Σωμ. Εργ. Ευαγγελισμού: “Η απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων εντάσσεται στην προσπάθεια να δημιουργήσουν υποταγμένη μαζική συνείδηση”

Η λογική που καλλιεργείται για απαγόρευση των «δημόσιων συναθροίσεων» δεν αφορά μόνο τα αναγκαία μέτρα ατομικής υγιεινής και την αποφυγή της μετάδοσης. Εντάσσεται στην προσπάθεια δημιουργίας μαζικής συνείδησης υποταγμένης στη λογική του σημερινού «δεν μιλάς για την επιδημία του κορονοϊού», στο αυριανό «δεν μιλάς για την επιδημία του πολέμου» κ.ο.κ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σαν μαχόμενοι ιατροί στην πρώτη γραμμή του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας παρακολουθούμε με αγωνία την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, προσπαθούμε να δίνουμε καθημερινά τον καλύτερό μας εαυτό για την προσφορά των υπηρεσιών μας στην υγεία του λαού. Παλεύουμε σαν στρατιώτες σε αυτό ‘τον πόλεμο ενάντια σε έναν αόρατο εχθρό’ – όπως γλαφυρά χαρακτήρισε η κυβέρνηση – με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουμε, σε συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης και εντατικοποίησης, να περιθάλψουμε τους ασθενείς μας. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση το επόμενο διάστημα, καθώς οι προβλέψεις μιλούν για ραγδαία άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων και των βαρέως πασχόντων που θα χρήζουν άμεσης υποστήριξης στα δημόσια νοσοκομεία.

Απευθυνόμαστε λοιπόν σε όλους τους συνειδικευόμενους, το σύνολο των εργαζομένων του νοσοκομείου και όλους τους ασθενείς – συμπολίτες μας που πλήττονται από την έξαρση του νέου κορονοϊού και τους καλούμε να στηρίξουν αυτήν την πάλη μας. Ενίοτε αυτό εκφράζεται με την πλατιά αναγνώριση της θυσίας όλων των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία, το γνήσιο χειροκρότημα, την εμπιστοσύνη και το αίσθημα υπερηφάνειας για τους υγειονομικούς. Καθώς όμως είμαστε και θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της υγείας του λαού, σε οποιεσδήποτε συνθήκες, εκτιμάμε ότι πρέπει να εκφράζεται και με την συμπαράταξη όλων στον αγώνα για διεκδικήσεις αυτονόητες και κρίσιμες σχετικά με τους όρους εργασίας & ασφάλειας των υγειονομικών, τους όρους ασφαλούς περίθαλψης των ασθενών, με την ενίσχυση σε προσωπικό, εξοπλισμό, υλικά με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό! Η κρίσιμη αυτή μάχη δεν είναι δυνατό να δοθεί – πολύ περισσότερο, να κερδηθεί – χωρίς «όπλα».

Στη σημερινή κατάσταση, με δεδομένη την ανησυχία που υπάρχει, γίνεται μεγάλη προσπάθεια- μαζί με την προώθηση της λογικής ότι η ευθύνη για τη δημόσια υγεία είναι ατομική υπόθεση – να καλυφθούν οι τεράστιες κρατικές ευθύνες για τις τραγικές ελλείψεις σε δυναμικό και εξοπλισμό, στο όνομα της εθνικής ομοψυχίας. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, ότι «το βάρος οφείλουμε να το μοιραστούμε όλοι, κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι», δεν πρέπει να περάσουν. Γιατί ήδη οι εργαζόμενοι έχουν επωμιστεί το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης, της ανάπτυξης, έχουν πληρώσει τα πάντα με αιματηρές θυσίες όλα αυτά τα χρόνια.

Εδώ ας σκεφτούμε, τι εμποδίζει όλα αυτά τα χρόνια τη στελέχωση των ΜΕΘ όταν, ακόμα και αυτές τις μέρες με βάση την τραγική πείρα από τη γειτονική βόρεια Ιταλία, αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα κρεβατιών ΜΕΘ είναι το φλέγον ζήτημα; Μήπως η πολιτική που θεωρεί την Υγεία εμπόρευμα και κόστος; Μπορεί να εξυπηρετηθεί αποτελεσματικά το όποιο σχέδιο αντιμετώπισης μίας πανδημίας, όταν οι υπηρεσίες καθαριότητας ανήκουν σε εργολάβους, τα φάρμακα σε πολυεθνικές και προμηθευτές που ανεβοκατεβάζουν τις τιμές, το προσωπικό έχει έως και 17 διαφορετικές εργασιακές σχέσεις μέσα σε ένα νοσοκομείο και τα νοσοκομεία λειτουργούν ως επιχειρηματικές μονάδες; Αν ήθελαν να προστατεύσουν τον πληθυσμό, όλες οι κυβερνήσεις τόσα χρόνια θα έκαναν προσλήψεις στις δημόσιες δομές Υγείας και πρόνοιας, θα άνοιγαν κρεβάτια ΜΕΘ, θα ανανέωναν τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, θα έφτιαχναν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χωρίς περιορισμούς και σύστημα Υγείας επικεντρωμένο στην πρόληψη.

Η λογική που καλλιεργείται για απαγόρευση των «δημόσιων συναθροίσεων» δεν αφορά μόνο τα (προφανώς αναγκαία) μέτρα ατομικής υγιεινής και την αποφυγή της μετάδοσης. Εντάσσεται στην προσπάθεια δημιουργίας μαζικής συνείδησης υποταγμένης στη λογική του σημερινού «δεν μιλάς για την επιδημία του κορονοϊού», στο αυριανό «δεν μιλάς για την επιδημία του πολέμου» κ.ο.κ. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η κυβέρνηση, όλο αυτό το διάστημα, δεν σταμάτησε να νομοθετεί. Προχωράει ακάθεκτη μέτρα που εδραιώνουν την εργοδοτική ασυδοσία, σε διεύρυνση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, στο κατάπτυστο νομοσχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων, σε ενίσχυση με κάθε τρόπο της περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και της καταστολής των δικαιωμάτων και των κινητοποιήσεων.

Απευθύνουμε έκκληση έστω την ύστατη στιγμή στους κυρίους της Κυβέρνησης:

  • -Να προσλάβετε άμεσα το αναγκαίο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ.

  • -Να εξασφαλίσετε στους υγειονομικούς όλα τα αναγκαία ατομικά μέσα προστασίας ώστε να μην αρρωστήσουμε και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, για να μη χάσει τη ζωή του κανένας ασθενής ενώ θα μπορούσε να σωθεί.

  • -Να επιταχτούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με κρατική ευθύνη και χωρίς πληρωμή των ασθενών να αναλάβουν την εξέταση, συνταγογράφηση, θεραπεία.

  • -Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.

  • -Να επιταχτούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και τη νόσο.

  • -Δεν χρειαζόμαστε το χειροκρότημα, γιατί προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Θέλουμε να πάρετε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά, για την περίθαλψη των ασθενών μας που θα προσβληθούν από κορονοϊό και θα χρειαστούν νοσηλεία, αλλά και για να περιθάλψουμε όσους αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας.

Μάρτης 2020

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: