Σωματείο Vodafone 360 Connect: “Μας λένε πως νοιάζονται για την υγεία μας. Το μόνο που νοιάζει τη Vodafone είναι τα κέρδη της”

Δεν δεχόμαστε να ξυπνάμε στις 5 το πρωί να κάνουμε support στα συστήματα της εταιρείας, να λύνουμε προβλήματα, να συνεχίζουμε να δουλεύουμε και μετά τη βάρδια στο σπίτι μας λες και όλη η ζωή μας είναι η Vodafone. ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Δεν ήμασταν ποτέ ούτε και θα είμαστε.

Ανακοίνωση Σωματείου Vodafone 360 Connect για την στάση της εργοδοσίας μπροστά στον κορονοϊό

Όλες αυτές τις μέρες διαβάζουμε τα mail της εργοδοσίας, μέσω των στελεχών της, τις «συγκινητικές» ανακοινώσεις τους πως πάνω απ’ όλα νοιάζονται για την υγεία μας. Όμως κριτήριο της αλήθειας είναι η ίδια η πράξη. Και η πράξη δείχνει πως το μόνο που νοιάζει την Vodafone είναι τα κέρδη της. Θα το λέμε με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους!

  • -Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι χρειάστηκε να περάσουν δυόμιση εβδομάδες για να αποσυμφορήσει τα κτήρια που στοιβάζονταν μέχρι σήμερα κατά δεκάδες οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα σε Φάληρο και Πετράλωνα, Ρέντη, λέγοντας φυσικά σε όσους εργαζόμενους είπε να φύγουν, να πάνε ξανά αύριο και βλέπουμε. Χρειάστηκε η αποφασιστική παρέμβαση του Σωματείου μας, μαζί με τους εργαζόμενους για να γίνει το αυτονόητο! Να μην είναι ο ένας πάνω στον άλλο. Όπως αποφασιστική ήταν η παρέμβαση του Σωματείου μαζί με τους εργαζόμενους  στο κτήριο του Πύργου των Αθηνών, απέναντι στην επικίνδυνη για τους εργαζόμενους εργοδοτική αυθαιρεσία: Τους καταστήσαμε σαφές πως αν δεν ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα δεν πρόκειται να δουλέψει κανείς!
  • -Λένε ότι νοιάζονται για τη υγεία μας αλλά χρειάστηκε να περάσουν δυόμιση εβδομάδες για να θυμηθεί η Vodafone να στείλει οδηγία για τις ευπαθείς ομάδες και τις εγκύους. Κρύβονταν τόσο καιρό κάτω από τα φουστάνια του Υπουργείου Εργασίας παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του Σωματείου μας για αυτά τα ζητήματα.
  • -Τρεις εβδομάδες μετά και δεν υπάρχουν ακόμα είδη απολύμανσης και αντισηπτικά για τα κτήρια ενώ τώρα θυμήθηκαν να τα μοιράσουν στους τεχνικούς πεδίου.

Συνάδελφοι, τις τελευταίες μέρες θα μπορούσαμε να γράψουμε βιβλίο με τις μνημειώδεις ατάκες που έχουμε ακούσει από στελέχη της εργοδοσίας. Θα κάνουμε όμως κράτει και θα περιοριστούμε σε λίγες:

  • -Αφ. Κ: «έχεις πυρετό; Πάρε τρεις μέρες αναρρωτική και μετά πήγαινε στο ΙΚΑ» – Η οδηγία του ΕΟΔΥ για 14 μερες παραμονή στο σπίτι είναι ξεκάθαρη και σαφής.
  • -Μ.Β. : « Δεν θα αρρωστήσει κανείς» – Στην ερώτησή μας αν δεσμεύεται για αυτό, η απάντηση ήταν θετική. Το κρατάμε.
  • .Κ.: « Δεν υπάρχει ψώρα στο Φάληρο»- Εδώ γελάμε, δεν χρειάζεται.

Μπροστά στην εξάπλωση και την διασπορά του ιού αντί να πάρουν μέτρα ουσιαστικής προστασίας των εργαζόμενων, ερμηνεύουν κατά το δοκούν τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων ανάλογα με το τι κάθε φορά βολεύει την εργοδοσία. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, το πρώτο πράγμα το οποίο έσπευσε να κάνει η εργοδοσία μέσω του CEO, είναι να στείλει ένα μήνυμα στους εργαζόμενους στο οποίο μας είπαν ότι η ετοιμότητα της εταιρείας αρχίζει και τελειώνει στο home office (δουλειά από το σπίτι για να το πούμε και στην μητρική μας γλώσσα). Καταλαβαίνουμε βέβαια, έχει και η εργοδοσία την δική της έγνοια.  Άλλωστε έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές, πως το μοναδικό κριτήριο που καθορίζει όλες τις αποφάσεις της εταιρείας, τις ενέργειές της, την αντιμετώπισή της στους εργαζόμενους, είναι η συνέχιση της κερδοφορίας της, η θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς της.

Είναι απλό το δίλημμα που βάζουν: Κορονοϊός ή δουλειά από το σπίτι!  Αρκεί να μην θιγούν τα κέρδη τους, να συνεχίζει η εταιρεία απρόσκοπτα τις δραστηριότητές της, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι εργαζόμενοι μπορεί να έχουν την ευθύνη κάποιου αρρώστου ή μικρού παιδιού.

Οι εργαζόμενοι στην Vodafone έχουμε ήδη γνώση τι σημαίνει το home office με τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, την αύξηση της εντατικοποίησης, τα μη σταθερά ωράρια. Δεν δεχόμαστε να ξυπνάμε στις 5 το πρωί να κάνουμε support στα συστήματα της εταιρείας, να λύνουμε προβλήματα, να συνεχίζουμε να δουλεύουμε και μετά τη βάρδια στο σπίτι μας λες και όλη η ζωή μας είναι η Vodafone. Ξέρουμε και ξέρετε ποιος κερδίζει απ΄όλο αυτό. Η εργοδοσία, όπως και στον ΟΤΕ, στην Teleperformance, στην Forthnet και σε όλα τα μονοπώλια του κλάδου. Προειδοποιούμε πως αν προσπαθήσει η Vodafone να αξιοποιήσει την έκτακτη αυτή κατάσταση (και τον φόβο τον συναδέλφων) για να λάβει αυτή η μορφή απασχόλησης μόνιμα χαρακτηριστικά θα μας βρεί απέναντι με όλους τους τρόπους.

Είναι προκλητικοί όταν μας καλούν να συνταχθούμε πίσω από τον υπέροχο και ευγενή σκοπό της Vodafone. Να στοιχηθούμε πίσω από τα θέλω της επιχείρησης, να είναι ακόμα πιο κερδοφόρα και ανταγωνιστική πατώντας πάνω στους καρπούς της δικιάς μας δουλειάς. Μας είπαν  πως είμαστε όλοι μαζί. ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Δεν ήμασταν ποτέ ούτε και θα είμαστε.

  • -Δεν ήμασταν μαζί όταν χιλιάδες εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια έφυγαν με «εθελούσιες» εξόδους – απολύσεις δηλαδή.
  • -Δεν είμαστε όλοι μαζί όταν η Vodafone αυξάνει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο τα κέρδη της, εφαρμόζοντας και επεκτείνοντας τα 6ωρα, τα 4ωρα, την ενοικιαζόμενη εργασία, τους μισθούς πείνας. Δεν συζητάμε βέβαια για τον δικούς σας μισθούς…
  • -Δεν είμαστε όλοι μαζί στα κομμάτια των μηχανικών και της πληροφορικής που το 8ωρο έγινε 9ωρο και καταλήγει σε 11ωρα που μας εξαντλούν.
  • -Δεν είμαστε το ίδιο όταν απειλούνται και εκβιάζονται εργαζόμενες μητέρες με το ωράριο εργασίας τους και αναγκάζονται σε παραίτηση γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Κατά τ’ άλλα κάνετε καμπάνιες κάθε 8 Μάρτη για την γυναίκα στέλεχος.
  • -Δεν είμαστε μαζί όταν η δική μας υγεία τίθεται σε κίνδυνο πότε με τους κοριούς στα κτήρια, πότε με την ψώρα και τώρα με τον κορονοϊό.
  • -Δεν είμαστε όλοι μαζί και όλοι το ίδιο όταν για το χατίρι τους, το δικό τους και συνολικά των εργοδοτών, σπεύδουν όλες οι κυβερνήσεις να νομοθετήσουν. Όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα είναι για αυτούς, για την δική τους προστασία, των κερδών τους και για το πώς και με τη βούλα του νόμου μπορούν καλύτερα να μας εκμεταλλεύονται. Φάνηκε άλλωστε και από όλες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Μέτρα που σε τίποτα δεν έρχονται να προσφέρουν ουσιαστική προστασία, πρόληψη και αντιμετώπιση. Μέτρα που δίνουν την δυνατότητα να συνεχίσουν οι εργοδότες την αύξηση των κερδών τους και μάλιστα πλήρως πλέον απαλλαγμένοι από τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, όπως καταβολή εργοδοτικών εισφορών, ενημέρωση της ΕΡΓΑΝΗΣ.  Έκλεισε και ο ΣΕΠΕ.  Χαράς ευαγγέλια για αυτούς. Για αυτό μας κάνουν πέρα-δώθε στις εγκαταστάσεις τους και ενημερωνόμαστε τελευταία στιγμή για τα ωράρια και την τοποθεσία της εργασίας μας.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ VODAFONE, ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΙΟΥΣ ΣΑΣ

Και όχι δεν είναι δική μας η ευθύνη! Δεν δεχόμαστε να το πληρώσουμε και αυτό, εμείς. Όλη αυτή η κατάσταση με την εξάπλωση του ιού φέρνει στο φως το έγκλημα που συντελείται τόσα χρόνια στην Δημόσια Υγεία, την υποχρηματοδότησή της, την λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που τόσο πολύ ορέγονται τα μονοπώλια. Μιλάμε για την εξάπλωση μιας πανδημίας και συζητάμε ακόμα για τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κλίνες, ΜΕΘ. Για την τεράστια αισχροκέρδεια και τις ελλείψεις σε είδη απολύμανσης και αντισηπτικά.  Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την Vodafone; Γιατί σας τα λέμε; Γιατί από τον δικό μας πετσοκομμένο μισθό καλούμαστε να τα πληρώσουμε!

Όχι, δεν θα πληρώσουμε εμείς. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο την ζωή μας και των οικογενειών μας. Δεν θα γίνει η ζωή μας εφιάλτης για την εκπλήρωση των δικών σας ονείρων, ούτε τώρα στις έκτακτες συνθήκες ούτε και μετά.

Και όσο για το «δικαίωμα της επικοινωνίας» που αναφέρει και ο CEO στο μήνυμά του… το ξέρουμε! Εμείς το παράγουμε αυτό το αγαθό και πολλές φορές ούτε εμείς οι ίδιοι που το παράγουμε, ούτε ο κόσμος μπορεί να το απολαύσει δωρεάν και απρόσκοπτα, όπως θα έπρεπε.

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΟΠΛΑ!

ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ -ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΟΠΩΣ ΠΑΠΑΓΑΛΙΖΟΥΝ- ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Υ.Γ.  Στην ανακοίνωση χρησιμοποιήσαμε ενδεικτικά τα αρχικά κάποιων διευθυντικών στελεχών. Προειδοποιούμε πως την επόμενη φορά που θα κάνει συνάδελφος καταγγελία στο Σωματείο μας για την μη τήρηση έστω και των στοιχειωδών μέτρων και οδηγιών, θα υπάρχουν και οι ανάλογες ποινικές ευθύνες.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: