«Οι νεκροί μας – τα κέρδη τους, βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής» – Μπροστά στον ταξικό γιορτασμό της φετινής Πρωτομαγιάς

Με το σύνθημα: «Οι νεκροί μας – τα κέρδη τους, βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής», σωματεία και συνδικαλιστές της Αθήνας, μετά από την πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη που πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Μητροπόλεως, σήμαναν απεργιακό ξεσηκωμό (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Με το σύνθημα: «Οι νεκροί μας – τα κέρδη τους, βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής», σωματεία και συνδικαλιστές της Αθήνας, μετά από την πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Μητροπόλεως, σήμαναν απεργιακό ξεσηκωμό. Η σύσκεψη αφορούσε την οργάνωση του ταξικού εορτασμού της φετινής Πρωτομαγιάς και της πάλης ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της 10ωρης δουλειάς και της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση.

Συνδικαλιστές από όλους τους κλάδους μετέφεραν την οργή των εργαζομένων για την πραγματικότητα που ζουν στους χώρους δουλειάς, αλλά και την αποφασιστικότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων να μετατρέψουν τις επόμενες βδομάδες σε μέρες σκληρής αναμέτρησης με την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Από αυτό το Σαββατοκύριακο κλιμακώνεται η δραστηριότητα για την οργάνωση της πάλης: Συσκέψεις, εκδηλώσεις των σωματείων, εξορμήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες είναι στην ημερήσια διάταξη, με τους συνδικαλιστές να διαμηνύουν: «Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Οι ανατροπές του αιώνα, η 10ωρη δουλειά 135 χρόνια μετά την κατάκτηση του 8ωρου από την εργατική τάξη δεν θα περάσουν».

Η μάχη για τον αγωνιστικό εορτασμό της φετινής Πρωτομαγιάς θα δοθεί με το σύνθημα: «Οι νεκροί μας – τα κέρδη τους, βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής», ενώ η σύσκεψη προτείνει την Πέμπτη 6 Μάη ως μέρα απεργίας (επειδή η 1η Μάη φέτος συμπίπτει με το Μ. Σάββατο). Το σύνθημα αυτό συμπυκνώνει τη βαρβαρότητα που ζουν εδώ κι ένα χρόνο η εργατική τάξη, οι λαοί όλου του κόσμου, πληρώνοντας το βαρύ τίμημα της εμπορευματοποίησης της Υγείας και μετρώντας χιλιάδες θύματα – αποτέλεσμα των «πρωτοκόλλων» της εργοδοσίας που μετατρέπει τους χώρους δουλειάς σε εστίες της πανδημίας.

Από τις ομιλίες των συνδικαλιστών στη σύσκεψη αναδείχθηκε η στόχευση της νέας αντεργατικής επίθεσης, μεταφέρθηκε πείρα από την οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς, από την αντιπαράθεση με την εργοδοσία. (διαβάστε σχετικά παρακάτω).

Εξάλλου σύσκεψη έγινε το απόγευμα της Παρασκευής και στον Πειραιά, μετά από κάλεσμα των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής (Παράρτημα Πειραιά), του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, του Συνδικάτου Εργαζομένων στον Τουρισμό – Επισιτισμό (Παράρτημα Πειραιά).

Σε συσκέψεις, καλούν επίσης: Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, το Σάββατο 10/4, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεών του στο Λαύριο. Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων την Κυριακή 11/4, στις 6.30 μ.μ., στο θεατράκι (Σκάλα). Η Συντονιστική Επιτροπή για την Υγεία στη Θήβα, την Κυριακή 11/4 στις 11 π.μ. στο ανοιχτό θέατρο Μοσχοποδίου. Το Εργατικό Κέντρο Σάμου την Κυριακή 11/4, στις 11 π.μ., στα γραφεία του στο Βαθύ. Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας τη Δευτέρα 12/4, στις 6 μ.μ., έξω από τα γραφεία του. Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, τη Δευτέρα 12/4, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, την Τρίτη 13/4, στις 6.30 μ.μ., στον αύλειο χώρο του 1ου Λυκείου. Το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα νομού Μεσσηνίας, την Τετάρτη 14/4, στις 7 μ.μ., στον αίθριο χώρο της Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία).

 Τα σωματεία παίρνουν στα χέρια τους την απεργία της Πρωτομαγιάς!

Ο Ν. Μαυροκέφαλος

Ο Ν. Μαυροκέφαλος

Βρισκόμαστε εδώ για να οργανώσουμε την πάλη των συνδικάτων της Αθήνας ενάντια στην αντεργατική λαίλαπα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να επιβάλει αντεργατικές ρυθμίσεις – τομές που ανατρέπουν στην κυριολεξία ό,τι γνωρίζουμε γύρω από εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Να οργανώσουμε τον απεργιακό εορτασμό της Πρωτομαγιάς με το περιεχόμενο και τα συνθήματα που αντικατοπτρίζουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας εισηγητικά ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας του:

«135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση με νόμο του 8ωρου στην Ελλάδα, μια κατάκτηση που για να κατοχυρωθεί χρειάστηκαν ποτάμια αίματος και σκληροί αγώνες της τάξης μας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να το καταργήσει. Να φέρει νόμο για την επιβολή της 10ωρης εργασίας και την κατάργηση αμοιβής των υπερωριών, ρυθμίσεις για τη διεύρυνση της «ευελιξίας». Η κατάργηση του 8ωρου, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της Κυριακής αργίας για περισσότερους κλάδους καθώς και βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων αποτελεί κορυφαίο χτύπημα στα δικαιώματά μας και στον ίδιο το σκοπό της ύπαρξης και της δράσης των συνδικάτων. (…)

Πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλα τα σωματεία, σε όλη την εργατική τάξη. Η κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου είναι αιτία πολέμου.

Η σύγχρονη σκλαβιά προαπαιτούμενο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο κυνισμός της κυβέρνησης, επιχειρηματικών ομίλων και εργατοπατέρων βέβαια έρχεται με τη μάσκα του «προοδευτικού» και του «σύγχρονου». Η απογείωση της «ευελιξίας» και το χτύπημα του σταθερού ημερήσιου χρόνου δουλειάς εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης της επιστήμης και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και όχι ως στρατηγική του κεφαλαίου, που γίνεται για να μεγιστοποιηθούν η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί στα χέρια των καπιταλιστών, αντί η ανάπτυξη της γνώσης και της επιστήμης να γίνονται εργαλεία απελευθέρωσης των εργαζομένων και μείωσης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, γίνονται οι αλυσίδες για τη διεύρυνση της σύγχρονης σκλαβιάς, για την ένταση της εκμετάλλευσης, την κοινωνική απομόνωση.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση συνδέει οργανικά το νέο αντεργατικό τερατούργημα με την εκταμίευση δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που προορίζονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ομολογεί κυνικά ότι αποτελεί προαπαιτούμενο η ισοπέδωση κορυφαίων εργατικών κατακτήσεων για να δώσει νέο πακτωλό χρημάτων στα μονοπώλια (…).

Εκεί θα κατευθυνθούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο πανηγυρίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, και όχι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για να προσληφθούν υγειονομικοί και να μην πεθαίνει ο κόσμος διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Οχι για να προσληφθούν χιλιάδες εκπαιδευτικοί που λείπουν στα σχολεία, για να καλυφθούν οι ανάγκες των πανεπιστημίων, για τα απολύτως αναγκαία έργα υποδομών που διασφαλίζουν τη ζωή και την περιουσία του λαού.

Καρφί στο μάτι κυβέρνησης και εργοδοσίας η δράση των συνδικάτων

Όλα τα παραπάνω εξελίσσονται σε συνθήκες όπου η πανδημία θερίζει κυριολεκτικά το λαό μας και τους λαούς όλου του κόσμου. Δεκατρείς μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας μετράμε χιλιάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες ασθενείς από τον κορονοϊό. Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και συνολικά του λαού. Την ώρα που πεθαίνουν δεκάδες καθημερινά εκτός ΜΕΘ και η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία είναι εκρηκτική, αρνείται την πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, ενώ οι προσλήψεις είναι δραματικά ελάχιστες σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. (…)

Έχουν μεγάλη αξία οι πρωτοβουλίες και οι αγωνιστικές δράσεις που πήραν συνδικάτα και μαζικοί φορείς για την υπεράσπιση της υγείας του λαού, όπως με τις δεκάδες κινητοποιήσεις που έγιναν σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στις 7 Απρίλη, τα συλλαλητήρια των σωματείων και των μαζικών φορέων σε Πειραιά και Δυτική Αττική, τις κινητοποιήσεις έξω από μεγάλους ομίλους της ιδιωτικής Υγείας μέσα στον Μάρτη.

Αυτή η δράση των συνδικάτων και η κατεύθυνση της πάλης ενοχλούν και την κυβέρνηση και τα αφεντικά. Γι’ αυτό μόλις προχτές είχαμε την απόλυση ενός πρωτοπόρου εργάτη, μέλους της διοίκησης σε συνδικάτο της Αττικής, από τη βιομηχανία όπου δούλευε, γιατί απαίτησε να γίνουν μαζικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους αφού είχαν διαπιστωθεί αρκετά κρούσματα. Είναι γελασμένοι όμως αν νομίζουν ότι θα κάνουμε πίσω. Τα ταξικό κίνημα, τα στελέχη του ΠΑΜΕ και άλλοι πρωτοπόροι αγωνιστές δεν τρομοκρατούνται. Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, ακόμα περισσότεροι.

Ξεχωρίζει η οργανωμένη δράση των σωματείων στον χώρο της Υγείας, που αποτέλεσε καρφί στο μάτι της κυβέρνησης γιατί αποκάλυπτε τα τεράστια ψέματά της, όπως ανερυθρίαστα ισχυρίστηκε για παράδειγμα ο πρωθυπουργός χτες (σ.σ. 7/4), ότι δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Ετσι οι «ήρωες» υγειονομικοί μπήκαν στο στόχαστρο, διώκονται, όπως οι πρόεδροι της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ, ακόμα και απολύονται, όπως ο πρόεδρος του Σωματείου του «Αγίου Σάββα».

Προετοιμάζουμε τη μαζική αντίδραση και διεκδίκηση των εργαζομένων

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, είναι αναγκαίο τα σωματεία της Αθήνας να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε την κλιμάκωση της δράσης ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα. Να οργανώσουμε την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας, για τον απεργιακό και αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Απαιτείται να οργανωθεί και να προετοιμαστεί η μαζική αντίδραση των εργαζομένων, η μαζική διεκδίκηση των κρίσιμων αιτημάτων που βάζουν τα συνδικάτα. Μπορούν και πρέπει να οργανωθούν άμεσα οι συνεδριάσεις των ΔΣ, να οργανωθούν συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς, όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να ετοιμάσουν τις ανακοινώσεις τους. Μαζική αντίδραση σημαίνει και μαζική προπαγάνδα, άνοιγμα σε δεκάδες νέους χώρους, στήσιμο δεκάδων επιτροπών αγώνα και σωματειακών επιτροπών με επίκεντρο τον χώρο δουλειάς.

Είναι θετικό ότι τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής και μεγάλες Ομοσπονδίες εργαζομένων έχουν επιβεβαιώσει την απόφασή τους για να ξεσηκωθεί απεργιακός αγώνας απέναντι στο νέο αντεργατικό τερατούργημα. Αλλωστε, μέρα με τη μέρα σπάνε και ορισμένες αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει κλάδος που θα εξαιρεθεί από τις συνέπειες της εφαρμογής των μέτρων. Είναι στο χέρι μας λοιπόν να δουλέψουμε δραστήρια για να συζητήσουν όλα τα συνδικάτα της Αττικής και να αποφασίσουν την απεργιακή απάντησή τους, να μπουν πολλές και νέες δυνάμεις στη μάχη.

Η απεργία στις 26 Νοέμβρη και η σύσκεψη των συνδικάτων στις 4 Φλεβάρη επιβεβαίωσε τις δυνατότητες που υπάρχουν να διαμορφωθεί ένα ισχυρό μέτωπο εργατικών συνδικάτων που όχι μόνο θα αντισταθούν στην αντεργατική πολιτική αλλά θα διεκδικήσουν:

  • Σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής με δικαιώματα. Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς και μείωση του εργάσιμου χρόνου.
  • Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση σημαντικών δικαιωμάτων.
  • Προστασία της υγείας όλου του λαού. Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, με ευθύνη του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης, με μέτρα προστασίας για την υγεία μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών, και κατάργηση της «τράπεζας θεμάτων».
  • Την κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών, κόντρα συνολικά στην κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού. Το κράτος και οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν έχουν καμία δουλειά να παρεμβαίνουν στα συνδικάτα.

Με παρακαταθήκη την περσινή Πρωτομαγιά της «οργανωμένης απειθαρχίας»

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι μέσα στα συνδικάτα και την εργατική τάξη πρέπει να ενισχυθεί η συζήτηση γιατί όλα αυτά τα δίκαια αιτήματα δεν ικανοποιούνται και πώς μπορούν να ικανοποιηθούν.

Ο βραχνάς της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης κάνει την εμφάνισή του σε κάθε περίπτωση. Η ιδιοκτησία των επιχειρηματικών ομίλων, η δίψα για όλο και μεγαλύτερα κέρδη οδηγούν στην ένταση της εκμετάλλευσης και της καταστολής. Θυσιάζουν υγεία και δικαιώματα για να συγκεντρώνουν νέα κεφάλαια οι όμιλοι, να κατακτούν νέες αγορές. Μπλέκουν τους λαούς στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και ανταγωνισμούς για να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο στις πηγές, στις υποδομές, στις αγορές.

Το σύνθημα της περσινής Πρωτομαγιάς, «Ο πραγματικός ιός είναι ο καπιταλισμός», φανερώνει ακριβώς την πραγματικότητα, βάζει στο στόχαστρο τον βασικό εχθρό που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι.

Το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα που συσπειρωνόμαστε σε αυτό νιώθουμε μεγάλη περηφάνια αλλά και ευθύνη, γιατί η περσινή Πρωτομαγιά καταγράφηκε ήδη στο βιβλίο των μεγάλων ταξικών αγώνων του λαού μας. Ηταν μια μεγάλη παρακαταθήκη, αφού η «οργανωμένη απειθαρχία» των συνδικάτων όχι μόνο ακύρωσε την προσπάθεια καταστολής της κινητοποίησης, αλλά κυρίως έδωσε στα καλυμμένα στόματα τη δυνατότητα να φωνάξουν δυνατά, να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν. Εδωσε πνοή και κατεύθυνση ώστε να σπάσουν η μοιρολατρία και η αποδοχή της κυβερνητικής προπαγάνδας περί «ατομικής ευθύνης», να οργανωθούν νέοι αγώνες σε κλάδους, επιχειρήσεις και γειτονιές.

Φέρνουν 10ωρη δουλειά για να κατασπαράξουν όλο το φάσμα της ζωής μας

Για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου – έκτρωμα σχετικά με τη 10ωρη δουλειά μίλησε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής Νομού Αττικής, αναδεικνύοντας ότι ουσιαστικά πρόκειται για την κατάργηση του 8ωρου. Η «διευθέτηση», τόνισε, αφορά το σύνολο του χρόνου εργασίας, καθώς «ο εργοδότης θα αποφασίζει τι ώρα θα πιάνει δουλειά ο εργαζόμενος, αν το ωράριο του θα είναι σπαστό ή ενιαίο, το σύνολο του χρονικού διαστήματος της επιπλέον από το 8ωρο απασχόλησης, την αντικατάσταση των υπερωριών από ρεπό ή μειωμένο ωράριο, το πότε θα παίρνονται τα ρεπό».

Αντιδραστική τομή σε σχέση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα αποτελεί το ότι παραχωρείται η δυνατότητα στους εργοδότες να επιβάλλουν τη «διευθέτηση», δηλαδή τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, «με ατομική διαπραγμάτευση. Αυτό το τελευταίο το ονομάζουν και “ελευθερία”. Πρόκειται για την ελευθερία που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στο κεφάλαιο να κατασπαράξει όλο το φάσμα της ζωής του εργαζόμενου», ανέδειξε ο Αλ. Περράκης, συνεχίζοντας: «Σε μια περίοδο όπου η ανεργία τσακίζει κόκαλα, μας σερβίρουν για παραμύθι ότι οι εργαζόμενοι θα είναι ελεύθεροι να διαπραγματευτούν ατομικά πώς θα επιβιώσουν και αν δεν θέλουν να αποδεχτούν τους όρους της εργοδοσίας μπορούν ελεύθερα να επιλέξουν να πεθάνουν της πείνας, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους».

Μεταφέροντας την πείρα από χώρους δουλειάς όπου ήδη η εργοδοσία αξιοποιεί τα εργαλεία που αναμένεται να γενικευτούν με το νομοσχέδιο, σημείωσε πως «το 8ωρο είναι ήδη 10ωρο ή και 12ωρο με απλήρωτες χιλιάδες ώρες υπερωριών, δουλειά νύχτα με νύχτα, εποχιακοί εργαζόμενοι δουλεύουν ατέλειωτες ώρες και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Εργασιακή περιπλάνηση, ανεργία, χτύπημα του μέσου μισθού και αύξηση της ανεργίας». Επομένως, «ένα νομοσχέδιο σαν αυτό που θέλει να φέρει η κυβέρνηση θα κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη, δημιουργεί μαύρο μέλλον για την εργατική τάξη της χώρας μας με τον μανδύα της προόδου».

«Τους δηλώνουμε και σήμερα από αυτήν τη σύσκεψη ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, δεν υποχωρούμε. Να μην τολμήσουν να φέρουν αυτό το νομοσχέδιο, που για κάθε εργαζόμενο είναι αιτία πολέμου απέναντι στην κυβέρνηση και την εργοδοσία», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ.

 Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στην τηλεργασία και τις συνέπειές της

Η Έφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικήςαναφέρθηκε στο μέτρο της τηλεργασίας, που εφαρμόζεται από την αρχή της πανδημίας και για την οποία θα περιλαμβάνει σχετικές ρυθμίσεις το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Ανέδειξε ότι δεν ήταν ένα έκτακτο μέτρο αλλά ότι «ήρθε για να μείνει».

Είναι ανάγκη, υπογράμμισε, «να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων ενάντια στην τηλεργασία και τις συνέπειές της». Μετέφερε την υπερπροσπάθεια που κάνει το Σωματείο για την οργάνωση των εργαζομένων σε συνθήκες τηλεργασίας και έφερε ως παράδειγμα την εταιρεία «Mellon», όπου αυτήν την περίοδο λήγει η επιχειρησιακή σύμβαση. Όπως είπε, «έχει αντικειμενικά υπερδιπλασιαστεί η προσπάθεια του Σωματείου να συζητήσει με τους συναδέλφους και να οργανώσει την πάλη τους για νέες διεκδικήσεις (…) Αντιμετωπίζει με επιμονή τη μεγαλύτερη δυσκολία να φεύγει ο εργαζόμενος από το σπίτι του, μόνο και μόνο για να έρθει σε κάποιον χώρο να κάνει Γενική Συνέλευση, πόσο μάλλον αν είναι τηλεργαζόμενη μητέρα. Ακόμα δυσκολότερη είναι η κατάσταση όταν πρόκειται για νέους εργαζόμενους (…) που δεν γνωρίζουν τι μπορεί να κατακτήσει ο εργαζόμενος συλλογικά μέσα από τη δράση του σωματείου του».

Αντίστοιχα, μέσα από κοπιαστική δουλειά, το Σωματείο της «First Data» «οργάνωσε 4 στάσεις εργασίας και 2 απεργίες, με το 95% των εργαζομένων σε τηλεργασία». Οργάνωσε «συσκέψεις ανά γειτονιά, ήρθε σε επαφή από κοντά, με το μητρώο, με λίγους λίγους κάθε φορά. Και στις συζητήσεις που κάναμε με τους τηλεργαζόμενους, έβγαινε έντονα η δυσαρέσκεια των συναδέλφων για τις συνέπειες της τηλεργασίας».

Αναφέρθηκε σε απολύσεις που έκανε αυτή η εταιρεία πριν από λίγες μέρες «χωρίς καν οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας», λέγοντας ότι «δείχνει το εργασιακό μέλλον που ονειρεύονται μεγαλοεργοδότες και κυβέρνηση. Εργαζόμενοι που δουλεύουν στην εταιρεία για πάνω από μια 10ετία και που τον τελευταίο χρόνο βρίσκονται σε τηλεργασία, δέχτηκαν τηλεφώνημα για την απόλυσή τους! Η εργοδοσία δεν χρειάστηκε καν να μεταφερθεί στα κτίρια της εταιρείας. Από την ασφάλεια του σπιτιού τους, με τηλεσυναντήσεις και χωρίς να χρειαστεί να αντιμετωπίσει τους οργισμένους εργαζόμενους διά ζώσης, απολύει χωρίς καμιά ντροπή και τσίπα».

Δεν θα μας κλείσουν το στόμα με την καταστολή! Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα!

«Αν νομίζουν οι κυβερνώντες πως θα μας βουλώσουν το στόμα, ενισχύοντας τις δυνάμεις καταστολής και τον αυταρχισμό, είναι βαθιά γελασμένοι», σημείωσε ο Παύλος Αλεξανδράκης, γγ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Αναφερόμενος στο νέο συνδικαλιστικό νόμο, που έρχεται μαζί με το αντεργατικό νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι θέλουν «τους εργαζόμενους ανοργάνωτους», «τα συνδικάτα τους αδύναμα» ή, ακόμα καλύτερα για την εργοδοσία, κάτω από τον έλεγχό της. Στο φόντο αυτό αναφέρθηκε στις διατάξεις που οδηγούν σε περαιτέρω ποινικοποίηση των αγώνων και προσθέτουν επιπλέον εμπόδια στη λειτουργία των συνδικάτων, στη συλλογική οργάνωση και δράση. Μεταξύ άλλων, στάθηκε στη διευκόλυνση των απολύσεων συνδικαλιστών, στη μείωση των συνδικαλιστικών αδειών ώστε να εμποδίζεται η παρέμβαση αγωνιστών συνδικαλιστών στους χώρους δουλειάς, «για να αλωνίζει ανενόχλητη η εργοδοσία».

«Για να το πούμε πιο απλά, η κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί με βάση τα “θέλω” των επιχειρηματικών ομίλων, με μοναδικό κριτήριο τα κέρδη όλων αυτών που ζουν από το δικό μας ιδρώτα. Προϋπόθεση για να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν είναι να μη βρει ισχυρή αντίδραση, να μην υπάρχουν “ενοχλητικές” φωνές. Γι’ αυτό και εντείνει τον αυταρχισμό και την καταστολή», τόνισε.

«Τα παραδείγματα είναι πολλά και δεν χωράνε σε μια κόλλα χαρτί», σχολίασε, για την ένταση της κρατικής καταστολής και υπενθύμισε ότι και «επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα κόπτεται για τις “αντιδημοκρατικές πράξεις” της ΝΔ, χτυπήθηκε μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση, ενώ αστυνομικός έβγαλε όπλο σε περιφρούρηση απεργίας του Συνδικάτου Οικοδόμων».

«Δεν είμαστε χρυσόψαρα. Και μνήμη έχουμε και δίκιο, πάνω απ’ όλα. Γι’ αυτό και δεν θα επιτρέψουμε να μπουν νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση», κατέληξε και απηύθυνε κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο, κάθε τίμιο αγωνιστή, συνδικαλιστή να συμβάλει «από το δικό του μετερίζι για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης – εργοδοσίας, για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο κλίμα αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας».

Παρεμβάσεις συνδικαλιστών: Κάθε κλάδος και χώρος δουλειάς στον αγώνα

«Η κυβέρνηση δεν πρέπει να τολμήσει καν να φέρει αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή», ανέφερε ο Δημήτρης Τζαμουράνης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αγωνιστική κινητοποίηση και πρωτοβουλίες πλατιάς ενημέρωσης των εργαζομένων, στηρίζοντας την πρόταση για απεργία στις 6 Μάη.

Ανεξέλεγκτη χαρακτήρισε την κατάσταση στον κλάδο του Εμπορίου ο Μιλτιάδης Κρητικός, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καταγγέλλοντας πως κυβέρνηση και εργοδοσία εγκληματούν σε βάρος των εργαζομένων με αξιοποίηση κάθε μορφής «ευελιξίας», χωρίς μέτρα προστασίας από την πανδημία, με καθημερινά κρούσματα που υπονομεύουν την υγεία τους και έχουν κοστίσει ακόμα και ζωές. «Οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο λέμε ως εδώ», τόνισε, θυμίζοντας πως στις 22 Απρίλη τα σωματεία σχεδιάζουν κινητοποιήσεις.

Την υπέρμετρη εντατικοποίηση με την οποία δουλεύουν από το ξέσπασμα της πανδημίας οι εργαζόμενοι στις Ταχυμεταφορές, ανέδειξε ο Αντώνης Παπακώστας, από το Σωματείο Εργαζομένων στην ACS. Μπροστά στην Πρωτομαγιά, κάλεσε τα σωματεία να θέσουν το αίτημα της μείωσης του εργάσιμου χρόνου, στη βάση της αυξημένης παραγωγικότητας της εργασίας.

Την πείρα από τη δράση του νεοσύστατου Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων μετέφερε ο Βασίλης Διονυσόπουλος, πρόεδρός του, μαζί με την απόφαση που έχει ήδη πάρει για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς. Οσον αφορά τη λειτουργία των δικαστηρίων μέσα στην πανδημία, υπενθύμισε ότι ενώ άλλες υποθέσεις βρίσκονται στον πάγο, οι αγωγές της εργοδοσίας ενάντια σε απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν αυτές που το κράτος φρόντισε να εκδικάζονται.

Στον πολλαπλασιασμό του όγκου δουλειάς που έφερε για τον κλάδο η πανδημία αναφέρθηκε ο Κώστας Δράκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, καταγγέλλοντας το φαινόμενο εργαζόμενοι να μπαίνουν σε αναστολή και την ίδια στιγμή να δουλεύουν χωρίς ανάσα. Στο έδαφος της πείρας που έχουν αποκτήσει οι εργαζόμενοι, η Ομοσπονδία και το κλαδικό σωματείο, όπως εξήγησε, εντείνουν τις επόμενες μέρες τις πρωτοβουλίες τους, με συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις σε γειτονιές.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: