Τέσσερις εργάτες διασωληνωμένοι μετά το σοβαρό εργατικό ατύχημα στα διυλιστήρια της Motor Oil – ΠΑΜΕ: “Άμεση διαλεύκανση των αιτιών του εργοδοτικού εγκλήματος”

“Για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων μετράμε μέσα σε μια βδομάδα νεκρούς σε ΛΑΡΚΟ, σακατεμένους σε ΟΤΕ, καμένους στη “ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ”. Οι εργάτες γίνονται θύματα της εντατικοποίησης της δουλειάς και της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφαλείας σε χώρους δουλειάς-καρμανιόλες.”

Τέσσερις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Παρασκευής στα διυλιστήρια της «Motor Oil», στους Αγίους Θεοδώρους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 22.30 σε χώρο του διυλιστηρίου.

Oι τέσσερις  τραυματίες – εγκαυματίες μεταφέρθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής στα Νοσοκομεία «Θριάσιο» και «Γεννηματάς», σε σοβαρή κατάσταση και διασωληνώθηκαν.

Ειδικότερα, και οι δύο εγκαυματίες (27 και 30 ετών αντίστοιχα) που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ Εγκαυμάτων στο «Γεννηματάς», είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Οι δύο νέοι άνθρωποι έχουν εκτεταμένα εγκαύματα στο πρόσωπο, τα χέρια και στον κορμό.

Στο «Θριάσιο» οι δύο εγκαυματίες που μεταφέρθηκαν είναι εκτός ΜΕΘ γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια, με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται στη βαρύτητα των περιστατικών.

Για άλλη μια φορά με τραγικό τρόπο αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν όλα τα δημόσια κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να αναπτυχθούν και άλλα, πολύ περισσότερα, στα δημόσια νοσοκομεία.

Σήμερα το πρωί στο «Θριάσιο» αναμένεται η μεταφορά του ενός εκ των 2 εγκαυματιών της «Motor Oil» σε κρεβάτι που άδειασε στη ΜΕΘ Εγκαυμάτων. Ο δεύτερος παραμένει στη ΜΑΦ.

Κι όλα αυτά σ΄ ένα νοσοκομείο που βρίσκεται στην καρδιά της βιομηχανικής ζώνης, όπου τα εργατικά ατυχήματα είναι σχεδόν καθημερινά. Να σημειωθεί ότι τα 8 κρεβάτια στη ΜΕΘ εγκαυμάτων ήταν γεμάτα όπως  και τα 7 από τα 8 (το ένα κρεβάτι δεν λειτουργεί από το τέλος του 2019 λόγω της έλλειψης τουλάχιστον 8 νοσηλευτών στη ΜΕΘ). Σήμερα στο «Θριάσιο» είναι κενές δύο οργανικές θέσεις εντατικολόγων, 82 νοσηλευτών και 49 τραυματιοφορέων. Η χώρα μας μετράει σήμερα 750 κρεβάτια ΜΕΘ στο ΕΣΥ, από τα οποία λειτουργούν μόλις τα 560, ενώ εξοπλισμό έχουν τα 650. Την τελευταία δεκαπενταετία το 25% των υπαρχουσών κλινών ΜΕΘ παραμένουν σταθερά κλειστές.

Επιπλέον, μόνο το 6% των συνολικών κρεβατιών των νοσοκομείων στη χώρα μας είναι κρεβάτια ΜΕΘ, ποσοστό που έπρεπε να είναι 20%. Καθημερινά πάνω από 30 βαρέως πάσχοντες περιμένουν για κρεβάτι ΜΕΘ στη χώρα μας, καθώς οι ελάχιστες υπάρχουσες δημόσιες κλίνες έχουν πληρότητα 100%. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικολόγων, απαιτούνται τουλάχιστον 3.000 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ.

Tη συμπαράστασή του στους τέσσερις εργάτες εκφράζει το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι «στεκόμαστε στο πλευρό των οικογενειών τους και τους ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση».

«Το χθεσινό ατύχημα», τονίζει το ΠΑΜΕ, «για το οποίο η πλειοψηφία των ΜΜΕ τηρεί “σιγήν ιχθύος”, είναι μια ακόμα απόδειξη του τι σημαίνει για τους εργάτες η “επιστροφή στην κανονικότητα”.

Για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων μετράμε μέσα σε μια βδομάδα νεκρούς σε ΛΑΡΚΟ, σακατεμένους σε ΟΤΕ, καμένους στη “ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ”. Οι εργάτες γίνονται θύματα της εντατικοποίησης της δουλειάς και της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφαλείας σε χώρους δουλειάς-καρμανιόλες».

Ταυτόχρονα, συνεχίζει το ΠΑΜΕ, «η έλλειψη των κατάλληλων υποδομών για την αντιμετώπιση εργατικών ατυχημάτων στη βιομηχανική ζώνη του ΘΡΙΑΣΙΟΥ, όπως αποδείχθηκε με το χθεσινό ατύχημα και την έλλειψη κλινών ΜΕΘ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους εργαζόμενους σε όλη την περιοχή».

Απαιτούμε, επισημαίνει το ΠΑΜΕ, «την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του εργοδοτικού εγκλήματος στη “ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ”».

Τα συνδικάτα, καταλήγει η ανακοίνωση, «να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες και να αναπτύξουν δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς. Να απαιτήσουν αποφασιστικά μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, την επιβολή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε εργοστάσιο και υπηρεσία, σε κάθε χώρο δουλειάς».

«Οι τέσσερις εργάτες που νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα μετά από έκρηξη στο εργοστάσιο της “Motor Oil” αποκαλύπτουν με τον πιο τραγικό τρόπο την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και τις συνθήκες εντατικοποίησης, που επικρατούν σε χώρους δουλειάς,» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ, αναφέρει η ανακοίνωση, «καταγγέλλει το νέο έγκλημα σε βάρος των εργατών και ζητά να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια. Οι εργαζόμενοι τώρα πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να απαιτήσουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μέτρα ασφαλείας.

Το ΚΚΕ εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες εργάτες».

902.γρ

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: