Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία – Ανακοίνωση για το εργατικό ατύχημα στο Αρχαίο Θέατρο Κασσώπης

Πρέπει να διεκδικούμε πιο απαιτητικά την λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλείας για την προστασία της ζωής μας. Να μην ενδίδουμε σε πιέσεις  για «να βγει η δουλειά» με κίνδυνό την σωματική μας ακεραιότητα εάν δεν έχει γίνει πρώτα η εκτίμηση των  κινδύνων της εκτελούμενης εργασίας και οι σχετικές υποδείξεις από τον τεχνικό ασφαλείας του έργου. 

Το «Σωματείο εργαζομένων στην αρχαιολογία» με έδρα την Άρτα, εύχεται ταχεία ανάρρωση στο συνάδελφο οικοδόμο που τραυματίστηκε την Τετάρτη 8 Δεκέμβρη στο εργοτάξιο στο αρχαίο θέατρο της  Κασσώπης στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης που εκτελούνται στο συγκεκριμένο  μνημείο. Το ατύχημα συνέβη κατά την εκτέλεση εργασιών αντιστήριξης των βράχων στα υπερκείμενα πρανή, από ιδιώτη ανάδοχο κατόπιν ανάθεσης από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, η οποία εκτελεί  το εν λόγω Υποέργο. 

Το ατυχές γεγονός έγινε γνωστό από σχετική ανακοίνωση-καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Άρτας που  ειδικότερα αναφέρει: «Στις 19 του Νοέμβρη αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών  Επαγγελμάτων Ελλάδας, του Εργατικού Κέντρου Άρτας και του Πανελλαδικού Σωματείου Εναεριτών,  επισκέφθηκε το εργοτάξιο στο αρχαί θέατρο της Κασσώπης, που εκτελούνται έργα αντιστήριξης των βράχων. Οι αντιπροσωπείε διαπίστωσαν, ότι χρησιμοποιούνταν εργαζόμενοι χωρίς στοιχειώδη εκπαίδευση, χωρίς τα  απαιτούμενα μέτρα προστασίας, με αμοιβές χαμηλότατες, με ωράρια κατά το δοκούν της επιχείρησης. Την  ίδια μέρα οι αντιπροσωπείες συναντήθηκαν και με την αρμόδια επιθεώρηση και ζήτησαν να παρθούν μέτρα. 

Κάτω από την πίεση του Εργατικού Κέντρου Άρτας, της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του Σωματείου  Εναεριτών, η εργοδοσία αναγκάστηκε να στείλει για μια πρώτη εκπαίδευση τους εργαζόμενους, πράγμα που 20 μέρες μετά αποδείχτηκε σωτήριο για τους εργαζόμενους που μέχρι τότε δούλευαν χωρίς βοηθητικό σχοινί,  χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα: Στις 8 Δεκέμβρη, αποκολλήθηκε βράχος, κόπηκε το ένα σχοινί και ένας συνάδελφός αφού κόπηκε το πρώτο σχοινί, συγκρατήθηκε από το δεύτερο, και τουλάχιστον  σώθηκε η ζωή του, γλυτώνοντας με τραυματισμούς. Είναι καθαρό ότι, με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο στους χώρους δουλειάς για την προστασία της ζωής των  εργαζομένων. Η εργοδοσία, εγκληματεί στους χώρους δουλειάς και η κυβέρνηση έχει κατεβάσει τα ρολά του Υπουργείου, δεν γίνεται κανένας έλεγχος για το τι συμβαίνει μέσα στους χώρους δουλειάς με αποτέλεσμα η  ζωή των εργαζομένων να βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο.» 

Συνάδελφοι, όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι  εργαζόμενοι στα εργοτάξια και μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να διεκδικούμε πιο απαιτητικά την λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλείας για την προστασία της ζωής μας. Να μην ενδίδουμε σε πιέσεις  για «να βγει η δουλειά» με κίνδυνό την σωματική μας ακεραιότητα εάν δεν έχει γίνει πρώτα η εκτίμηση των  κινδύνων της εκτελούμενης εργασίας και οι σχετικές υποδείξεις από τον τεχνικό ασφαλείας του έργου. 

Επιπλέον, οι αναθέσεις σε ιδιώτες, μέρους των έργων ανάδειξης και προστασίας αρχαίων μνημείων αναδεικνύεται σε ζήτημα που πρέπει να αντιπαλέψουμε πιο δυναμικά, καθώς βλέπουμε χρόνο με το χρόνο να  παραχωρούνται όλο και περισσότεροι τομείς δουλειάς, απαξιώνοντας σταδιακά τους συμβασιούχους εργαζόμενους και την εξειδίκευση που έχουμε αποκτήσει με την πάροδο του χρόνου. Όλοι μας έχουμε ιδία  πείρα από την δουλειά των ιδιωτών μεγαλοεργολάβων, που έχοντας σαν κύριο κριτήριο το κέρδος δεν  ενδιαφέρονται και δεν στοχεύουν στην επιστημονικά ορθή και εμπεριστατωμένη εκτέλεση των εργασιών.  Πολλές φορές έχουμε κληθεί εμείς οι ίδιοι να διορθώσουμε κακοτεχνίες και ελλείψεις σε δουλειές που  ανέλαβαν οι ιδιώτες. Για να μην πούμε για τις συνθήκες και τους όρους εργασίας που δουλεύουν οι  συνάδελφοι μας στους ιδιώτες που λίγο πολύ μας είναι γνωστοί…!

Σχετικά με την άποψη που καλλιεργούν όσοι υποστηρίζουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής μας  κληρονομιάς, ότι υπάρχουν εργασίες που μπορούν να γίνουν μόνο από ιδιωτικά συνεργεία λόγω των εξειδικευμένων απαιτήσεών τους, θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που Υπηρεσίες του  ΥΠΠΟΑ εκτελούν με αυτεπιστασία εξειδικευμένες εργασίες (βλέπε Ακρόπολη Αθηνών, Ανάκτορο των Αιγών  κ.α.) και θα μπορούσε αυτό να γενικευτεί στις λοιπές Υπηρεσίες αλλά προϋποθέτει μονιμοποιήσεις  προσωπικού, εξειδικευμένη τεχνική εκπαίδευση, απαραίτητο εξοπλισμό κ.α. που για το κράτος αυτί  θεωρούνται περιττά κόστη. 

Καλούμε τα μέλη μας και όλους τους συναδέλφους να προβληματιστούμε για όλα αυτά τα ζητήματα, να  ανοίξουμε τη συζήτηση στους χώρους δουλειάς και να οργανώσουμε τον αγώνα μας τα παραπάνω να γίνουν  πράξη. 

 

Δείτε ακόμα:

Νέο εργατικό ατύχημα με οικοδόμους από την Άρτα – Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: