McArthurglen «εκπτωτικό χωριό»: Boxing Day στις πλάτες των εργαζομένων; Καμιά έκπτωση στα δικαιώματά μας!

Ενόψει των γιορτών «ανοίγει η όρεξη» σε εμπορικά και πολυεθνικές που διαμορφώνουν το  «εορταστικό ωράριο» λειτουργίας των καταστημάτων, πιέζοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν ασταμάτητα 7 μέρες τη βδομάδα, όλες τις Κυριακές (17, 24 και 31 Δεκέμβρη), με ωράρια λάστιχο, χωρίς ρεπό, αλλά και στις 26 Δεκέμβρη και 2 Γενάρη, μέρες που εδώ και χρόνια έχουν καθιερωθεί ως αργίες.

«Boxing Day» ονομάζεται η επόμενη μέρα των Χριστουγέννων στις αγγλοσαξονικές χώρες.  Στο Ηνωμένο Βασίλειο η μέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, με  ουρές καταναλωτών έξω από τα εμπορικά, που θυμίζουν Black Friday. Το «έθιμο» αυτό, όπως όλα δείχνουν επιχειρείται να εφαρμοστεί και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας: «Έπειτα από δεκάδες καταγγελίες εργαζομένων, περιήλθε σε γνώση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, η πρόθεση της εταιρείας McArthurglen Ελλάς Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, να διατηρήσει ανοικτό το κέντρο των εκπτωτικών καταστημάτων («ΕΚΠΤΩΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ») που εκμεταλλεύεται στα Σπάτα Αττικής, κατά τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων (26/12/2017), κατοχυρωμένη στη συνείδηση όλων μας αργία», ενώ η επιχείρηση έχει εκδηλώσει τις προθέσεις της τα καταστήματά της να είναι ανοιχτά στις 2 του Γενάρη, μέρα που παραδοσιακά τα εμπορικά έχουν κατεβασμένα ρολά.

Ενόψει των γιορτών «ανοίγει η όρεξη» σε εμπορικά και πολυεθνικές που διαμορφώνουν το  «εορταστικό ωράριο» λειτουργίας των καταστημάτων, πιέζοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν ασταμάτητα 7 μέρες τη βδομάδα, όλες τις Κυριακές (17, 24 και 31 Δεκέμβρη), με ωράρια λάστιχο, χωρίς ρεπό, αλλά και στις 26 Δεκέμβρη και 2 Γενάρη, μέρες που εδώ και χρόνια έχουν καθιερωθεί ως αργίες.

Οι εργαζόμενοι εμποροϋπάλληλοι ουσιαστικά καλούνται να κάνουν Χριστούγεννα  μέσα στα καταστήματα (!) από την εργοδοσία που αξιοποιεί διατάξεις και νόμους που φέρουν την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όλων των προηγούμενων, που ξηλώνουν τα κατακτημένα με αγώνες και αίμα δικαιώματα των εργαζομένων, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμα και το δικαίωμα στην απεργία.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προειδοποιεί ότι «είναι γελασμένοι όμως αν νομίζουν ότι εμείς οι εργαζόμενοι και τα σωματεία μας θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Ότι θα μας σταματήσουν οι νόμοι τους και οι Υπουργικές στους αποφάσεις που καταργούν την Κυριακάτικη Αργία, που καταργούν Αργίες όπως είναι η 26 Δεκέμβρη και η 2 Ιανουαρίου, που δίνουν το δικαίωμα στην μεγαλοεργοδοσία να σμπαραλιάζει ωράρια, να επιβάλει ότι όρους εργασίας θέλει. Η σιγή νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλλουν στους εργασιακούς χώρους δεν θα περάσει»

Και επισημαίνει ότι «δεν πρέπει να περάσει ο αποπροσανατολισμός που καλλιεργείται μέσα στα εμπορικά κέντρα για το ποιός ευθύνεται για το ξήλωμα των αργιών. Ο “καλός εργοδότης” Σκλαβενίτης, η εργοδοσία των NOTOS άλλες πολυεθνικές και μεγαλοεργοδότες  που έχουν καταστήματα μέσα σε εμπορικά κέντρα λένε ότι τους υποχρεώνουν  οι όροι λειτουργίας αυτών των εμπορικών να ανοίξουν, αυτοί δεν θέλουν! Ποιους προσπαθούν να κοροϊδέψουν;»

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί όλους τους εργαζόμενους να μη διστάσουν να έρθουν σε επαφή με το σωματείο και να ενημερώσουν για τις επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι θα λειτουργήσουν τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων και στις 2/1, και για κομμένα ρεπό, απλήρωτες υπερωρίες, μη καταβολή δώρων κλπ και να δώσουν με τη μαζική τους συμμετοχή στην πανεργατική πανελλαδική απεργία 14 Δεκέμβρη (στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια) δυναμική απάντηση στην εργοδοσία και την Κυβέρνηση:

«Σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε κατάστημα, εκεί που η εκμετάλλευση του καθενός μας παίρνει σάρκα και οστά, να κάνουμε το βήμα, να σπάσουμε το φόβο και να οργανώσουμε την πάλη μας»!

 

 

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: