Πανεπιστημονική Β. Αιγαίου: “Οι ανάγκες μας δε χωρούν σε επιδόματα πτωχοκομείου”

Τα σεμινάρια των 600 € σε δύο δόσεις μέχρι τέλη Απρίλη δεν πληρώνουν ενοίκια, λογαριασμούς και οικογενειακά έξοδα, δεν καλύπτουν χρέη που συσσώρευσε η λαϊκή οικογένεια προηγούμενα στην κρίση. Ακόμα και το κατά τι μεγαλύτερο επίδομα των 800 €, δεν αποτελεί κάτι παραπάνω από «ασπιρίνη για τον κορωνοϊό», μπροστά στη «μαύρη τρύπα», στο σημερινό μηδενικό εισόδημα.

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Μηχανικών Β. Αιγαίου, για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο τους.

«Η κυβέρνηση παρά τη γενική κατακραυγή δεν επεκτείνει άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 800 Ευρώ και στους χτυπημένους, από την αναστολή των δραστηριοτήτων, αυταπασχολούμενους επιστήμονες.

Προκαλεί με την απόφασή της για «στήριξη» των επιστημόνων για το δίμηνο Μάρτη-Απρίλη μέσω voucher τηλε-κατάρτισης ύψους 600 ευρώ. Προκαλεί καθώς με αυτό το μέτρο επιδιώκει να «μοιράσει»σχεδόν 80 εκ. € στους ομίλους των ιδιωτικών ΚΕΚ -κολλεγίων για την υλοποίηση του προγράμματος.

Όμως προκαλεί διπλά τους μηχανικούς όταν δηλώνει ότι με τα σεμινάρια «χάντρες για τους ιθαγενείς» επιδιώκει να αναβαθμίσει τις ψηφιακές δεξιότητες και τον «ψηφιακό μετασχηματισμό στον κλάδο», δηλαδή να επιμορφώσει τους επιστήμονες που αποτελούν την αιχμή για την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας και τη σχετική εκπαίδευση που απαιτείται.

Κι εν μέσω όλων αυτών, έρχεται και το τοπικό τμήμα του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου το οποίο με χτεσινό του email (30/3) που απευθύνεται προς τα αυτοαποσχολούμενα μέλη του, τα καλεί να συμμετέχουν σε… ερωτηματολόγιο (!!!) στο οποίο ρωτούνται μεταξύ άλλων «κατά πόσο είναι χρήσιμα τα σεμινάρια στους μηχανικούς ή αν θα έπρεπε να δοθούν τα χρήματα αυτά σε άλλο κλάδο π.χ στην Υγεία και στο ΕΣΥ.»

Καταρχήν να σημειώσουμε το προφανές: Τα σεμινάρια των 600 € σε δύο δόσεις μέχρι τέλη Απρίλη δεν πληρώνουν ενοίκια, λογαριασμούς και οικογενειακά έξοδα, δεν καλύπτουν χρέη που συσσώρευσε η λαϊκή οικογένεια προηγούμενα στην κρίση. Ακόμα και το κατά τι μεγαλύτερο επίδομα των 800 €, δεν αποτελεί κάτι παραπάνω από «ασπιρίνη για τον κορωνοϊό», μπροστά στη «μαύρη τρύπα», στο σημερινό μηδενικό εισόδημα.

Την ίδια ώρα επιδοτούνται πλουσιοπάροχα σχεδόν το σύνολο των εργοδοτών με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος και πλήθος διευκολύνσεων.Τα κρατικά κονδύλια για έκτακτες ενισχύσεις δεν είναι δωρεά ούτε κυβερνητική «παροχή».

Είναι χρήματα των μισθωτών και αυταπασχολούμενων από τη βαριά άμεση και έμμεση φοροληστεία στο εισόδημά τους, καθώς αυτοί πληρώνουν το 95% των φορολογικών εσόδων.

Σε ακόμη χειρότερη μοίρα δε, βρίσκονται οι συνάδελφοι που δουλεύουν τυπικά με «μπλοκάκι», αλλά ουσιαστικά είναι μισθωτοί και τους οποίους δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη στήριξης από τα έκτακτα μέτρα.
Κατά δεύτερον, είναι τουλάχιστον εξοργιστικό να ερωτάται κανείς αν «θέλει σεμινάρια ή να ενισχυθεί το ΕΣΥ» λες και το ΕΣΥ πρέπει να χρηματοδοτείται από την «ελεημοσύνη» άλλων κλάδων.

Αυτό το αφήγημα που τεκμαίρεται από το απαράδεκτο αυτό ερωτηματολόγιο είναι άλλωστε πλήρως συμβατό με το αφήγημα της κυβέρνησης περί «ατομικής ευθύνης». Και εμείς δεν αρνούμαστε ότι υπάρχει ΚΑΙ ατομική ευθύνη. Άλλωστε οι δυνάμεις μας είναι στην πρώτη γραμμή σε κάθε μέτωπο που αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, στους γιατρούς, στους νοσηλευτές και κάθε συγγενή ιδιότητα. Αλλά ρωτάμε: Εκτός της ατομικής ευθύνης, άλλου είδους ευθύνες δεν υπάρχουν; Δεν είναι ευθύνη του κράτους να χρηματοδοτεί και να στηρίξει με κάθε μέσο το ΕΣΥ; Ποιος ευθύνεται για τα τεράστια κενά σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή στο χώρο της υγείας;

Δε μας κάνει εντύπωση όμως που η κατά τα άλλα «ακομμάτιστη», «ανεξάρτητη» κ.ο.κ. διοίκηση του τοπικού τμήματος του ΤΕΕ, η οποία μέχρι σήμερα (που δημοσίευσε τα αποτελέσματα του εν λόγω ερωτηματολογίου ως επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία) δεν είχε πει μια λέξη δημόσια για τον αποκλεισμό των μηχανικών (αλλά και άλλων κλάδων) από το επίδομα των 800 €, συντάσσεται έμμεσα με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις, αφού ζητάει μεν για την «τιμή των όπλων» να συμπεριληφθούν οι μηχανικοί στο επίδομα των 800 € όχι ως κύριο αίτημα, αλλά μόνο ανάμεσα σε πλήθος άλλων υποτιθέμενων «μέτρων στήριξης» που αφορούν κυρίως προθεσμίες διαδικασιών και δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στο προαναφερθέν ερωτηματολόγιο.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να πούνε σε λίγες μέρες, ότι πολλά από τα «μέτρα» που προτείνανε υλοποιήθηκαν. Εκπληρώνουν έτσι πλήρως το ρόλο τους ως υπηρέτες της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής και δικαιώνουν πλήρως τις απόψεις μας για το γενικότερο ρόλο του ΤΕΕ κι ας κάνουν κατά καιρούς τους «δύσκολους» όταν θίγονται συγκεκριμένα συντεχνιακά συμφέροντα. Εμείς από τη μεριά μας καλούμε όλους τους συναδέλφους, αλλά και τον υπόλοιπο λαό, να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

Και ποιες είναι ακριβώς αυτές οι κυβερνητικές κατευθύνσεις που προαναφέραμε; Ποια είναι η γενικότερη πολιτική γραμμή που υπηρετείται; Η κυβέρνηση ΝΔ, όπως προηγούμενα αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζονται σταθερά και διαχρονικά «γενναιόδωρες» όσον αφορά τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και πάντα «σφιχτοί» διαχειριστές για δαπάνες που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες.

Οι τελευταίες «έκτακτες» κυβερνητικές παρεμβάσεις φανερώνουν ότι και αυτήν τη νέα κρίση, ξανά θα την πληρώσουν ακριβά οι μισθωτοί και με χαμηλό εισόδημα αυταπασχολούμενοι, ενώ θα στηριχτεί με κάθε μέσο η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι άλλωστε μέρος της ίδιας πολιτικής και η αντίληψη ότι η υγεία των εργαζόμενων είναι εμπόρευμα και που με τη λογική «κόστους-οφέλους» έχει οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Δεν κλείνουμε τα μάτια στη σύγχρονη βαρβαρότητα που κάνει τους ανθρώπους νούμερα στην καθημερινή απαρίθμηση νεκρών και τους καταδικάζει να «πεθαίνουν μόνοι» στα σπίτια τους. Δεν περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας επιβάλει να τηρήσουμε τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συναδέλφων μας. Απαιτούμε από το κράτος και τους εργοδότες άμεσα μέσα και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν ποιοτικό σύστημα υγείας για όλους.

Διεκδικούμε:
Άμεσα μέτρα ανακούφισης
• Nα δοθεί άμεσα σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς με «μπλοκάκι» το έκτακτο επίδομα των 800 €, μηνιαίως, για όσο διαρκεί η έκτακτη ανάγκη.
• Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
• Να ανασταλεί η καταβολή κάθε είδους φορολογικών υποχρεώσεων, όπως από ρυθμίσεις, ΦΠΑ κ.λπ. Να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 € .
• Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και ο ΕΝΦΙΑ.
• Να ανασταλούν οι υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.
• Διαγραφή τόκων, προστίμων και μέρος το κεφαλαίου για χρέη σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.
• Κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.
• Απαλλαγή από χρεώσεις και να μην γίνουν διακοπές για ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο.

Όλα τα έκτακτα μέτρα (άδειες ειδικού σκοπού, έκτακτα επιδόματα, απαγόρευση απόλυσης, ασφαλιστική κάλυψη κ.λπ.) που αφορούν τους εργαζόμενους με τυπική μισθωτή σχέση εργασίας να περιλάβουν και τους εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι».

Μέτρα για την προστασία της Υγείας
Να καλυφθούν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία και σε όλες τις δομές υγείας, με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού,
• Να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ.
• Να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων ΠΦΥ.
• Να δοθούν όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας στους υγειονομικούς με ευθύνη του κράτους.
• Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα του ιδιωτικού Τομέα Υγείας.
• Οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί να ενταχθούν υποχρεωτικά στο κεντρικό σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας με τους ίδιους όρους εργασιακούς και μισθολογικούς με τους συναδέλφους τους στο ΕΣΥ.
• Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».
• Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.

Προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας:
Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης. Εντατικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.) να διατεθούν δωρεάν στους εργαζόμενους με ευθύνη της εργοδοσίας. Δουλειά και αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν ποιοτικό σύστημα υγείας για όλους.

Προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας: Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης. Εντατικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.) να διατεθούν δωρεάν στους εργαζόμενους με ευθύνη της εργοδοσίας.

Κατάργηση του άρθρου 13 της ΠΝΠ που πρακτικά ακυρώνει την ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας. Άμεσες μαζικές προσλήψεις ειδικών γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας. Να προβλεφτεί η κάλυψη με ειδικούς γιατρούς εργασίας σε εργοτάξια, βιοτεχνίες και άλλους χώρους δουλειάς με υψηλή επικινδυνότητα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων. Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.

Κατάργηση των αντεργατικών μέτρων και κάθε απαγόρευσης στη συνδικαλιστική δράση.

Κατάργηση του άρθρου 12 της ΠΝΠ που ανοίγει το δρόμο για την επίταξη απεργών. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Απαγόρευση των απολύσεων την περίοδο των έκτακτων μέτρων.

Καμία άδεια άνευ αποδοχών. Καμία δυσμενής μεταβολή στις αποδοχές. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Πλήρεις απολαβές και ασφαλιστικές εισφορές για όσους εργάζονται από το σπίτι. Κρατικός έλεγχος της κανονικής καταβολής μισθών και αδειών σε επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους με απόφαση του εργοδότη.

Κεντρικός έλεγχος της εφαρμογής του δικαιώματος στις άδειες των γονιών και των ευπαθών ομάδων ώστε να αποτραπούν οι αυθαιρεσίες των εργοδοτών στην χορήγηση της άδειας».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: