Πανδημία εργοδοτικής αυθαιρεσίας – Πάνω από 300 απολύσεις στα ΚΤΕΛ της Κρήτης

Τα αφεντικά προσπαθούν να φορτώσουν τη χασούρα από την τεράστια πτώση του τζίρου στους εργαζόμενους, με πιέσεις απολύσεις, εικονικές παραιτήσεις για να μη φαίνεται η απόλυση, χορήγηση κανονικών αδειών ή αδειών άνευ αποδοχών και προσπάθειες επιβολής εκ περιτροπής εργασίας.

Ενώ ο κατ’ όνομα υπουργός εργασίας απευθύνει “έκκληση” στους εργοδότες να μην προβαίνουν σε απολύσεις επειδή δεν είναι “ηθικά” και “κοινωνικά” σωστό, χωρίς να προβαίνει σε καμία νομοθετική ρύθμιση απαγόρευσης απολύσεων για τις επιχειρήσεις που ακόμα βρίσκονται σε λειτουργία, σε όλη την Ελλάδα υπάρχει κύμα καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων και απολύσεων.

Ο κλάδος των Μεταφορών είναι από τους πιο σφοδρά πληττόμενους, καθώς τυπικά οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν, αλλά τα αφεντικά προσπαθούν να φορτώσουν τη χασούρα από την τεράστια πτώση του τζίρου στους εργαζόμενους, με πιέσεις απολύσεις, εικονικές παραιτήσεις για να μη φαίνεται η απόλυση, χορήγηση κανονικών αδειών ή αδειών άνευ αποδοχών και προσπάθειες επιβολής εκ περιτροπής εργασίας. Μόνο στην περιφέρεια Κρήτης παρατηρούνται 50 απολύσεις στο ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου και 250 στο ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου, με τεράστιες πιέσεις και στους εναπομείναντες εργαζόμενους για επί τα χείρω μετατροπή των εργασιακών τους σχέσεων. Καταγγελία για το θέμα έκαναν οι γραμματείες Ρεθύμνου και Χανίων του ΠΑΜΕ, καταδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης:

«Στα ΚΤΕΛ  και στα ΑΣΤΙΚΑ μόνο στην Περιφέρεια της Κρήτης έχουμε περισσότερες από 300 απολύσεις (250 στο ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου και 50 στο ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου) ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που δεν απολύθηκαν μέχρι στιγμής πιέζονται να πάρουν άδεια απουσίας άνευ αποδοχών και η εργοδοσία προχωράει σε μονομερή επιβολή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας χωρίς τη συναίνεση των εργαζομένων. Παρόμοια είναι η κατάσταση  στα ΚΤΕΛ και σε άλλες περιοχές. Οι απολυόμενοι έρχονται να προστεθούν στις 40.000 απολύσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες», καταγγέλλουν οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ.

«Η κυβέρνηση έχει καθολική ευθύνη για το κύμα απολύσεων που κατακλύζει τον κλάδο καθώς όχι απλά δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων, αλλά με την πρότασή της για ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις έδωσε το πράσινο φως στη μεγαλοεργοδοσία για να επιτεθεί και να επιδεινώσει τους όρους δουλειάς χιλιάδων εργαζόμενων», σημειώνουν.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: