ΠΑΜΕ – Τα συνδικάτα μπροστά στη μάχη για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων

Είναι ευθύνη του εργαζόμενου που δεν έχει να βγάλει το μήνα να πληρώσει και για τεστ και για μέσα προστασίας; Μήπως να πληρώνουν οι εργαζόμενοι και για την απολύμανση των χώρων δουλειάς; Μήπως να πληρώνουν και για να έχουν δουλειά;

«Η ζωή της εργατικής τάξης δεν τζογάρεται! Η ζωή των εργαζομένων δεν ανήκει στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες!», σημειώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε χώρους δουλειάς, αλλά και στις σκηνές συνωστισμού εργαζομένων σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και καλεί Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα να πάρουν νέες πρωτοβουλίες. Στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ σημειώνονται τα εξής:

Η υγεία του λαού δεν τζογάρεται για τα κέρδη των επιχειρηματιών

Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας

Η επανάκαμψη της πανδημίας στην Ελλάδα ήρθε ως τραγική επιβεβαίωση των προβλέψεων ότι το ξεχείλωμα και η παράκαμψη των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου με τεράστιους κινδύνους για την ζωή και την υγεία του λαού.

Σε αυτές τις συνθήκες η Κυβέρνηση προκλητικά επιχειρεί να κρύψει τις ευθύνες της πολιτικής της μιλώντας για «ατομική ευθύνη» των εργαζομένων, ιδιαίτερα της νεολαίας και του λαού για τη νέα διασπορά του κοροναϊού. Όμως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Αλήθεια, ποια είναι η «ατομική ευθύνη» των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έγιναν κέντρα διασποράς γιατί εργοδοσία και κυβέρνηση δεν εφαρμόζουν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας;

Ορισμένα παραδείγματα:

  • Βιομηχανία Κρέατος Καβάλας 34 Κρούσματα
  • Εργοστάσιο Ελαιουργίας Χαλκιδικής 50 Κρούσματα
  • Α’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης 17 Κρούσματα

Είναι ευθύνη του εργαζόμενου που δεν έχει να βγάλει το μήνα να πληρώσει και για τεστ και για μέσα προστασίας; Μήπως να πληρώνουν οι εργαζόμενοι και για την απολύμανση των χώρων δουλειάς; Μήπως να πληρώνουν και για να έχουν δουλειά;

Χαρακτηριστικό της υποκρισίας είναι το παράδειγμα για τους εργαζόμενους στους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Αγοράς. Εκεί η κυβέρνηση ανακοίνωσε μπροστά στα ΜΜΕ μαζικούς ελέγχους για όλους τους εργαζόμενους ύστερα από κρούσμα σε συνάδελφο. Λίγες ώρες αργότερα, όμως, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η κυβέρνηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ανέστειλε ακόμη και αυτό το μέτρο ρίχνοντας την «ατομική» ευθύνη πάλι στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά, η κυβέρνηση μάλλον επιχειρεί να αποδείξει ότι τα κέρδη των εφοπλιστών προκαλούν ανοσία στην πανδημία βάζοντας σε τεράστιο κίνδυνο ταξιδιώτες και ναυτεργάτες αυξάνοντας την πληρότητα στα καράβια στο 85%.

Ταυτόχρονα οξύνεται καθημερινά η κατάσταση στα νοσοκομεία. Παράλληλα με τις τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και προσωπικό βλέπουμε να αυξάνονται τα κρούσματα και μεταξύ των υγειονομικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενάντια στην πανδημία. Ενδεικτικό τα 13 κρούσματα σε γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία της Λάρισας.

Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες γιατί τζόγαρε την υγεία του λαού για τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων, ανοίγοντας τα σύνορα χωρίς όρους και προϋποθέσεις, φορτώνοντας τα αεροπλάνα στο 100%, αλλά με δειγματοληπτικούς ελέγχους μόλις στο 1/10 των εισερχομένων. Και μόνο αφού η κατάσταση ξέφυγε μιλά για αυστηροποίηση του πλαισίου. Αντί να παίρνει μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, κατακαλόκαιρο έφερε στη Βουλή και ψήφισε νέα αντεργατικά νομοσχέδια και συνεχίζει με το πόρισμα Πισσαρίδη για την εκ νέου ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες και για το ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα που κερδήθηκε με τεράστιες θυσίες από τον απλό κόσμο, δεν υλοποίησε ουσιαστικά κανένα μέτρο για την θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας απέναντι στο 2ο κύμα της πανδημίας. Σήμερα, 6 μήνες μετά, 30.000 μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές εξακολουθούν να λείπουν από τα νοσοκομεία, όπως λείπουν επίσης και τα «αυτονόητα» απλά μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες κ.λπ.).

Ο λαός και οι εργαζόμενοι μπήκαν σε καραντίνα, μπήκαν σε αναστολή, μετέτρεψαν τα σπίτια τους σε σχολεία και σε τηλεφωνικά κέντρα, έμεναν απλήρωτοι, ζώντας με το επίδομα των 500 ευρώ, πήγαιναν για δουλειά στοιβαγμένοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ζουν με το φόβο της ανεργίας, της απόλυσης, το καθημερινό άγχος της επιβίωσης.

Την ίδια ώρα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην υγεία θησαυρίζουν, οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ κολυμπάνε στο χρήμα, ενώ οι μεγαλοξενοδόχοι, αερομεταφορείς και λοιποί επιδοτούνται με δισεκατομμύρια από τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε γκέτο. Οι φωνές διαμαρτυρίας και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων με νόμο θα διώκονται. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά δεκάδες εργάτες δεν γυρνούν στο σπίτι τους, στην οικογένεια τους, από τους χώρους δουλειάς που έχουν γίνει κρεματόρια. Η εκμετάλλευση, η εντατικοποίηση έχουν δυναμώσει και υπάρχει παντελής έλλειψη μέτρων ασφάλειας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ

Θυσιάζουν την υγεία του λαού στον βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας. Για την εργοδοσία τα μέτρα υγείας και ασφάλειας είναι κόστος. Θεωρούμαστε αναλώσιμα υλικά.

Η ζωή της εργατικής τάξης δεν τζογάρεται!

Η ζωή των εργαζομένων δεν ανήκει στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες!

Παίρνουμε την ζωή μας στα χέρια μας!

Τώρα τα συνδικάτα, οι ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα να πάρουν νέες πρωτοβουλίες. Να γίνουν το αποκούμπι και η ασπίδα των εργαζομένων.

Να μην αφήσουμε κανένα χώρο δουλειάς, κανέναν εργαζόμενο απροστάτευτο. Να βρεθούμε κοντά στους εργαζόμενους και να οργανώσουμε την πάλη μας. Με την οργάνωση μας, με σχέδιο και αποφασιστικότητα διεκδικούμε, παρεμβαίνουμε, σε κάθε πρόβλημα χωρίς καμιά καθυστέρηση.

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

Μαζικά και μαχητικά να απαιτήσουμε

  • ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ-ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ!
  • Τώρα δωρεάν Παροχή Μέσων προστασίας για όλους τους εργαζομένους στους τόπους δουλειάς με επιβολή όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
  • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην εστίαση, στον τουρισμό, στο εμπόριο, αλλά και τους μεγάλους χώρους δουλειάς (εργοστάσια κ.τ.λ.) με επιβάρυνση της εργοδοσίας.
  • Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην υγεία
  • Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια
  • Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.
  • Κατεπείγουσες προσλήψεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να αυξηθούν τα δρομολόγια, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός, με ταυτόχρονη μείωση στην πληρότητα των πλοίων και των αεροπλάνων, με παράλληλη μείωση της τιμής των εισιτηρίων.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: