Να καταγγελθεί το έγκλημα του βιασμού! – Να δείξουμε στην πράξη ότι καμιά και κανείς δεν είναι μόνος

Ανακοίνωση με αφορμή τον βιασμό συναδέλφου τους από τα Σωματεία Καθαριστών – Καθαριστριών Αττικής και Πειραιά

Ανακοίνωση με αφορμή τον βιασμό συναδέλφου τους από τα Σωματεία Καθαριστών – Καθαριστριών Αττικής και Πειραιά

Θύμα επίθεσης και βιασμού έπεσε μια 50χρονη γυναίκα, ενώ εργαζόταν ως καθαρίστρια σε πολυκατοικία στα Πετράλωνα στην οδό Συμμαχιδών. Από τις πρώτες εξετάσεις διαπιστώθηκε πως είχε κάταγμα ρινικού και κάκωση δεξιού οφθαλμού, ενώ τη Δευτέρα πήρε εξιτήριο από το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Η γυναίκα, όπως κατέθεσε, εργαζόταν μια φορά τη βδομάδα στη συγκεκριμένη πολυκατοικία καθαρίζοντας τους κοινόχρηστους χώρους και το ασανσέρ, και το περασμένο Σάββατο ένας άνδρας που μένει στο ισόγειο βρήκε την ευκαιρία χωρίς να τον βλέπει κανείς, να την αρπάξει στο διαμέρισμά του και να την κακοποιεί για πολλές ώρες, ενώ κατάφερε έντρομη να απελευθερωθεί και να ζητήσει βοήθεια περνώντας σε διπλανό μπαλκόνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία έχει ταυτοποιήσει τον δράστη ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης, ενώ εξετάζεται αν είχε και συνεργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φερόμενος ως δράστης είναι αλλοδαπός, 35 χρόνων, είχε φυλακιστεί το 2015, για βιασμό και αποφυλακίστηκε το 2020, ενώ η μητέρα του δράστη δήλωσε ντροπιασμένη για τον γιο της και ζήτησε την τιμωρία του, λέγοντας ότι χρειάζεται και ψυχιατρική αγωγή.

Τη στήριξή τους στην εργαζόμενη που έπεσε θύμα βιασμού, ενώ εργαζόταν στην καθαριότητα πολυκατοικίας στα Πετράλωνα, εκφράζουν τα Σωματεία Καθαριστών – Καθαριστριών Αττικής και Πειραιά.

«Τα σωματεία μας στέκονται με κάθε τρόπο στο πλάι της συναδέλφου μας, που έπεσε θύμα βιασμού στα Πετράλωνα, την ώρα που πάλευε για το μεροκάματο! Πρόκειται για μια αποτρόπαια πράξη με θύμα μια γυναίκα εν ώρα εργασίας, που πρέπει να πάρει απάντηση από την οργανωμένη συλλογική δράση. Να καταγγελθεί το έγκλημα. Να δείξουμε στην πράξη ότι καμία και κανένας μας δεν είναι μόνος, μέσα από τα σωματεία μας!», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην κοινή τους ανακοίνωση.

Τα βάναυσα εγκλήματα σε βάρος γυναικών, όπως ο βιασμός της εργαζόμενης αλλά και η πρόσφατη δολοφονία νεαρής μητέρας από τον σύζυγό της, «πατούν στο έδαφος του άκρατου ατομισμού, του υπέρμετρα εγωιστικού τρόπου ζωής που κυριαρχούν στη σύγχρονη εκμεταλλευτική κοινωνία και διαπερνούν όλες τις σχέσεις και συμπεριφορές, οικογενειακές και διαπροσωπικές», σχολιάζουν τα Σωματεία. Στην κατεύθυνση αυτή, επισημαίνουν την ανάγκη να βρεθούν στο στόχαστρο όλοι εκείνοι οι κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες που αποτελούν το έδαφος πάνω στο οποίο καλλιεργούνται τέτοια φαινόμενα, αλλά και οι καταναγκασμοί που σε πολλές περιπτώσεις φιμώνουν τα θύματα, καταναγκασμοί «που έχουν να κάνουν με τον φόβο της ανεργίας, την εργασιακή ανασφάλεια, τους κάθε είδους εκβιασμούς».

«Η συλλογικότητα, η συναδελφικότητα, η αλληλεγγύη είναι το πραγματικό “δίχτυ προστασίας” μας!», τονίζουν και καλούν όλες τις καθαρίστριες και τους καθαριστές να καταγγέλλουν στα σωματεία τους «κάθε παραβίαση των δικαιωμάτων τους στους χώρους εργασίας, είτε αφορούν την εργοδοσία, είτε τη Δημόσια Διοίκηση, είτε τις περιπτώσεις αυτοαπασχόλησης». «Η μόνη απάντηση σε κάθε μορφή βίας με την οποία ερχόμαστε σήμερα αντιμέτωπες ειδικά οι γυναίκες, είναι η μαζική και δυναμική συμμετοχή μας στα σωματεία μας, στους συλλόγους γυναικών της ΟΓΕ. Η οργάνωσή μας είναι η δύναμή μας!», υπογραμμίζουν.

Τα δύο Σωματεία απαιτούν την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, την τιμωρία των δραστών χωρίς να «πέσουν στα μαλακά», τη στήριξη της εργαζόμενης που έπεσε θύμα αυτών των αποτρόπαιων πράξεων εν ώρα εργασίας.

Διεκδικούν: Μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μπορέσουν οι γυναίκες να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.ά.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό (όπως γιατρούς, ψυχολόγους, μεταφραστές κ.ά.) με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: