Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας – Επιχείρηση κουκουλώματος του θανάτου εργάτη στο γήπεδο της ΑΕΚ;

Τα αναπάντητα ερωτηματικά, τα ψέμματα και τις αντιφάσεις της εργοδοσίας καταγγέλλει η Ομοσπονδία, με αφορμή τα δημοσιεύματα που επιχειρούν να ξεπλύνουν την εταιρεία, με όχημα τη φερόμενη αυτοκτονία του νεκρού εργάτη.

Θέση για τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν το θάνατο του εργάτη στο υπό κατασκευή γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια ως αυτοκτονία πήρε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Σε αυτή θέτει μια σειρά από αδιαμφισβήτητα γεγονότα σχετικά τόσο με τη διαχείριση της υπόθεσης από την εργοδοσία, με διαρκή ψέμματα και παλινωδίες, όσο και για την πάγια τακτική της εργοδοσίας σε κάθε περίπτωση ατυχήματος ή δυστυχήματος να μετακυλίει τον ευθύν στον εργάτη. Επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση, ακόμα και τυχόν αυτοκτονία δεν απαλλάσσει την εταιρεία, καθώς είναι γνωστό το τοξικό κλίμα με τις συνεχείς απειλές απόλυσης σε όσους εργαζόμενους “δε δουλεύουν”. Τέλος καλεί όλους τους οικοδόμους στην πανελλαδική κινητοποίηση με πορεία στο Υπουργείο Εργασίας, που προγραμματίζεται για τις 25 Γενάρη:

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας σχετικά με το πρόσφατο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στο γήπεδο της ΑΕΚ, αναφέρει:

«Σήμερα, στον ηλεκτρονικό Τύπο αναρτήθηκαν και αναπαράχθηκαν από διάφορους ιστότοπους, πληροφορίες που αναφέρουν ότι υπάρχουν “ανατροπές” σε σχέση με τα αίτια του θανατηφόρου ατυχήματος, την περασμένη εβδομάδα, στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι πληροφορίες αυτές, στην ουσία επιχειρούν να μετατρέψουν ένα εργοδοτικό έγκλημα σε αυτοκτονία, βγάζοντας έτσι “λάδι” την εργοδοσία που ούτε λίγο, ούτε πολύ παρουσιάζεται από θύτη ως θύμα.

Είμαστε υποχρεωμένοι να θέσουμε ορισμένα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, καθώς και ορισμένες επισημάνσεις:

  • Καμιά “ανατροπή” δεν υπάρχει. Ο συνάδελφός μας, με ευθύνη της μεγαλοεργοδοσίας, έχασε τη ζωή του και αυτό δεν αλλάζει.
  • Οι ειδήσεις που διαρρέονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, διαρρέονται αρκετές μέρες μετά το ατύχημα. Γιατί τώρα και όχι εκείνη τη στιγμή;
  • Στο χώρο του ατυχήματος βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή τόσο η αστυνομία και στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.
  • Την ημέρα που συνέβη το ατύχημα, οι καιρικές συνθήκες ήταν ακατάλληλες για εργασία λόγω της ύπαρξης παγετού, συνέπεια της χιονόπτωσης την προηγούμενη ημέρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για την ασφάλεια όλων των εργαζομένων του εργοταξίου.
  • Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας έχουν τεράστιες ευθύνες που έχουν αφήσει ανεξέλεγκτη τη μεγαλοεργοδοσία να παίζει στη “ρουλέτα” τη ζωή των εργαζομένων. Οι απειλές του τύπου “όποιος δεν δουλέψει, απολύεται”, έχουν καταγραφεί πολλές φορές μέσα σε χώρους δουλειάς και πλανώνται ως απειλή στα αυτιά των οικοδόμων.
  • Οι κατασκευαστές, οι μεγαλοεργολάβοι έχουν στο DNA τους, τους εκβιασμούς γιατί θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους, αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να φτιάξουν τα έργα στα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα για να εξασφαλίσουν κέρδη, επιβάλλοντας δουλειά από το πρωί ως το βράδυ, Σαββατοκύριακα, με καύσωνα, βροχές και παγετό.
  • Από την πρώτη στιγμή η εταιρεία κατασκευής του έργου επιχείρησε να κουκουλώσει τις ευθύνες της. Πρώτα είπαν ότι δεν δούλευε κανένας στο εργοτάξιο. Μετά ότι ήταν στο εργοτάξιο ο αδικοχαμένος συνάδελφός μας. Στη συνέχεια, δήλωσαν ότι είχαν δώσει εντολή να μη γίνουν εργασίες. Μετά είπαν πως ο συνάδελφός μας είχε άλλο τομέα δουλειάς και όχι πάνω στον πυλώνα.

Συνεχόμενα ψέμματα…

Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα από την πρώτη στιγμή το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, διαψεύδει τα ψέμματά τους ότι στο εργοτάξιο δεν πραγματοποιούνταν εργασίες.

  • Επισημαίνουμε, επίσης, ακόμη ένα στοιχείο που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον:

Σε κάθε περίπτωση θανατηφόρου ατυχήματος σε χώρο δουλειάς, οι εργολάβοι, οι κατασκευαστές αποποιούνται κάθε ευθύνη. Αυτοί τα έχουν κάνει όλα “καλά” και παρουσιάζουν την κατάσταση με τρόπο επιλεκτικό που να τους βολεύει.

Γι’ αυτούς φταίει πάντα ο εργάτης.

Γιατί γλίστρησε, γιατί έκανε λάθος, γιατί δεν πρόσεξε…

Η εργοδοσία παρουσιάζεται με το “φωτοστέφανο” στο κεφάλι της.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καλεί όλους τους εργαζόμενους να σκεφτούν ότι στο βωμό του κέρδους θυσιάζεται η ζωή των εργατών.

Τα αφεντικά δεν δείχνουν κανένα έλεος.

Από το σχεδιασμό, την υλοποίηση, στη συνέχεια την εκμετάλλευση των έργων, ξυπνάνε και κοιμούνται προσκυνώντας ένα μόνο θεό: ΤΟ ΚΈΡΔΟΣ.

Οι ευθύνες τους δεν κρύβονται όσο και αν προσπαθούν, γιατί θα βρίσκουν απέναντί τους τα ταξικά Σωματεία και Ομοσπονδίες, που θα αποκαλύπτουν τις ευθύνες τους και αυτές που φαίνονται με την πρώτη “ματιά” και όσες παραμένουν αθέατες την πρώτη στιγμή για τον πολύ κόσμο.

Καλούμε τους οικοδόμους να παλέψουμε αποφασιστικά για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας.

Μπροστά μας έχουμε σκληρές μάχες. Απευθύνουμε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία στο υπ. Εργασίας, που θα πραγματοποιήσουμε την Παρασκευή 25 Γενάρη στην πλ. Κάνιγγος, στην Αθήνα, στις 11 το πρωί.

Με τον αγώνα μας θα απαιτήσουμε λύσεις τόσο για τα ασφαλιστικά μας ζητήματα, όσο και μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία μας στους χώρους δουλειάς».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: