ΣΕΤΕΠΕ: Αρκετά ματώσαμε! Αρκετά πληρώσαμε! Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες!

Ένας ακόμα συνάδελφός μας, 30 χρονών μετανάστης, freelancer  της e-food άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο, μετά από «δυστύχημα» εν ώρα εργασίας. Ο συνάδελφός μας προστέθηκε σε έναν μακρύ κατάλογο διανομέων που σκοτώθηκαν για το μεροκάματο. Δε είναι ατύχημα, δεν είναι η κακιά στιγμή.

Ένας ακόμα συνάδελφός μας, 30 χρονών μετανάστης, freelancer  της e-food άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο, το βράδυ της Τετάρτης στην Αθήνα, μετά από «δυστύχημα» εν ώρα εργασίας. Ο συνάδελφός μας προστέθηκε σε έναν μακρύ κατάλογο διανομέων που σκοτώθηκαν για το μεροκάματο. Δε είναι ατύχημα, δεν είναι η κακιά στιγμή.

 Ο κατάλογος των σακατεμένων και των σκοτωμένων μεγαλώνει σε καθημερινή βάση στη μάχη για το μεροκάματο, επιβεβαιώνοντας με τον πιο τραγικό τρόπο ότι το επάγγελμά του διανομέα  είναι βαρύ και ανθυγιεινό, με τεράστιους κινδύνους. Επιβεβαιώνοντας ότι εργοδότες, είτε είναι πλατφόρμες είτε επισιτιστικά καταστήματα, και κυβερνήσεις δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές παρά μόνο κέρδη και ζημιές. Και ο κατάλογος των σακατεμένων είναι σίγουρα μεγαλύτερος, δεδομένου ότι οι εργοδότες αποκρύπτουν, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, τα «ατυχήματα» για να μην έχουν ευθύνες.

 Κυβερνήσεις και εργοδοσία εγκληματούν καθημερινά σε βάρος των διανομέων. Με την άρνησή τους να βγει υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των ΜΑΠ, των ακραίων καιρικών συνθηκών, της ασφάλειας της μοτοσικλέτας και του οδηγού. Με την υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και με την εντατικοποίηση, τα εξαήμερα και εφταήμερα, τα χαμηλά μεροκάματα και την μη καταβολή βενζίνης κλπ. Αυτές είναι οι αιτίες των 50 τουλάχιστον «δυστυχημάτων» την τελευταία πενταετία, και των άλλων τόσων «ατυχημάτων» που έχουν σακατέψει εκατοντάδες συναδέλφους.

 Οι διανομείς δεν έχουν άλλο δρόμο από την οργανωμένη και συλλογική δράση, από τον δρόμο του αγώνα μέσα από τα σωματεία τους. Έχουν την εμπειρία από προηγούμενους νικηφόρους αγώνες, έχουν την δύναμη να τα καταφέρουν.  Είναι μονόδρομος ο συλλογικός αγώνας  για να κερδίσουν:

  • Χορήγηση ΜΑΠ, συντήρηση μοτοσικλέτας και βενζίνη με ευθύνη του εργοδότη
  • Ορθολογικός υπολογισμός της βενζίνης, να καταργηθεί το μέτρο της « σε ευθεία υπολογισμού»
  • Ένταξη στα ΒΑΕ της ειδικότητας του διανομέα
  • Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για όλους ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, αναγνώριση του συνεργατικού μοντέλου ως εξαρτημένη σχέση.
  • Καμία διανομή σε ακραία καιρικά φαινόμενα

ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΤΩΣΑΜΕ! ΑΡΚΕΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ! ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!

ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: