνιστές που έχουν καταξιωθεί εδώ και χρόνια στη συνείδηση των εργαζομένων, όχι λόγω της συνδικαλιστικής τους θέσης αλλά από τη στάση τους και την ικανότητα να συσπειρώνουν και να οργανώνουν πραγματικούς αγώνες ενάντια στις κυβερνήσεις και τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: