“Τις «ευαισθησίες» της εταιρίας JUMBO οι εργαζόμενοι τις έχουν ζήσει καλά στο πετσί τους όλα αυτά τα χρόνια”

Στην πολύ συγκινητική διαφήμιση της Jumbo που προβλήθηκε φέτος τα Χριστούγεννα, θα μπορούσαν κάλλιστα να αντικαταστήσουν τον άμοιρο ναυτικό με έναν υπάλληλο της εταιρίας Jumbo, καθώς ο δεύτερος πέρασε λιγότερες ώρες στο σπίτι του και στα παιδιά του τις γιορτές από ότι ο ναυτικός της διαφήμισης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ JUMBO ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ

Στην πολύ συγκινητική διαφήμιση της Jumbo που προβλήθηκε φέτος τα Χριστούγεννα, θα μπορούσαν κάλλιστα να αντικαταστήσουν τον άμοιρο ναυτικό με έναν υπάλληλο της εταιρίας Jumbo, καθώς ο δεύτερος πέρασε λιγότερες ώρες στο σπίτι του και στα παιδιά του τις γιορτές από ότι ο ναυτικός της διαφήμισης.

Με περίσσιο θράσος ο κ. Βακάκης έτρεξε να υπερασπιστεί την απόφαση της διοίκησης της εταιρίας να λειτουργήσεις τα καταστήματα της όλες τις Κυριακές του έτους εκεί που το επιτρέπει η νομοθεσία σύμφωνα με τις ανάλογες αποφάσεις της εκάστοτε περιφέρειας.

Μάλιστα το πήγε ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας ότι αυτό είναι ένα μέτρο που ωφελεί τάχα μου τους εργαζόμενους γιατί θα διασφαλιστούν θέσεις εργασίας που θεωρούνται «εποχιακές» ενώ εξίσου ειρωνικά δήλωσε «Εάν είχαμε την πολυτέλεια, θα πρότεινα να μην δουλεύουμε ούτε τις Δευτέρες, ούτε τις Τετάρτες».

Θα συμφωνήσουμε με τον πρόεδρο της Jumbo ότι δεν έχουμε μια τέτοια πολυτέλεια. Δεν την έχουμε όχι γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες παραγωγικές ή τεχνολογικές δυνατότητες, αντίθετα μάλιστα, η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν αναπτυχτεί τόσο που ο άνθρωπος θα μπορούσε να δουλεύει λιγότερο και να ζει καλύτερά. Το εμπόδιο σε αυτή την πολυτέλεια είναι ότι τον αμύθητο πλούτο που παράγεται από την δουλειά των εργαζομένων δεν τον καρπώνονται οι ίδιοι, αλλά μια χούφτα παράσιτα.

Τις «ευαισθησίες» της εταιρίας Jumbo οι εργαζόμενοι τις έχουν ζήσει καλά στο πετσί τους όλα αυτά τα χρόνια.

–      Η εταιρία Jumbo όλα αυτά τα χρόνια πρωτοστάτησε στην υλοποίηση όλων των αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν διαδοχικά από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ –ΝΔ. Ελαστικές μορφές απασχόλησης, Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, διευθέτηση του χρόνου εργασίας κ.α

–      Εφάρμοσε το εξαήμερο σε περιόδους αυξημένης κίνησης. Την περίοδο των γιορτών υπήρξαν εργαζόμενες και εργαζόμενοι που δούλεψαν συνεχόμενα 11ωρα!!

–      Στην ερώτηση εργαζόμενου «ποιος θα πηγαίνει τα παιδιά μου στο σχολείο και ποιος θα τα ταΐζει αν εγώ δουλεύω τέτοιες ώρες» η απάντηση της εταιρίας  ήταν «δεν μας απασχολεί η οικογένεια σου, να αφήνεις τα ζητήματα της οικογένειας εκτός επιχείρησης»

–      Η εντατικοποίηση τσακίζει κόκαλα. Τα εργατικά ατυχήματα έχουν γίνει συχνό φαινόμενο.

–       Οι στοιχειώδης ανθρώπινες ελευθερίες είναι άπιαστο όνειρο. Απαγορεύεται στους εργαζόμενους να μιλούν μεταξύ τους ακόμη και αν συναντηθούν στον ίδιο διάδρομο. Κάθε τέτοιου είδους παράβαση τιμωρείται με επίπληξη.

–      Ακολουθείται συγκεκριμένο σύστημα αξιολογήσεων,  όπου οι δυο αρνητικές αξιολογήσεις ισοδυναμούν με απόλυση. Τα κριτήρια συχνά πυκνά ξεφεύγουν από τα όρια του διευθυντικού δικαιώματος, καθώς ένα από αυτά για παράδειγμα είναι το αν ο εργαζόμενος έχει πολλές απουσίες λόγω ασθένειας.

Δυστυχώς όμως δεν είναι η εξαίρεση, η εν λόγω εταιρία. Στον κλάδο του εμπορίου δοκιμάστηκαν και γενικεύτηκαν, όλες οι μορφές των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η επέκταση της εργάσιμης μέρας. Το συνεχές χτύπημα στη ζωή των εργαζόμενων στο εμπόριο μέσω των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, τη μερική απασχόληση, τις μηνιαίες-3μηνες-6μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου αλλά και τα διακεκομμένα ωράρια βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τους άθλιους μισθούς που ξεκινούν στον κλάδο από τα 180-200 ευρώ.

Τα απελευθερωμένα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο να έχει ένα άστατο και ακανόνιστο εργάσιμο χρόνο. Οι ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο μαζί με τη διαρκή προσπάθεια κατάργησης της Κυριακής αργίας, χτυπούν στην καρδιά τη ζωή του εμποροϋπαλλήλου αλλά και τη ζωή συνολικά μια εργατικής οικογένειας που έχει μέλος της, εργαζόμενο στον κλάδο του εμπορίου.

Ένα είναι σίγουρο, η κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά δεν είναι μονόδρομος. Από εμάς εξαρτάται αν θα αλλάξουμε αυτή την κατάσταση ή θα συμβιβαστούμε στο συνεχές ξεζούμισμα. Να δυναμώσουμε κι άλλο το σωματείο μας, με την συμμετοχή μας σε αυτό. Να σπάσουμε το φόβο και την απογοήτευση και να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους δουλειάς.

Μπροστά μας έχουμε μεγάλους αγώνες ενάντια στην νέα επίθεση στο ασφαλιστικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, τον περιορισμό των κινητοποιήσεων, την εφαρμογή όλων όσων ήδη έχουν ψηφίσει τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή.

Στο χέρι μας είναι η νέα χρονιά να είναι καλή!  Οι εργαζόμενοι μπορούμε να βάλουμε τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις διεκδικώντας όλα όσα έχουμε ανάγκη για να εργαζόμαστε και να ζούμε καλύτερα.

Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να μας εξασφαλίσει τη δυνατότητα να δουλεύουμε λιγότερες ώρες, με σταθερό ωράριο, αξιοπρεπείς μισθούς και εισοδήματα. Nα έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για την προσωπική, οικογενειακή μας ζωή, για τη συμμετοχή μας στην κοινωνική δράση, που αποτελεί στοιχείο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας.

Οργανωμένοι με το σωματείο μας διεκδικούμε :

–     Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

–     Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

–     Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπαλλήλους.

–     Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!

–     5ήμερο-8ωρο-40ωρο, πλήρης και σταθερή δουλειά με κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για απεργιακή απάντηση όταν η κυβέρνηση φέρει το αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στη γενική συνέλευση του σωματείου μας την Κυριακή 26/1 17:00 στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: