Πήγαν να κάνουν τα στραβά μάτια οι ελεγκτές του ΚΕΠΕΚ στο Praktiker του Αιγάλεω, αλλά…

Τα όσα διαδραματίστηκαν και αυτά που αποφεύχθηκαν, χάρη στην επαγρύπνηση και την άμεση κινητοποίηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στο Praktiker του Αιγάλεω, δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για το τι γίνεται πίσω (και πάνω) από τις πλάτες των εργαζομένων, στους χώρους δουλειάς όπου δεν υπάρχουν ταξικά σωματεία.

Έναν από τους τρόπους με τους οποίους κράτος και εργοδοσία σε αγαστή συνεργασία επιτίθενται στα ελάχιστα εναπομείναντα κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων, φέρνει στο φως η καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και αφορά στους ελέγχους στους χώρους δουλειάς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Αποκαλύπτει με ποιον τρόπο οι αρμόδιοι ελεγκτές επιχείρησαν να «ελέγξουν» τις συνθήκες δουλειάς σε κατάστημα της γνωστής αλυσίδας Praktiker στο Αιγάλεω, μετά μάλιστα από κλήση-καταγγελία του  Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Τα όσα διαδραματίστηκαν εκεί (και αυτών που αποφεύχθηκαν χάρη στην επαγρύπνηση και την άμεση κινητοποίηση μελών του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας) δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για το τι γίνεται πίσω (και πάνω) από τις πλάτες των εργαζομένων, στους χώρους δουλειάς όπου δεν υπάρχουν ταξικά σωματεία. Και κάνουν επείγουσα τη ανάγκη οι εμποροϋπάλληλοι αλλά και οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους να παλέψουν για κλαδικές συλλογικές συμβάσεις Εργασίας και για όλα τα δικαιώματά τους.

Συγκεκριμένα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλει:

«Τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε έλεγχος από το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) στο κατάστημα Praktiker στο Αιγάλεω μετά από καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η καταγγελία αφορούσε τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι ταμίες της συγκεκριμένης εταιρείας (κυρίως μυοσκελετικά) λόγω των αλλαγών που έχουν γίνει στο σύστημα των ταμείων σε συνδυασμό με τη πίεση που δέχονται – την ένταση της δουλειάς . Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν το σύνολο των εργαζομένων λόγω εντατικοποίησης και έλλειψης μέτρων προστασίας για την Υγεία και την Ασφάλεια τους. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έχει αιτηθεί στο ΚΕΠΕΚ έλεγχο σε όλα τα καταστήματα της Praktiker.

Σε κανέναν δεν προκαλεί εντύπωση η στάση της εργοδοσίας. Ο στρατηγικός της στόχος είναι γνωστός, επιδιώκει τη μέγιστη εξασφάλιση κερδών και σε αυτό δε χωράει κανένα μέτρο προστασίας της υγείας και της ασφάλισης των εργαζομένων, αυτά είναι κόστος.

Οι μεγαλοεργοδότες και οι πολυεθνικές του κλάδου έχοντας μοναδικό κριτήριο την αύξηση των κερδών τους, σμπαραλιάζουν κάθε εργασιακό δικαίωμα, χτυπούν το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, κάνουν λάστιχο τις εργασιακές σχέσεις. Το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν εξασφαλίσει από όλες τις κυβερνήσεις νυν και πρώην, τους έχεις λύσει τα χέρια για να επιβάλλουν ότι όρους εργασίας θέλουν, όρους τέτοιους που μας σακατεύουν, μας στέλνουν ακόμα και στο θάνατο.

Εντύπωση όμως και ερωτηματικά μας προκαλούν ατάκες τύπου “να μην εργάζεστε, για να μην καταπονείστε”, ότι η εργαζόμενη είναι παράλογη, “προτείνετε μια θέση για να μην κουράζεστε” ή εκφράσεις του τύπου «δεν φοβάμαι τους συνδικαλιστές» και «αν δεν σας αρέσει καταγγείλετε με στο Υπουργείο» που θα περίμενε κανείς να ακούγονται από την εργοδοσία, να βγαίνουν όμως από το στο στόμα των ελεγκτών του ΚΕΠΕΚ;

Μάλιστα ενώ τον έλεγχο όπως τονίσαμε και παραπάνω τον είχε αιτηθεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ήταν υποχρεωμένοι οι ελεγκτές του ΚΕΠΕΚ να ενημερώσουν για την ακριβή ώρα που θα γινόταν και όχι γενικά “θα έρθουμε μεταξύ 11πμ – 13μμ”, μπήκαν σαν κλέφτες στο κατάστημα χωρίς ενημέρωση ούτε καν στο μέλος της διοίκησης του σωματείου που εργάζεται στο συγκεκριμένο κατάστημα.

Όταν έγιναν αντιληπτοί από τα μέλη του σωματείου επικαλέστηκαν ότι ήδη βρίσκονταν 10΄στο κατάστημα, έκαναν τον έλεγχο και όλα τα βρήκαν εντάξει!
Οι εκπρόσωποί του σωματείου κατήγγειλαν την στάση του ΚΕΠΕΚ και επέμειναν να γίνει ο έλεγχος με την παρουσία τους. Κάτι που κατέστη δυνατό, με τους ελεγκτές του ΚΕΠΕΚ να αναδιπλώνουν την στάση τους και να διαπιστώνουν ότι όντως προκύπτει ζήτημα και δεν είναι παράλογοι οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους κάτι το οποίο διατυπώθηκε και στο δελτίο έλεγχου που συμπλήρωσαν.

Σε καμία περίπτωση το κλαδικό σωματείο, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας δεν περιορίζει τη δράση του στους ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και πολύ περισσότερο δεν τρέφει αυταπάτες ότι μέσω ελέγχων και ίσως και επιβολή κάποιων προστίμων θα λυθούν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο.
Μόνο με οργανωμένη πάλη και συλλογική δράση μέσα από τα σωματεία μας μπορούμε να βάλουμε φρένο στην επίθεση της εργοδοσίας .

Καλούμε κάθε εμποροϋπάλληλο να συσπειρωθεί και να παλέψει για αυξήσεις μισθών, κατάργηση της μερικής απασχόλησης, για καλύτερες συνθήκες Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να δυναμώσουμε την πάλη μας για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης Εργασίας που θα μας θωρακίζει ενάντια στην επίθεση που δεχόμαστε».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: