Νεκρός εργάτης από τσίμπημα σφήκας στο Δήμο Κορωπίου

Δε φταίει η σφήκα, ούτε η κακιά στιγμή. Φταίει το σύστημα που εκμεταλλεύεται τους εργάτες και η απάθεια που θεωρεί φυσιολογικά τέτοια γεγονότα…

Η είδηση είναι εκ των πραγμάτων σοκαριστική. Όχι μόνο για αυτόν καθαυτόν το θάνατο του εργαζόμενου στο Δήμο Κορωπίου, στο χώρο της καθαριότητας. Αλλά για την αιτία που τον προκάλεσε, που κανονικά δε θα έπρεπε να είναι θανατηφόρα σε μια σύγχρονη δυτική χώρα, τον 21ο αιώνα.

Ένας εργαζόμενος στην καθαριότητα τσιμπήθηκε από σφήκα, έπαθε αλλεργικό σοκ κι άφησε την τελευταία του πνοή, περιμένοντας το ασθενοφόρο να φτάσει στα Μεσόγεια και να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Η έλλειψη των πλέον στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας αφήνει τους εργάτες στην τύχη τους και τους δολοφονεί.

Μήπως φταίει το κακό το ριζικό μας και ο θεός που μας μισεί; Μήπως φταίει η ίδια η σφήκα, που καταστρέφει το αφήγημα της επιστροφής της χώρας στην “κανονικότητα”, τώρα που “βγαίνει από τα μνημόνια”.

Μα πάνω από όλα φταίει η απάθεια, η ανοχή απέναντι σε τέτοια περιστατικά, που τα αντιμετωπίζει ως κομμάτι της καθημερινότητας, πράγματα που συμβαίνουν δυστυχώς κι είναι θέμα να “μη σου τύχει”…

Όπως σημειώνει και το σωματείο των ΟΤΑ:

Αρκετούς συναδέλφους μας θρηνήσαμε. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε άλλο απαθείς, οργανώνουμε τον αγώνα μας. Τώρα σε κάθε δήμο με ευθύνη του σωματείου θα πρέπει να συγκροτηθούν Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας απαιτώντας να αλλάξει η νομοθεσία που θέλει τις συγκεκριμένες Επιτροπές να έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα, απαιτούμε σε κάθε δήμο να υπάρχει Ιατρός Εργασίας και Τεχνικός Εργασίας. Δεν βγαίνουμε για δουλειά αν δεν έχουμε τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.

Το απλό και αυτονόητο, που είναι δύσκολο να γίνει…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: