«Σαν τον κλέφτη μες στη νύχτα» στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης – ΠΑΜΕ: Μονόδρομος ο αγώνας για να αποκρούσουμε την επίθεση και να περάσουμε στην αντεπίθεση

Ένα σχέδιο νόμου που ανάβει το «πράσινο φως» για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και την παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης στο Ασφαλιστικό, θέτοντας στη «λοταρία» του χρηματιστηριακού τζόγου τις επικουρικές συντάξεις. Η σύνταξη σταματά να είναι προστασία και μετατρέπεται σε «επένδυση», οι δε ασφαλισμένοι σε «επενδυτές»!

Στη Βουλή κατατέθηκε στις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων και την παράδοσή τους στα κοράκια του τζόγου. Όπως σε όλα τα προηγούμενα νομοθετικά εκτρώματα, με έναν παραπλανητικό τίτλο, στην προκειμένη περίπτωση «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά», η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει τον εξόφθαλμα αντιλαϊκό του χαρακτήρα.

Το νομοσχέδιο  θα εισαχθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής την Τρίτη 27 Ιούλη, στις 4 μ.μ. και, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια μετά τις θερινές διακοπές.

Στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), που θα λειτουργεί με βάση την κεφαλαιοποίηση, θα υπαχθούν υποχρεωτικά οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 και, σε μια προσπάθεια μεγέθυνσης της πελατείας, προαιρετικά όσοι ασφαλισμένοι είναι κάτω των 35 ετών, αλλά και κλάδοι ελεύθερων επαγγελματιών, που μέχρι τώρα δεν υπάγονται στην επικουρική ασφάλιση.

Στην ουσία πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που ανάβει το «πράσινο φως» για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και την παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης στο Ασφαλιστικό, θέτοντας στη «λοταρία» του χρηματιστηριακού τζόγου τις επικουρικές συντάξεις. Ο «ατομικός ασφαλιστικός κουμπαράς» που καθιερώνει, σημαίνει ότι πλέον η επικουρική σύνταξη, η προστασία των γηρατειών, παύει να είναι συλλογική υπόθεση, γίνεται απολύτως «ατομική». Η σύνταξη σταματά να είναι προστασία και μετατρέπεται σε «επένδυση», οι δε ασφαλισμένοι σε «επενδυτές»! Ως εκ τούτου, επειδή οι επενδύσεις πολλές φορές αποτυγχάνουν, οι μελλοντικοί συνταξιούχοι μπορεί να μετατραπούν σε «αποτυχημένους επενδυτές» και να βρεθούν στο δρόμο!

Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε το υπουργείο Εργασίας να ισχυριστεί, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, πως «το νομοσχέδιο “Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά” είναι μια αναγκαία παρέμβαση που απαντά στις ανάγκες των νέων και τις ανισορροπίες του ασφαλιστικού συστήματος». Πάντως, το υπουργείο είναι ειλικρινές όταν λέει πως το νομοσχέδιο «κεφαλαιοποιεί» την «επιτυχημένη εμπειρία των ευρωπαϊκών χωρών», δηλαδή όλες τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ.

Το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να εμφανίσει ότι με το επίμαχο νομοσχέδιο:

– Ο νέος ασφαλισμένος αποκτά μέσω του ατομικού κουμπαρά τον έλεγχο της σύνταξής του. Πρόκειται για καραμπινάτη κοροϊδία αφού δεν υπάρχει δέσμευση ότι στο τέλος του εργάσιμου βίου του ασφαλισμένου θα αποδώσει συγκεκριμένο ποσό επικουρικής σύνταξης, αν και οι εισφορές που θα έχει αποδώσει θα είναι πολύ συγκεκριμένες. Μάλιστα, ο υπουργός με το βλέμμα στραμμένο στο κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης, σημείωσε ότι ο ατομικός κουμπαράς θα δημιουργήσει μια «κουλτούρα αποταμίευσης»

 Τη μείωση του δημογραφικού κινδύνου που απειλεί τα εισοδήματα των μελλοντικών συνταξιούχων. Όμως, οι μελλοντικοί συνταξιούχοι, που είναι οι σημερινοί νέοι εργαζόμενοι, κινδυνεύουν από τα χαμηλά μεροκάματα, τα μεγάλα διαστήματα ανεργίας, την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, τα απλήρωτα 10ωρα που πρόσφατα νομοθέτησε η κυβέρνηση. Τον κίνδυνο αυτό θα τον πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά στα γηρατειά τους, όντας μέσα σε ένα σύστημα ιδιωτικής ασφάλισης, χωρίς τις εγγυήσεις της Κοινωνικής, όπως π.χ. ήταν τα κατώτερα όρια σύνταξης.

 Την εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων στους μελλοντικούς συνταξιούχους με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία. Είναι τουλάχιστον προκλητικό ένα σύστημα που δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να εξασφαλίσει ούτε καν σύνταξη και οι εισφορές θα τζογάρονται, να προβάλλεται ως αυτό που θα δώσει υψηλότερες συντάξεις.

 Τη μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε μοχλό της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας της οικονομίας. Πράγματι, οι ασφαλιστικές εισφορές που βγαίνουν από τον ιδρώτα των εργαζομένων γίνονται «κομπόδεμα» για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Μάλιστα, όπως φαίνεται, το επίδικο είναι σοβαρό, αφού 80 δισ. ευρώ, οι εισφορές των ασφαλισμένων, θα λειτουργήσουν ως καύσιμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, χωρίς να υπάρχει δέσμευση ότι οι συντάξεις είναι κατοχυρωμένες. Σε ένα ρεσιτάλ εμπαιγμού ο υπουργός υποστήριξε ότι ενισχύεται η «βιωσιμότητα» του συστήματος καθώς εισάγεται μια «ποικιλομορφία», αφού δεν βάζουμε «σε ένα καλάθι όλα τα αυγά».

Ενώ χωρίς αντίκρισμα είναι και η κυβερνητική υπόσχεση πως «το κράτος εγγυάται την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων του υφιστάμενου συστήματος». Ήδη το ίδιο το υπουργείο Εργασίας με υπολογισμούς του εκτιμά ότι η μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο και η διακοπή εισφορών από τους νέους ασφαλισμένους θα προκαλέσουν «χρηματοδοτικό κενό» στο ΕΤΕΑΕΠ, από 35 έως 55 δισ. ευρώ, ενώ ορισμένοι ειδικοί το ανεβάζουν σε πάνω από 60 δισ. ευρώ! Το κενό αυτό θα φορτωθεί και πάλι στις πλάτες των φορολογουμένων, αλλά και των συνταξιούχων του ισχύοντος συστήματος που θα δούνε τις συντάξεις τους για άλλη μια φορά να πετσοκόβονται.

902.γρ

«Η κυβέρνηση εν μέσω καλοκαιριού “σαν τον κλέφτη μες στη νύχτα” φέρνει στις επιτροπές της Βουλής το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση», σε σχόλιό του το ΠΑΜΕ, για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων:

«Η κυβέρνηση εν μέσω καλοκαιριού “σαν τον κλέφτη μες στη νύχτα” φέρνει στις επιτροπές της Βουλής το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση.

Με διαδικασίες στα “βουβά” ποντάρει ότι θα καταφέρει να περάσει “χωρίς να βραχεί” τις νέες αντιασφαλιστικές αλλαγές, χωρίς να πάρουν χαμπάρι οι εργαζόμενοι τις συνέπειες που θα φορτωθούν στις πλάτες τους, για να χρηματοδοτηθούν τα διάφορα αρπακτικά που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ιδιωτικής Ασφάλισης και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Με το κυβερνητικό νομοσχέδιο ρίχνονται οι εισφορές της Επικουρικής ασφάλισης στον τζόγο και στο ρίσκο των επενδυτικών πακέτων. Οι εργαζόμενοι θα γνωρίζουν πολύ καλά τι θα πληρώνουν στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά δεν θα ξέρουν αν θα πάρουν ποτέ επικουρική σύνταξη και ποιο θα είναι το ύψος της. Όλα θα εξαρτώνται από την πορεία της επένδυσης, τους κινδύνους της χρηματαγοράς και τα κέφια των επιχειρηματιών που θα έχουν βάλει στο “χέρι” τους κόπους μιας ζωής των εργαζομένων.

Το μόνο σίγουρο στην όλη υπόθεση, είναι ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα τζογάρουν και θα προωθούν τα επιχειρηματικά τους πλάνα με χρήματα των εργαζομένων και το μικρότερο ρίσκο για τους ίδιους.

Ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος εδραιώνει όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις και ανοίγει ακόμη πιο δυναμικά το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης.

Αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά μετά την 1/1/2022.

Αφορά και όσους ήδη είναι συνταξιούχοι και όσους θα βγουν τα επόμενα χρόνια.

Το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί από το υπάρχον στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα καλεστούν να το πληρώσουν όλοι οι ασφαλισμένοι με νέες περικοπές στην επικουρική σύνταξη.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια όσο και αν το προσπαθεί η κυβέρνηση.

Γνωρίζουν καλά ότι το ίδιο έργο έχει παιχτεί πολλές φορές με τις κυβερνήσεις συνεχώς να “σώζουν” το ασφαλιστικό και τις συντάξεις και οι εργαζόμενοι μόνιμα να μετράνε απώλειες για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των λίγων.

Η πρόσφατη πείρα των αγώνων ενάντια στο νόμο – έκτρωμα για τα εργασιακά και οι δυνατότητες που αναδείχτηκαν θα αξιοποιηθούν και θα τροφοδοτήσουν την κλιμάκωση των αγώνων στο επόμενο διάστημα τόσο ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νόμο για την επικουρική ασφάλιση όσο και στην πάλη να ακυρωθεί ο νόμος για τα εργασιακά στην πράξη, μέσα στους χώρους δουλειάς.

Το Εργατικό κίνημα, τα Συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, έχουμε και την πείρα και τη δύναμη να απαντήσουμε στην επίθεση του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των δυνάμεων που το στηρίζουν. Ο αγώνας με επίκεντρο τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι ο μόνος δρόμος για να αποκρούσουμε την επίθεση και να περάσουμε στην αντεπίθεση. Αυτό είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε».

Σε σχόλιό του για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επικουρική ασφάλιση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση της ΝΔ, αν νομίζει ότι, φέρνοντας το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση «νύχτα», για να συζητηθεί μέσα στο «κατακαλόκαιρο», οι εργαζόμενοι δε θα ενημερωθούν και δε θα αντιδράσουν ενάντια σε ένα ακόμη αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που έρχεται να κλιμακώσει την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση και να μετατρέψει την ασφάλιση σε «τζόγο» και σε ατομική υπόθεση για τους νέους εργαζόμενους.

Πολύ περισσότερο όταν είναι γνωστό πως -και στην Ελλάδα- μεγαθήρια της ιδιωτικής ασφάλισης κατέρρευσαν, ληστεύοντας τους κόπους μιας ζωής κι οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες εργαζομένους.

Οι νέοι εργαζόμενοι, που πρόσφατα με τον νόμο-έκτρωμα για τα εργασιακά έμαθαν από την κυβέρνηση πως η “προστασία της εργασίας” σημαίνει 10ωρα, εντατικοποίηση και απλήρωτες υπερωρίες, τώρα μαθαίνουν πως η ασφάλισή τους θα είναι “ατομικό ρίσκο” και οι ίδιοι θα χαρακτηρίζονται “επενδυτές” που θα τζογάρουν σε χρηματιστηριακές λοταρίες τους κόπους της ζωής τους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: