Τι ενδιαφέρει την Teleperfomance ο σεξουαλικός προσανατολισμός του εργαζόμενου ή αν ανήκει σε πολιτικό φορέα;

Καταγγελία του ΣΕΤΗΠ ενάντια στο φακέλωμα:
Η επιχείρηση ζητά πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν πολιτικές, συνδικαλιστικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις, θρησκευτικά πιστεύω, το αν ανήκει ο εργαζόμενος σε συνδικαλιστικό ή πολιτικό φορέα. Επιπλέον ζητά πληροφορίες για τον σεξουαλικό προσανατολισμό των εργαζομένων, πληροφορίες φυλετικές – εθνοτικές.

Ανακοίνωση-καταγγελία του ΣΕΤΗΠ για το κείμενο της διοίκησης της Teleperformance που προωθεί τον χαφιεδισμό, το φακέλωμα των εργαζομένων και την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων.

«Το συνδικάτο μας ήδη έχει προβεί σε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας για το κείμενο που αφορά την επεξεργασία και χρήση των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων το οποίο έχει αποστείλει και απαιτεί η εργοδοσία της Teleperformance να υπογράψουν οι συνάδελφοι και μάλιστα ενταγμένο μέσα στην σύμβαση. Το συνδικάτο μας θα προχωρήσει ακόμα και σε καταγγελία στο υπουργείο εργασίας αλλά και στην ΑΔΑΕ. Απαιτούμε να αποσυρθεί τώρα.

Δεν τους έφταναν οι κάμερες που θέλουν να βάλουν στα σπίτι μας, με αφορμή την τηλεργασία, για να καταγράφουν κάθε λεπτό σαν χαφιέδες τις κινήσεις μας, δεν τους έφταναν οι μηνιάτικες συμβάσεις, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι πληρωμές υπερωριών με κουπόνια, η πίεση, η εντατικοποίηση, η τρομοκρατία, οι προσβολές και το συνεχές “κυνήγι” των εργαζομένων, τώρα επιστρέφουν με ένα κατάπτυστο κείμενο όπου επιβάλλουν το φακέλωμα.

Στο εν λόγω κείμενο που τιτλοφορεί ως “Δήλωση Απορρήτου για τους εργαζόμενους της Teleperformance” η εργοδοσία αυτή τη φορά ζητά να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν πολιτικές, συνδικαλιστικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις, θρησκευτικά πιστεύω, το αν ανήκει ο εργαζόμενος σε συνδικαλιστικό ή πολιτικό φορέα. Επιπλέον ζητά πληροφορίες για τον σεξουαλικό προσανατολισμό των εργαζομένων, πληροφορίες φυλετικές – εθνοτικές κ.λπ. 

Παραθέτουμε την συγκεκριμένη παράγραφο από το κείμενο:

«Ως ευαίσθητα δεδομένα ορίζονται από τον ΓΚΠΔ τα δεδομένα που αποκαλύπτουν τη φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, τα πολιτικά φρονήματα, τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις ή τη συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, καθώς και η επεξεργασία γενετικών δεδομένων, βιομετρικών δεδομένων με σκοπό την αδιαμφισβήτητη ταυτοποίηση προσώπου, δεδομένων που αφορούν την υγεία ή δεδομένων που αφορούν τη σεξουαλική ζωή φυσικού προσώπου ή τον γενετήσιο προσανατολισμό. Παραδείγματος χάριν, η “Teleperformance” ενδέχεται να πρέπει να επεξεργαστεί δεδομένα υγείας και τα ευαίσθητα δεδομένα ενδέχεται να χρειάζονται κατά την παροχή υποστήριξης σε εργαζόμενους αναφορικά με προσωπικά ζητήματα ή ζητήματα της σχέσης εργασίας (παραδείγματος χάριν για να εξεταστεί το ζήτημα των διακρίσεων)».

«Αλήθεια, γιατί θέλει η “Teleperformance” να γνωρίζει αν ένας εργαζόμενος είναι μέλος σε κάποιο σωματείο ή αν ανήκει σε πολιτικό φορέα; Αλήθεια, γιατί θέλει να γνωρίζει η εταιρεία τον σεξουαλικό και γενετήσιο προσανατολισμό των εργαζομένων; Αλήθεια η “Teleperformance” γνωρίζει ότι υπάρχουν οι γιατροί εργασίας που είναι υπεύθυνοι να βλέπουν τα δεδομένα υγείας των εργαζομένων και δεσμεύονται πραγματικά από το απόρρητο ή τον έχουν καταργήσει από μόνοι τους; Και ας μας πουν ποιος θα επεξεργάζεται όλα αυτά τα στοιχεία και με τι σκοπό;

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Παρόλα τα ωραία λόγια που χρησιμοποιούν στο κείμενο και τις ευρωπαϊκές οδηγίες που μας κατεβάζουν, οι εργαζόμενοι στην Teleperformance και σε όλο τον κλάδο γνωρίζουμε καλά.

Προσπαθούν να μας φακελώσουν, να γνωρίζουν τα πάντα για εμάς, για να μας απολύουν όποτε θέλουν, να μας αποκλείουν από θέσεις εργασίας, για να ξεμπερδεύουν με εργαζόμενους οργανωμένους σε σωματεία, εργαζόμενους που πάνε κόντρα στην λογική τους που δεν είναι άλλη από: Κέρδη – κέρδη – κέρδη.

Στην “Teleperformance” έχουμε μακρόχρονη πείρα από απολύσεις συνδικαλιστών, μελών του σωματείου, από την προσπάθεια της εργοδοσίας να απαγορεύσει κάθε επαφή του συνδικάτου με τους εργαζόμενους, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής τους. Μέχρι και μπράβους μας έφερναν για να αποκόψουν κάθε επαφή των συναδέλφων με το ΣΕΤΗΠ.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Οι ορέξεις των εργοδοτών έχουν ανοίξει και από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ήδη ετοιμάζει νέο νόμο για να χτυπήσει τις συνδικαλιστικές και εργατικές ελευθερίες. Είναι σε πλήρη συμπόρευση με όσα απαιτούν οι εργοδότες για ηλεκτρονικά μητρώα των σωματείων κατατεθειμένα στο υπουργείο Εργασίας, με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κ.λπ. Έρχονται δηλαδή να βάλουν πρόσθετα εμπόδια στην οργάνωσή μας στα σωματεία, στο δικαίωμά μας να αγωνιζόμαστε και να πετυχαίνουμε καλύτερους όρους δουλειάς και ζωής. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εργοδοσία και κυβέρνηση θέλουν να μας έχουν στο χέρι, να μη σηκώνεται κεφάλι, να μην αντιδρούμε.

Ακόμα και ο πιο καλόπιστος καταλαβαίνει ότι η δήλωση απορρήτου σχετίζεται άμεσα με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία κυβέρνηση και εργοδοσία.

Όμως είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει το ξεσάλωμα της εργοδοσίας τόσο της “Teleperformance” αλλά και συνολικότερα είναι η δύναμη που έχουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι συλλογικά και οργανωμένα μέσα από το σωματείο μας, το ΣΕΤΗΠ.

Αυτή τη δύναμη φοβούνται γιατί επιβάλλουν νόμους για απαγορεύσεις διαδηλώσεων, για αυτό φέρνουν να υπογράψουμε δηλώσεις απορρήτου.

  • -Απαιτούμε τώρα να αποσυρθεί το κατάπτυστο κείμενο του χαφιεδισμού.
  • -Να δοθούν εκ νέου συμβάσεις στους εργαζόμενους για υπογραφή χωρίς αυτό το κείμενο.
  • -Να σταματήσει η προσπάθεια φακελώματος των εργαζομένων
  • -Να σταματήσει η δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης

ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΤΑΞΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: