Οξεία διευθυντίτιδα και εργοδοτικός μηχανισμός στα Super Market – Πληρωμένη απάντηση της Γραμματείας Εμπορίου του ΠΑΜΕ

Να γίνει παντού γνωστό το αίσχος τους! Προειδοποιούμε την εργοδοσία και τον εργοδοτικό μηχανισμό, να μην τολμήσουν να αγγίξουν, απειλήσουν, εκβιάσουν εργαζόμενο. Θα το μάθουμε την ίδια στιγμή, θα είμαστε εκεί την ίδια στιγμή!

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου-Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποίο απαντά στις κωμικές αιτιάσεις του εργοδοτικού μηχανισμού στα super market, που έχει το θράσος να αυτοαναφέρεται ακόμα ως σωματείο αντί για εργοδοτική ένωση.

Με κομμένη την ανάσα και με χαμόγελο, διαβάσαμε στα mail μας, τη διασκεδαστική ανακοίνωση του εργοδοτικού μηχανισμού των super market που έχει το θράσος ακόμα και σήμερα να αυτοαναφέρεται ως σωματείο. Αφού θυμούνται τους κωδικούς των mail, αξίζουν συγχαρητήρια, διότι για τη ζωντανή τους παρουσία σε χώρους δουλειάς και κινητοποιήσεις, θα ήταν αστείο και να το συζητάμε..

Οι μηχανισμοί αυτοί λειτουργούν στα γραφεία των επιχειρήσεων! Όλοι γνωρίζουμε πως συντάκτες της ανακοίνωσης είναι τα στελέχη της ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ, που όμως μικρή σημασία έχει πλέον.

Μέχρι και το συνέδριο του ΕΚΑ είχαμε αναφέρει σε όλες τις συνεδριάσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, για το ρόλο και τον τρόπο της εργοδοτικής παρέμβασης στο συγκεκριμένο χώρο, τα αναρίθμητα κεντρικά διευθυντικά στελέχη των super market που εκβίαζαν, απειλούσαν και κινούσαν τα νήματα ώστε να προσέρχονται οι εργαζόμενοι σε «αρχαιρεσίες» που δε γνώριζαν, σε «σωματείο» που δε γνώριζαν και κατ’ επέκταση τι ψηφίζουν, ποιους ψηφίζουν, γιατί ψηφίζουν.

Στην αρχή όλες οι δυνάμεις έλεγαν πως δεν υπάρχουν διευθυντές και πως αυτά είναι αφηγήματα του ΠΑΜΕ. Στη συνέχεια άλλαξαν τροπάρι και έλεγαν πως ενδεχομένως κάποιοι να είναι στον τίτλο διευθυντές με ευθύνη στα τυριά και τη μαναβική, μέχρι που φτάσαμε στο συνέδριο του ΕΚΑ να ακούσουμε σε μια στιγμή ειλικρίνειας από τα στελέχη της ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ πως ο «διευθυντής είναι ο πιο σκληρά εργαζόμενος».

Μέχρι και σήμερα είχαμε κρατήσει μία προσεχτική στάση! Δεν είχαμε δώσει ούτε το όνομα της περιβόητης διευθύντριας των Μy Market από την κεντρική διεύθυνση της λειτουργίας των καταστημάτων της επιχείρησης, που καλούσε τους εργαζόμενους να χαμογελούν επειδή έχουν δουλειά και μισθό των 300 ευρώ.

Η συγκεκριμένη διευθύντρια που βλέπετε παρακάτω την ακριβή ιδιότητα της, ΗΤΑΝ ΜΕΛΟΣ του συγκεκριμένου εργοδοτικού μηχανισμού. Θεωρούμε ότι όλοι μπορούν να καταλάβουν πως αυτή η γλώσσα προς τους εργαζόμενους της επιχείρησης, δείχνει την πραγματική δύναμη που έχει ο διευθυντικός μηχανισμός, την άσκηση «εργοδοτικής βίας», το τσάκισμα κάθε αξιοπρέπειας.

Θυμίζουμε:

Για εμάς το θέμα έχει εξαντληθεί! Έχουμε στη διάθεση μας δεκάδες ονόματα κεντρικών στελεχών των επιχειρήσεων και αυτά είναι προφανές ότι με ευθύνη των δυνάμεων της ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όσων τους αγκαλιάζουν, θα γίνουν γνωστά!

Από το μητρώο μελών και τα ψηφίσαντα μέλη έχουμε ένα περιβόλι που δυσκολευόμαστε να επιλέξουμε τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις, ώστε να αναδείξουμε την επιτελική-κεντρική ευθύνη του κάθε διευθυντικού στελέχους.

Διευθυντές από το Ανθρώπινο Δυναμικό των super market (Σκλαβενίτης, Μy Market, ΑΒ Βασιλόπουλος) που όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό, διευθυντικά στελέχη με ευθύνη στις προσλήψειςστη μισθοδοσία, στο marketing, στην εξυπηρέτηση, στην προστασία/ασφάλεια, περιφερειακοί διευθυντές που εγκαινίαζαν καταστήματα των επιχειρήσεων, περιφερειακοί Διευθυντές που έχουν στην ευθύνη τους δεκάδες καταστήματα, Διευθυντές καταστημάτων, συντονιστές ταμείων (…και όχι ταμίες όπως έλεγαν με θράσος και φαιδρότητα οι δυνάμεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ) που έχουν στην ευθύνη τους τα ταμεία σε συστοιχίες περιοχών που ξεκινούν από Αττική και φτάνουν στη Στερεά και στα νησιά, Διευθυντές εξωτερικού ελέγχου, εργασιακών και εσωτερικών μεταβολών, διαχείρισης συστημάτων και υποδομών, παρασκευαστηρίων, εσωτερικής επικοινωνίας και ευθύνης, ο Διευθυντής που έχει στην ευθύνη του όλα τα καταστήματα της Αττικής, Διευθυντές πωλήσεων και φυσικά το πλήθος Διευθυντών καταστημάτων είναι ένας πολυάριθμος μηχανισμός που έχει διακριτή-ξεχωριστή και επιτελική θέση στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Όλος αυτός ο διευθυντικός μηχανισμός με τη σειρά του κίνησε τα νήματα, ώστε αυτό το κατ’ όνομα σωματείο να φτάσει τους 6.000 ψηφίσαντες.

Είναι τόσο βαθύς αυτός ο μηχανισμός που παραμονή του Συνεδρίου του ΕΚΑ, κάτι πρέπει να έπαθαν ξαφνικά κάμποσες δεκάδες αντιπροσώπων του και ξαφνικά όλοι μαζί δήλωσαν «παραίτηση» ώστε να αντικατασταθούν, προφανώς διότι έπαθαν «οξεία διευθεντίτιδα».

Είναι ο μηχανισμός που ενώ από το 2017 βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των συνεδρίων, δε βρέθηκε ο πρόεδρος τους ή τουλάχιστον ένας από το ΔΣ ή έστω ένας αντιπρόσωπος, να βγει ονομαστικά στο συνέδριο του ΕΚΑ και να υπερασπιστεί αυτό το μόρφωμα. Αντιθέτως την ευθύνη την πήρε συνολικά η ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ που μέσω των προέδρων σε ΕΚΑ και ΟΙΥΕ σήκωσαν το φορτίο της υπεράσπισης.

Και αν μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως οι εργαζόμενοι μέσω των mail της επιχείρησης θα έπρεπε να συναντήσουν τον πρώην Γενικό Γραμματέα της ΟΙΥΕ και του ΔΣ της ΓΣΕΕ για τους δείξει πως θα ψηφίζουν, η συγκεκριμένη παράταξη (ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ) αναβάθμισε την επιχειρηματολογία της λέγοντας πως «ο διευθυντής είναι ο πιο σκληρά εργαζόμενος».

Στο συνέδριο του ΕΚΑ είχαμε το άθλιο γεγονός να βρίσκονται στις ίδιες καρέκλες οι εργαζόμενοι στην αποθήκη, στα ράφια, στα ταμεία με αυτούς που τους ελέγχουν και καθορίζουν τους όρους εργασίας του. Εμείς με βάση τις παραπάνω ιδιότητες κάποιων δεκάδων κεντρικών στελεχών από το διευθυντικό μηχανισμό, θα αφήσουμε τους εργαζόμενους να κρίνουν για τη σκληρότητα της εργασίας των διευθυντών.

Γι’ αυτό και καλούμε τα σωματεία στο εμπόριο, σωματεία που βρίσκονται στη δύναμη του ΕΚΑ, λαϊκές επιτροπές να βρεθούν αυτές τις μέρες στα καταστήματα των super market και να συζητήσουν με τους εργαζόμενους, καταρχάς για την απεργία στις 18 Φλεβάρη και κατά δεύτερον για αυτές τις εξελίξεις! Καλούμε τα σωματεία να φτάσουν με αυτήν την ανακοίνωση παντού! Στα εργοτάξια, στις φάμπρικες, στον επισιτισμό, στις τράπεζες, στις τηλεπικοινωνίες, σε κάθε κλάδο.

Να γίνει παντού γνωστό το αίσχος τους! Προειδοποιούμε την εργοδοσία και τον εργοδοτικό μηχανισμό, να μην τολμήσουν να αγγίξουν, απειλήσουν, εκβιάσουν εργαζόμενο. Θα το μάθουμε την ίδια στιγμή, θα είμαστε εκεί την ίδια στιγμή!

Οι ανακοινώσεις/αποφάσεις των ΔΣ του ΕΚΑ και της ΟΙΥΕ αλλά και παρατάξεων που ανέδειξαν εκείνες τις μέρες του εργοδοτικού ξεφαντώματος τη σήψη του εργοδοτικού μηχανισμού, δε σβήνονται. Η εσωτερική ενημέρωση από την αλληλογραφία των επιχειρήσεων που καλούσε τους εργαζόμενους να πάνε να ψηφίσουν, να ενημερώνουν υπεύθυνα πότε θα ψηφίσουν και φυσικά να ψηφίσουν συγκεκριμένη παράταξη, δε σβήνει. Αυτά και άλλα τόσα θα γίνουν κτήμα όλων των συναδέλφων.

Το συνέδριο του ΕΚΑ αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία πως εργοδότες και εργοδοτικοί μηχανισμοί δεν έχουν θέση στις γραμμές μας.

Αυτήν την απόφαση θα την υπερασπιστούμε μέχρι τέλους, όπως και θα υπερασπιστούμε τους συναδέλφους μας που εκβιάστηκαν, απειλήθηκαν και πιέστηκαν για να συμμετάσχουν στον εργοδοτικό μηχανισμό.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: