Οι μεταλλωρύχοι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς εργάτες της COSCO

Το συγκεκριμένο «ατύχημα» δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, ήταν ένα προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα. Δουλειά ήλιο με ήλιο, απλήρωτες υπερωρίες, εντατικοποίηση, σε συνδυασμό με την απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, μιας και αυτά αποτελούν κόστος για την εταιρεία, όχι τυχαία έχουν μετατρέψει το λιμάνι σε κάτεργο.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ COSCO

Η Ο.Μ.Ε. ομόφωνα εκφράζει τη συμπαράστασή της στους εργάτες της Cosco και Χαιρετίζει τον Αγώνα τους. Οι εργάτες της εταιρείας δίνουν μια παλικαρίσια μάχη σε έναν χώρο δουλειάς τον οποίο όλες οι κυβερνήσεις είχαν και έχουν ως πρότυπο ανάπτυξης.

Να ποια είναι η ανάπτυξή τους!!!

Από τη μια μεριά είναι το μεγαθήριο της COSCO με τις συνεχείς επενδύσεις και κέρδη δισεκατομμυρίων και από την άλλη είναι οι εργάτες που σκοτώνονται και σακατεύονται για το μεροκάματο, που σήμερα το έχουν και αύριο τους το κόβουν.

Αποτέλεσμα αυτής της ανάπτυξης;

Ο Δημήτρης δεν γύρισε στο σπίτι του τη Δευτέρα το βράδυ. Είναι και αυτός ένας από τους εκατοντάδες εργάτες που έχασαν τη ζωή τους, με φρικτό τρόπο, την ώρα της δουλειάς. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας για την απώλεια της ζωής του συναδέλφου στην οικογένειά του.

Το συγκεκριμένο «ατύχημα» δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, ήταν ένα προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα. Δουλειά ήλιο με ήλιο, απλήρωτες υπερωρίες, εντατικοποίηση, σε συνδυασμό με την απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, μιας και αυτά αποτελούν κόστος για την εταιρεία, όχι τυχαία έχουν μετατρέψει το λιμάνι σε κάτεργο.

Δυστυχώς δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με όλα αυτά. Και στον κλάδο των μεταλλωρύχων, η απουσία μέτρων προστασίας της Υγείας & Ασφάλειας στα μεταλλεία, λατομεία και αλλού είναι κανόνας και όχι εξαίρεση.

Για αυτό και τα εργατικά ατυχήματα αποτελούν συχνό φαινόμενο, οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν τους μεταλλωρύχους χωρίς να καταγράφονται πλήρως και να ελέγχονται από τους αρμόδιους φορείς, φτάνοντας στο τραγικό σημείο οι εργάτες να πληρώνουν ακόμα και με τη ίδια τους τη ζωή τον αγώνα τους για επιβίωση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η απόλυση του Τζανετή Νίκου, Προέδρου του Συνδ. Εργ. Μεταλλείων & Λατομείων Β. Ελλάδος ο οποίος εργάζονταν ως τεχνικός ασφαλείας στο μεταλλείο Ολυμπιάδας Χαλκιδικής της «Ελληνικός Χρυσός». Ο συνάδελφος απολύθηκε επειδή ζητούσε να παρθούν μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των μεταλλωρύχων και κατήγγειλε τη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος.

Η απόλυσή του δείχνει με τον πιο ωμό τρόπο ότι κράτος και εργοδοσία δεν ανέχονται καμία διεκδίκηση και αντιμετωπίζουν την προστασία της υγείας και της ζωής του μεταλλωρύχου ως περιττό κόστος για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Ειδικά με την ψήφιση τον Ιούνιο του νομοθετικού εκτρώματος Χατζηδάκη οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σμπαραλιάζονται και μπαίνουν περαιτέρω εμπόδια στους ελέγχους που κάνουν τα εργατικά σωματεία. Για αυτό θέλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς,

Η εργατική τάξη έχει μετρήσει τα τελευταία πέντε χρόνια τουλάχιστον 113 νεκρούς εν ώρα εργασίας. Στην ΛΑΡΚΟ ξεπερνούν τους 80 οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες στην ώρα του καθήκοντος και για «επιβράβευση» η κυβέρνηση τους πετάει στον δρόμο ξεπουλώντας τον Ορυκτό μας Πλούτο σε «άγνωστους» επενδυτές.

Αυτό το διαχρονικό έγκλημα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο!

Από μόνο του δείχνει τις πιο μαύρες πλευρές του εκμεταλλευτικού συστήματος και φανερώνει ότι τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας, τις ανάγκες του 21ου αιώνα.

Η επίθεση που δεχόμαστε είναι ολομέτωπη και μόνο συλλογικά και οργανωμένα, μέσα από τα σωματεία μας, μπορούμε να τη σταματήσουμε. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ!
ΜΕΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: