Νέο εργοδοτικό έγκλημα – Νεκροί δύο οικοδόμοι κατά τη διάρκεια εργασιών σε μονάδα της ΔΕΗ

Δύο οικοδόμοι σκοτώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής κατά τη διάρκεια εργασιών που πραγματοποιούσαν στη 5η μονάδα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου Κοζάνης. Οι εργάτες εργάζονταν σε έργο που έχει αναλάβει εργολάβος σε μονάδα αποθείωσης.

Δύο οικοδόμοι σκοτώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής κατά τη διάρκεια εργασιών που πραγματοποιούσαν στη 5η μονάδα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου Κοζάνης. Οι εργάτες εργάζονταν σε έργο που έχει αναλάβει εργολάβος σε μονάδα αποθείωσης.

Οι δύο εργάτες που βρίσκονταν μέσα σε καλάθι για την εκτέλεση εργασιών, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, βρέθηκαν στο κενό από μεγάλο ύψος, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τους. Ο πύργος ψύξης έχει ύψος 108 μέτρα, απ’ όπου με ειδικά άγκιστρα και άλλους μηχανισμούς κρεμιούνται συρματόσχοινα με καλάθια για να εργαστούν στη συνέχεια τα τεχνικά συνεργεία.

Η ΔΕΗ έχει αναθέσει το έργο σε μεγάλη εργολαβική εταιρεία, η οποία με τη σειρά της το έχει «σπάσει» σε υπεργολαβίες. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ΔΕΗ, ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία «ΑΒΑΞ». Οι δύο άτυχοι εργαζόμενοι εργάζονταν στην γερμανική εταιρεία «MUEHLHAN Cyprus Ltd».

Σύμφωνα με το «Kozan.gr», νεκροί είναι δύο εργαζόμενοι, ηλικίας 40 – 45 ετών, ένας Έλληνας (από τη Φλώρινα, όπως αναφέρουν συνάδελφοί τους) κι ένας Βούλγαρος.

Στο σημείο βρίσκονται συνδικαλιστές από το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης και το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ).

«Οι ζωές μας τα κέρδη τους»

«Το νέο φρικτό εργοδοτικό έγκλημα στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, σε εργολαβία στον πύργο ψύξεως στη μονάδα 5, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο συναδέλφων μετά από πτώση από τα 100 μέτρα, επιβεβαιώνει ότι για τα κέρδη της ΔΕΗ ΑΕ και των εργολάβων θυσιάζονται ζωές εργατών», τονίζουν με κοινή ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης και το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ).

Η απολιγνιτοποίηση, επισημαίνουν, «ήρθε να επιδεινώσει την κατάσταση αφού έχει συμβάλει σε εκπτώσεις στη συντήρηση, στην ανανέωση του εξοπλισμού κ.ά. Μαζί με την εντατικοποίηση της εργασίας δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα που στοιχίζει ζωές εργατών».

Πρέπει τώρα, καταλήγουν, «να σημάνει συναγερμός στους εργαζόμενους, να υπερασπιστούμε τις ζωές μας από αυτούς που μπροστά στα κέρδη τους δεν υπολογίζουν τις ζωές μας.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στις οικογένειές τους και θα παλέψουμε να είναι το τελευταίο αίμα εργατών που χύνεται στο βωμό των κερδών».

Πηγή: 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: