Κύμα απολύσεων στον όμιλο Viva – ΣΕΤΗΠ: “Να μη μείνουμε θεατές των εξελίξεων”

Καλούμε τους εργαζόμενους στην Viva να έρθουν σε επαφή με το ΣΕΤΗΠ, να γίνουν τώρα μέλη του συνδικάτου, να ενώσουν τις φωνές τους με τους εργαζόμενους στη ΒΕΑΤ, στην Teleperformance, στον ΟΤΕ, με τους εργαζόμενους σε όλο τον κλάδο.

Δημοσιεύουμε την καταγγελία του ΣΕΤΗΠ για το κύμα απολύσεων, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στον όμιλο VIVA -γνωστός και από το Viva Wallet.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το συνδικάτο μας καταγγέλλει την διοίκηση του Ομίλου Viva (γνωστή και από το Viva Wallet) που προχωράει σε κύμα απολύσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, με πρόσχημα την αποδοτικότητα, στέλνει, εν μέσω πανδημίας, τους συναδέλφους στην ανασφάλεια και στην ανεργία. Ο Όμιλος Viva είναι ένας από τους πολυδιαφημιζόμενους ομίλους στον τομέα της πληροφορικής με «στρατηγικές επεκτάσεις σε πάνω από 20 χώρες», «με τριπλασιασμό της αξίας της εταιρείας σε 20 μήνες», για την «εκτίναξη της αξίας των συναλλαγών», για την πρόσληψη εκατοντάδων νέων εργαζομένων.

Βέβαια όλα αυτά χτίστηκαν με τις εκατοντάδες απλήρωτες υπερωρίες, με τα εξαντλητικά ωράρια λάστιχο για να βγουν τα project και να πιαστούν τα dead lines, με ατελείωτη δουλειά είτε από το γραφείο είτε από το σπίτι, με εξαντλητικό σύστημα παρακολούθησης της εργασίας που πάντα οδηγούσε στο συμπέρασμα της μη συμμόρφωσης στους αποδεκτούς δείκτες απόδοσης. Σήμερα οι απολύσεις που κάνει και η εν λόγω εργοδοσία για να αυξήσει τα ήδη τεράστια κέρδη της, εν μέσω πανδημίας, είναι η άλλη όψη της προσπάθειας που κάνει ώστε να φορτώσει στην πλάτη των εργαζομένων τα σπασμένα και να βγει αλώβητη από αυτό το νέο κύκλο κρίσης που έρχεται.

Η τακτική αυτή της Viva δεν είναι πρωτότυπη. Από κοντά έρχονται καταγγελίες για απολύσεις, εργοδοτική αυθαιρεσία, αναγκαστικές άδειες, άδειες άνευ αποδοχών και λειψά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων σε δεκάδες εταιρείες στον κλάδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις BEAT, Openbet, SG Digital, OTE, Forthnet, Teleperformance, TTEC και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ οι ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ στους ΟΡΟΥΣ & ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Αποδεικνύεται ότι για μια ακόμα φορά, αυτοί που πληρώνουν τη νέα κρίση, που καταλύτης της σήμερα είναι η πανδημία, είναι οι εργαζόμενοι και όχι αυτοί που συσσωρεύουν τον πλούτο από την εργασία μας. Οι πολιτικοί τους αντιπρόσωποι, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλες κυβερνήσεις των τελευταίων ετών στη χώρα, φροντίζουν γι’ αυτό με μέτρα(Π.Ν.Π) που διασφαλίζουν και θωρακίζουν την κερδοφορία τους.

Τα μέτρα αυτά είναι ταξικά και τώρα όπως και τα προηγούμενα χρόνια και ευνοούν την τάξη των εργοδοτών. Ο τρόπος και ο χαρακτήρας αυτών των μέτρων το αποδεικνύει. Αξιοποιούν όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που τους χαρίζει απλόχερα αυτή η κυβέρνηση, αλλά και τους νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα. Προκειμένου δηλαδή από καλύτερες θέσεις με χτυπημένους μισθούς και δικαιώματα να επιστρέψουν με καλύτερους όρους σε ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία.

ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΘΕΑΤΕΣ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Πλέον οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε, ξέρουμε ότι μπροστά στα κέρδη τους οι εργοδότες δεν υπολογίζουν τίποτα. Δε μπορούμε άλλο να μένουμε θεατές των εξελίξεων. Χρειάζεται τώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας ακόμα και μέσα σε αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Αυτό έκαναν και οι εργαζόμενοι στη ΒΕΑΤ όπου από την πρώτη στιγμή των απολύσεων και των μειώσεων μισθών αποφάσισαν να δώσουν απάντηση στην εργοδοσία με την πρώτη στάση εργασίας εν μέσω πανδημίας. Αυτό χρειάζεται να κάνουμε και οι εργαζόμενοι στη Viva, σε κάθε επιχείρηση του κλάδου. Αυτό το παράδειγμα ακολούθησαν και οι εργαζόμενοι στην Openbet, όπου οργανωμένοι στο ΣΕΤΗΠ, συγκροτώντας Σωματειακή Επιτροπή στον χώρο, κατάφεραν να αναγκάσουν την εργοδοσία να αναδιπλωθεί και να πάρει πίσω τις απολύσεις που είχε εξαγγείλει. Η ζωή μας, τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα. Δε θα θυσιαστούμε άλλο για να βγουν αλώβητοι οι εργοδότες και από αυτή την κατάσταση.

Καλούμε τους εργαζόμενους στην Viva να έρθουν σε επαφή με το ΣΕΤΗΠ, να γίνουν τώρα μέλη του συνδικάτου, να ενώσουν τις φωνές τους με τους εργαζόμενους στη ΒΕΑΤ, στην Teleperformance, στον ΟΤΕ, με τους εργαζόμενους σε όλο τον κλάδο.

#menoumedynatoi  

Πηγή: ΣΕΤΗΠ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: