Ν. Μαυροκέφαλος: Η “άνοδος των μισθών” είναι το μεγαλύτερο fake news του ΣΥΡΙΖΑ

Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα, αυτό δηλαδή που τελικά πληρώνει η εργοδοσία μειώνεται κάθε χρόνο -και επί ΣΥΡΙΖΑ- και έχει φτάσει πλέον στα 917 ευρώ μεικτά από 1264 ευρώ το 2011. Αυτό δεν λέγεται “μισθολογικό ταβάνι”, αλλά μισθολογικός πάτος και αν δεν βάλουμε φραγμό έχει και παρακάτω.

Ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κόμματος, πήρε μέρος στο γραπτό debate που διοργάνωσε το Κουτί της Πανδώρας για τα Εργασιακά, απαντώντας σε πέντε ερωτήσεις για το ασφαλιστικό, για την επταήμερη εργασία, τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών κ.ά. Ακολουθούν αναλυτικά οι απαντήσεις που έδωσε.

Για την πολιτική που θα φέρει αύξηση της εργασίας με δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη, την οποία έχουν σαν “ευαγγέλιο” τα υπόλοιπα κόμματα, προϋποθέτει τη συνεχή συμπίεση μισθών και δικαιωμάτων γιατί αλλιώς δεν αυξάνονται τα κέρδη των λεγόμενων “επενδυτών”. Αν θέλουμε να ξεμπερδέψουμε οριστικά με την ανεργία και τα φαινόμενα που περιγράφετε, απαιτείται ρήξη με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και μια τελείως διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής και τους εργαζόμενους πραγματικά στην εξουσία. Έχοντας αυτό ως “πυξίδα”, οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους μπορούν σήμερα να διεκδικήσουν υπογραφή κλαδικών συμβάσεων με αυξήσεις, να ακυρώσουν απολύσεις, να επιβάλουν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Σε αυτόν τον αγώνα ήταν, είναι και θα είναι μπροστά το ΚΚΕ, ενώ η κοινοβουλευτική του ομάδα θα συνεχίσει να φέρνει στη Βουλή τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος. Γι’ αυτό, όσο πιο δυνατό βγει το ΚΚΕ, τόσο πιο πολλά μπορούν να κατακτήσουν οι εργαζόμενοι.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την πορεία τους στο σημερινό “μεταμνημονιακό” τοπίο.

Το ότι ανεβαίνουν οι μισθοί αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο “fake news” του ΣΥΡΙΖΑ. Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα, αυτό δηλαδή που τελικά πληρώνει η εργοδοσία μειώνεται κάθε χρόνο -και επί ΣΥΡΙΖΑ- και έχει φτάσει πλέον στα 917 ευρώ μεικτά από 1264 ευρώ το 2011. Αυτό δεν λέγεται “μισθολογικό ταβάνι”, αλλά μισθολογικός πάτος και αν δεν βάλουμε φραγμό έχει και παρακάτω. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τον κατώτατο μισθό παγωμένο για 4 χρόνια, για να τον φέρει τελικά 100 ευρώ χαμηλότερα από εκεί που ήταν το 2011 και θέλει οι εργαζόμενοι να του πουν και “ευχαριστώ”! Μάλιστα, αυτό το έκανε εφαρμόζοντας έναν εμβληματικό μνημονιακό νόμο της ΝΔ που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση και με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αντίστοιχα ο υποκατώτατος αντικαταστάθηκε με μείωση των εισφορών που πληρώνει η εργοδοσία στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή μας τα πήραν από τη μία τσέπη για να τα βάλουν στην άλλη.

Για την επταήμερη εργασία.

Κάθε εργαζόμενος θα απαντούσε πως η διάλυση του ωραρίου, η κατάργηση της ξεκούρασης και του ελεύθερου χρόνου, όχι απλά δεν είναι θετική εξέλιξη, αλλά μας γυρίζει δεκαετίες πίσω. Αυτές είναι όμως οι απαιτήσεις των καπιταλιστών και οι οδηγίες της ΕΕ, όπως η 2003/88 για την οργάνωση του εργάσιμου χρόνου, τις οποίες έκαναν νόμους και εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις. Δεν θα μπορούσε η ΝΔ να βγαίνει και να τα λέει όλα αυτά τα απαράδεκτα και με τόσο κυνικό τρόπο, αν δεν είχε προηγηθεί, για παράδειγμα η καθιέρωση της δουλειάς 32 Κυριακές τον χρόνο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι 7ήμερη εργασία υπάρχει και σήμερα, για παράδειγμα στον κλάδο του τουρισμού τις περιόδους αιχμής και μάλιστα προβλέπεται από την κλαδική σύμβαση που έχει επικυρώσει η κυρία Αχτσιόγλου. Άρα, απέναντι στον αντεργατικό οδοστρωτήρα της επόμενης κυβέρνησης δεν μπορούν να αποτελέσουν φραγμό αυτοί που έχουν ανοίξει τον δρόμο, αλλά μόνο το ΚΚΕ που έχει σταθερά αντιπαλέψει κάθε τέτοιο μέτρο και κάθε κυβέρνηση που το εφάρμοσε.

Για το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό και την είσοδο των ιδιωτών.

Αυτός ο δρόμος που βαδίζουμε με αργά αλλά σταθερά βήματα εδώ και δεκαετίες και που περιγράφεται με ακρίβεια στη “Λευκή Βίβλο” της ΕΕ για την Ασφάλιση, οδηγεί σε μια κατάσταση όπου το κράτος θα εγγυάται μονάχα μια σύνταξη – προνοιακό επίδομα και από εκεί και πέρα, όποιος θέλει να ζήσει αξιοπρεπώς θα πρέπει να “τα σκάει”, αν έχει, στον ιδιωτικό τομέα. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως αυτό είναι η “κρυφή ατζέντα” της ΝΔ, όμως είναι η φανερή ατζέντα και των δύο. Στην τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταργήθηκε καμία από τις μειώσεις που είχαν κάνει οι προηγούμενοι στις συντάξεις, αντίθετα καταργήθηκε το ΕΚΑΣ και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου που προβλέπει ότι από το 2025 και μετά η κρατική χρηματοδότηση θα καλύπτει μόνο την κατάπτυστη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ μεικτά! Εμείς αυτά δεν τα θεωρούμε μονόδρομο. Με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι πρέπει να διεκδικήσουν αυξήσεις στις συντάξεις, επιστροφή των κλεμμένων στα Ταμεία, καμιά επιχειρηματική δράση στην Ασφάλιση.

Για τις διακρίσεις και τη σεξουαλική παρενόχληση εις βάρος εργαζόμενων γυναικών.

To KKE έχει κάνει δεκάδες παρεμβάσεις στη Βουλή και στους χώρους δουλειάς για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των γυναικών και να ληφθούν μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού.  Γι’ αυτό αντιπαρατίθεται με τη λογική των λεγόμενων “ίσων ευκαιριών” που εξισώνει τα δικαιώματα ανδρών και γυναικών προς τα κάτω για να αυξάνεται η εκμετάλλευση και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτό το έδαφος εντείνεται η γυναικεία ανισοτιμία, αναπαράγονται αναχρονιστικές αντιλήψεις για τον ρόλο της γυναίκας, οι οποίες οδηγούν και σε απαράδεκτες συμπεριφορές και πράξεις, όπως η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας.  Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει μέσα και έξω από τη Βουλή για μέτρα όπως: άδεια και επίδομα μητρότητας χωρίς προϋποθέσεις, να σταματήσουν οι απολύσεις εγκύων που έχουν την “ευλογία” της ΕΕ, δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ελέγχους, σύνταξη στα 55 χρόνια, κατάργηση της γυναικείας νυχτερινής εργασίας, επαναφορά της κυριακάτικης αργίας, στήριξη των κοινωνικών υποδομών για την προστασία των γυναικών από την πολύμορφη βία.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: