Σοβαρά προβλήματα ασφαλείας που συνδέονται με το θάνατο 29χρονου εργάτη στη βιομηχανία “Ήπειρος” διαπιστώνει η έκθεση αυτοψίας

Η έκθεση αυτοψίας εκτιμά χαρακτηριστικά ότι «δεν αξιολογήθηκε η επικινδυνότητα της εργασίας και δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες ασφαλείας σε εργασίες που ενέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, καθώς δεν υπήρχε σωστή οργάνωση της εργασίας, καθότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες ανάθεσης εργασίας σε εργαζόμενους με ιδιαίτερα προσόντα, γνώσεις και εκπαίδευση για ασφαλείς πρακτικές».

Σοβαρά ζητήματα μη τήρησης από την εργοδοσία κρίσιμων μέτρων και διαδικασιών ασφαλείας προκύπτουν από την έκθεση αυτοψίας που έκανε το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Άρτας, αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο 29χρονος εργαζόμενος Χρήστος Ζορμπάς έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς το Σάββατο 6 Ιούνη στη βιομηχανία «Ήπειρος ΑΕΒΕ».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, ο 29χρονος ηλεκτρολόγος κλήθηκε να αντικαταστήσει καμένες λάμπες φθορίου στο χώρο της παραγωγής, σε ύψος περίπου 6,5 μέτρων. Στη διάρκεια των εργασιών, διαπίστωσε ότι κάποιες από αυτές εξακολουθούσαν να μην ανάβουν και ανέβηκε στο πατάρι για να ελέγξει το κουτί διακλάδωσης – τροφοδοτικό, μέσω του οποίου γινόταν η ηλεκτρική τροφοδοσία τους.

Τον εργαζόμενο βρήκαν νεκρό, πεσμένο μπρούμυτα στο δάπεδο του παταριού, όπου ήταν το κουτί διακλάδωσης, συνάδελφοί του, όταν κάποια στιγμή τον αναζήτησαν.

Η έκθεση αυτοψίας επισημαίνει ότι ο χώρος του παταριού ήταν δύσκολα προσβάσιμος και με χαμηλό φωτισμό. Μάλιστα, στο δάπεδο κείτονταν καλώδιο που συνδεόταν με ανοιχτά πλαστικά κουτιά που εμπεριείχαν τροφοδοτικά τριών φάσεων. Η έκθεση καταγράφει ηλεκτρικό βοηθητικό πίνακα στον οποίο δεν είχε τοποθετηθεί αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης (ρελέ διαφυγής).

Η εκτίμηση των επιθεωρητών είναι ότι ο εργαζόμενος κατά την επέμβαση στο κουτί και στη συνδεσμολογία των καλωδίων ήρθε σε επαφή με σημείο υπό τάση, με αποτέλεσμα η τάση ρεύματος 220 volt να τον χτυπήσει με ένταση 16 αμπέρ.

Ο Χρ. Ζορμπάς ήταν απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολογίας του Τμήματος Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Πάτρας και εργαζόταν στην επιχείρηση ως ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων από τα τέλη Φλεβάρη του 2020.

Η έκθεση αυτοψίας εκτιμά χαρακτηριστικά ότι «δεν αξιολογήθηκε η επικινδυνότητα της εργασίας και δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες ασφαλείας σε εργασίες που ενέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, καθώς δεν υπήρχε σωστή οργάνωση της εργασίας, καθότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες ανάθεσης εργασίας σε εργαζόμενους με ιδιαίτερα προσόντα, γνώσεις και εκπαίδευση για ασφαλείς πρακτικές».

Στα συμπεράσματά τους οι συντάκτες της έκθεσης ζητούν «περαιτέρω έρευνα του ατυχήματος από ειδικό πραγματογνώμονα ως προς την κάλυψη ή όχι της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης με διακόπτη διαφυγής ρεύματος και την καλή λειτουργία της, η ύπαρξη του οποίου θα απέτρεπε τη θανατηφόρα κατάληξη του ατυχήματος».

Σοβαρά ερωτήματα για τη στάση της εργοδοσίας και μετά το θάνατο

Η έκθεση αυτοψίας επιβεβαιώνει επίσης τις καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Άρτας ότι η Επιθεώρηση Εργασίας ενημερώθηκε τηλεφωνικά την Κυριακή 7 Ιούνη το βράδυ, μία μέρα μετά το θανατηφόρο ατύχημα και αφού είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου την Κυριακή το πρωί, που εξελίχθηκε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις πύλες του εργοστασίου, για την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου.

Σοβαρά ερωτήματα δημιουργούνται από την επιλογή της εταιρείας να μην ειδοποιηθεί το ΕΚΑΒ αμέσως μόλις εντοπίστηκε ο 29χρονος. Συγκεκριμένα, κλήθηκε ηλεκτρολόγος της εταιρείας που είχε τελειώσει την εργασία του και είχε μεταβεί στο σπίτι του, ο οποίος επέστρεψε, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε σφυγμός και μόνο τότε κλήθηκε το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά του εργαζόμενου στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Να δυναμώσει ο αγώνας για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι η άμεση αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Άρτας, η προκήρυξη στάσης εργασίας με καθολική συμμετοχή των συνάδελφων του Χρ. Ζορμπά και το μαζικό συλλαλητήριο στις 11 Ιούνη, που μετατράπηκε σε οργισμένη καταδίκη των εργοδοτικών εγκλημάτων, αποτύπωσαν την απαίτηση όλων των εργαζομένων και του λαού της περιοχής, όπως και της οικογένειας του 29χρονου, για πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου.

Σε ένα καλοκαίρι που η εργατική τάξη μετρά σχεδόν καθημερινά θανατηφόρα και σοβαρά εργατικά «ατυχήματα», το πόρισμα αυτοψίας για τον άδικο θάνατο του Χρ. Ζορμπά έρχεται να επιβεβαιώσει από άλλη μια πλευρά την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων για άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, σε αντίθεση με την εργοδοσία που τα αντιμετωπίζει ως «κόστος», ξεσαλώνοντας σε βάρος της ζωής και της υγείας των εργαζομένων με τις πλάτες της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Από 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: