Να μπουσουλούν ανάμεσα σε περιττώματα ζώων αναγκάζει εργολαβική εταιρεία εργαζόμενους στην Ανακύκλωση Ηρακλείου

Εργοδοτική τρομοκρατία και “γραπτές” συστάσεις σε όσους εργαζόμενους ζήτησαν μέτρα προστασίας της υγείας τους από εργολαβική εταιρεία στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ηρακλείου.

Εργοδοτική τρομοκρατία και συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία των εργαζομένων καταγγέλλει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ηρακλείου, όπου η εταιρεία – εργολάβος “Waste Solutions” θέλησε να αναγκάσει τους εργαζόμενους να μαζεύουν υλικά στους 7 βαθμούς Κελσίου εν μέσω σφοδρού αέρα.

Συγκεκριμένα, οι προϊστάμενοι της εταιρείας απαίτησαν από τους εργαζόμενους να βγουν μπουσουλώντας στην πλατεία του ΚΔΑΥ για να συλλέξουν υλικό που σαπίζει επί μήνες. Αρνήθηκαν μάλιστα να παρέχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό στους εργαζόμενους, αφήνοντάς τους απροστάτευτους απέναντι σε απίστευτα δύσοσμο και δυνάμει καρκινογόνο υλικό. Όσοι μάλιστα είχαν το “θράσος” να διεκδικήσουν ασφαλείς συνθήκες εργασίας, έγιναν δέκτες γραπτών παρατηρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ επισήμως η ανακύκλωση αφορά προϊόντα χαρτιού, οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι ακόμα και με περιττώματα ζώων.

Η Ένωση καταγγέλλει επίσης τη σύμπραξη της δημοτικής αρχής του Ηρακλείου με τους εργολάβους και ζητά εδώ και τώρα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, υπογραφή συλλογικής σύμβασης, άρση των μισθολογικών διακρίσεων και καταβολή οφειλόμενων δεδουλευμένων.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

 

«Οι εργαζόμενοι το πρωί του Σαββάτου ξεκινώντας τη βάρδιά τους βρήκαν μπροστά τους άδειο από υλικό το εργοστάσιο. Η εταιρεία σε συνεννόηση με την ΕΕΑΑ και το Δήμο Ηρακλείου είχε προγραμματίσει να μην μπαίνει υλικό για όλη την εβδομάδα έτσι ώστε να αδειάσει το εργοστάσιο και να γίνουν επισκευές στο μηχανολογικό εξοπλισμό του. Θα μπορούσε λοιπόν για τις μέρες αυτές υπολειτουργίας του εργοστασίου να δώσει μέρος της νόμιμης άδειας που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες, άδεια που η εταιρεία τους χρωστάει από το 2018!

Όμως η στάση που κράτησαν οι άνθρωποι της εργοδοσίας ήταν να ζητήσουν επιδεικτικά από τους εργαζόμενους να βγουν στην πλατεία του ΚΔΑΥ και μπουσουλώντας να επεξεργαστούν υλικό το οποίο σαπίζει μήνες έξω στο προαύλιο του εργοστασίου και το οποίο πιθανόν να είναι καρκινογόνο για τον ανθρώπινο οργανισμό μιας και η δυσοσμία από τις προσμίξεις στο πέρας του χρόνου το καθιστά ακατάλληλο έως και απλησίαστο για να εργαστεί κάποιος πάνω σε αυτό.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από την εταιρεία να τους παράσχει όλα τα απαραίτητα μέσα για να εργαστούν χωρίς να κινδυνεύσει η υγεία τους (ειδικές μάσκες, αντιανεμικά πανωφόρια κλπ) και η απάντηση της εταιρείας ήταν η εκδικητική επίδοση γραπτών παρατηρήσεων σε όλους όσους διεκδίκησαν να δουλέψουν σε ανθρώπινες συνθήκες και όχι σαν δούλοι του 21ου αιώνα!

Όλα αυτά και ενώ η εταιρεία ψευδώς δηλώνει πως το εργοστάσιο είναι βιομηχανία για ανακύκλωση χαρτιού και προϊόντων από χαρτί την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι μέχρι και με περιττώματα ζώων…

Σοβαρές ευθύνες συνεχίζουν να έχουν ο Δήμος Ηρακλείου και ο ΕΣΔΑΚ, καθώς η στάση τους δίνει αέρα στα πανιά του εργολάβου να επιβάλει τους δικούς του όρους τόσο απέναντι στους εργαζόμενους τόσο και στον αν και πως γίνεται ανακύκλωση στο Ηράκλειο. Πάει καιρός τώρα που η Δημοτική Αρχή έχει μείνει στα λόγια για τη στήριξη των εργαζόμενων για μόνιμη και σταθερή δουλειά! Πάει καιρός που έχει αφήσει ΕΕΑΑ και εργολάβους να διαχειρίζονται δημοτική περιουσία κάνοντάς τους τα χατίρια, τη μία πετώντας ανακυκλώσιμο υλικό στη χωματερή, την άλλη δίνοντάς τους τη δικαιοδοσία στις χρηματοδοτήσεις που εισπράττουν, δηλαδή μέρος από τα χρήματα του λαού μας, να τα κάνουν στέγαστρα και χώρους αποθήκευσης των υλικών ώστε να μην χαλάει η ποιότητά τους, να μην πέφτει η τιμή τους, για να μη χάσει ούτε ευρώ από τα προσδοκώμενα κέρδη του ο εργολάβος. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζονται σαν σκουπίδια και η ανακύκλωση σε ολόκληρη την ανατολική Κρήτη να υπολειτουργεί.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για αξιοπρεπείς όρους δουλειάς! Οι προσπάθειες τρομοκρατίας και αποδυνάμωσης της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων θα πέσουν στο κενό!

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων παλεύει στο πλάι τους για:

  • Ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής μέσα στο εργοστάσιο. Να ολοκληρωθεί η συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού και η επισκευή των οχημάτων, κανένας εργαζόμενος σε όχημα χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ, άμεση επαναφορά του 6ήμερου – 40ωρου για όλους.

  • Να σταματήσει ο απαράδεκτος μισθολογικός διαχωρισμός ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους.

  • Άμεση και αναδρομική καταβολή της απλήρωτης υπερωρίας για όλο το χρονικό διάστημα που δουλεύουμε με την “Waste Solutions” σε όλους τους εργαζόμενους. Ενσωμάτωσή της στο μισθό. Επαναφορά του Βαρέος και Ανθυγιεινού Ενσήμου για όλους τους εργαζόμενους.

  • Να υπογραφεί ΤΩΡΑ Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: