Νέο χτύπημα της ταξικής δικαιοσύνης: Πέντε απεργοί της Χαλυβουργίας καταδικάζονται μετά από μήνυση απεργοσπαστών

6 χρόνια μετά τον ηρωϊκό αγώνα της Χαλυβουργίας, η αστική δικαιοσύνη δείχνει τα δόντια της, επιβάλλοντας 7 μήνες με αναστολή σε πέντε απεργούς.

O ηρωϊκός αγώνας των εργαζομένων της “Ελληνικής Χαλυβουργίας”, διάρκειας 9 μηνών, υπήρξε από τις σημαντικότερες εργατικές κινητοποιήσεις στα χρόνια της κρίσης αλλά και μεταπολιτευτικά, κι η παρακαταθήκη της εξακολουθεί να ενοχλεί, όπως αποδεικνύει η απόφαση της αστικής δικαιοσύνης, εν προκειμένου του Θ’ Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, να καταδικάσει σε 7 μήνες με αναστολή 5 απεργούς. Η καταδίκη είναι το επιστέγασμα μήνυσης περί “παράνομης κατακράτησης”, που υπέβαλαν το καλοκαίρι απεργοσπάστες-τσιράκια της εργοδοσίας του Μάνεση, κάποιους εκ των οποίων θυμόμαστε εκείνη την εποχή να έχουν πιάσει μαινόμενοι στασίδι στα κανάλια, με πρώτο και καλύτερο το ΣΚΑΪ. Η σκοπιμότητα της απόφασης, που εντάσσεται σε ένα πλαίσιο αντεργατικής καταστολής που “τσιμεντάρεται” θεσμικά με τις μεθοδεύσεις κατά του απεργιακού δικαιώματος και το “ιδιώνυμο” για τους πλειστηριασμούς από την κυβέρνηση Σύριζα-Ανέλ, δεν είναι μόνο η αμαύρωση της μνήμης του αγώνα των χαλυβουργών, αλλά συνολικά ο εκφοβισμός των εργαζομένων.  Καταγγελία της απόφασης εξέδωσε και το ΠΑΜΕ, που αναφέρει τα εξής:

«Το ΠΑΜΕ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση μιας δικαιοσύνης, που είναι ταγμένη στα συμφέροντα του Μάνεση και των βιομηχάνων, να επιβάλει ποινή φυλάκισης 7 μηνών σε 5 χαλυβουργούς, συνεχίζοντας την προσπάθεια ποινικοποίησης ενός ηρωικού αγώνα που κράτησε πάνω από 9 μήνες.

Πρόκειται για μια καταδικαστική απόφαση που ήρθε μετά από μηνύσεις απεργοσπατών, ανθρώπων της εργοδοσίας, με στόχο το ίδιο το εργατικό κίνημα και την αλληλεγγύη που επέδειξε σε εργαζόμενους που δεν δέχτηκαν να σκύψουν το κεφάλι, που πάλεψαν για όσα σήμερα αμφισβητούνται: Για δουλειά με μισθούς και δικαιώματα που να καλύπτουν τις ανθρώπινες ανάγκες, για το δικαίωμα στην ίδια την απεργία.

Η καταδίκη αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με την επιδίωξη των επιχειρηματικών ομίλων και της κυβέρνησης να χτυπήσουν κάθε αγώνα που αποτελεί παράδειγμα για το εργατικό κίνημα. Επιβεβαιώνει την ενίσχυση του κλίματος αυταρχισμού και καταστολής σε μια χρονική περίοδο που αμφισβητείται το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς.

Καλούμε κάθε σωματείο και κάθε εργαζόμενο να καταδικάσει μια απόφαση που προαναγγέλλει νέα, ακόμη πιο βάρβαρη επίθεση στην εργατική τάξη και το λαό.

Να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση και στην ταξική δικαιοσύνη πως όσες ποινές κι αν επιβάλουν, όσο κι αν επιμείνουν στην εξόντωση των ηρωικών χαλυβουργών, δεν θα κατορθώσουν να αμαυρώσουν έναν αγώνα που ξεκίνησε μέσα στο χώρο δουλειάς, από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και κράτησε με μαζικές διαδικασίες για πάνω από 9 μήνες, με όπλο το δίκιο τους και τη στήριξη εκατοντάδων σωματείων μέσα κι έξω από τη χώρα».

Πηγή 902. gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: