Ξεσηκωμός για το Ασφαλιστικό – Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας από σωματεία και συνταξιουχικές οργανώσεις

Η ασφάλιση είναι δικαίωμα που αφορά κάθε εργαζόμενο άνθρωπο, κάθε ηλικίας. Αγωνιζόμαστε για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, για τα σύγχρονα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Δυναμική και άμεση απάντηση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, που θωρακίζει το νόμο Κατρούγκαλου και στρώνει το δρόμο για τα νέα αντιασφαλιστικά χτυπήματα, δίνουν σήμερα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και συνταξιουχικές οργανώσεις, με διπλή αγωνιστική παρέμβαση έξω από το υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), το οποίο από την περασμένη Παρασκευή δημοσιοποίησε επίσημα το νομοσχέδιο στη «δημόσια διαβούλευση».

Στις 12 το μεσημέρι οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΠΕΣ ΝΑΤ – ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ, θα δώσουν Συνέντευξη Τύπου έξω από το υπουργείο Εργασίας. Λίγο αργότερα, στις 4.30 μ.μ., τα συνδικάτα διοργανώνουν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση.

Ξεσηκωμός για το Ασφαλιστικό – Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας από σωματεία και συνταξιουχικές οργανώσεις

Ξεσηκωμός για το Ασφαλιστικό – Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας από σωματεία και συνταξιουχικές οργανώσεις

Ανακοίνωση ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ και ΜΜΕ: Συναγερμός για την Κοινωνική Ασφάλιση

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της ΝΔ με το νέο αντιασφαλιστικό νόμο που φέρνει στη Βουλή εφαρμόζει πλήρως και θωρακίζει νομικά τον Νόμο Κατρούγκαλου -που προεκλογικά υποσχόταν ότι θα καταργήσει- επιχειρώντας να βάλει ταφόπλακα σε κάθε πιθανότητα αγωνιστικής αλλά και δικαστικής αξίωσης δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων που είχαν προσφύγει για τις περικοπές από το 2013 έως σήμερα, που σύμφωνα με υπολογισμούς ξεπερνούν τα 26 δισ ευρώ.

Λένε ξεδιάντροπα ψέματα με σκοπό να παγιδέψουν εργαζόμενους και συνταξιούχους όταν διαλαλούν σε όλους τους τόνους ότι ο νέος νόμος θα επιφέρει αύξηση των συντάξεων, όταν στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020 προβλέπονται περικοπές 226 εκ. ευρώ στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, από αυτά τα 156 εκ. ευρώ αφορούν σε κύριες συντάξεις. Αυτό που στην πραγματικότητα βαφτίζουν ξεδιάντροπα «αυξήσεις συντάξεων», θα είναι μια μηδαμινή επιστροφή των τεράστιων απωλειών σε ένα ελάχιστο αριθμό συνταξιούχων, που είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να δώσει με απόφαση δικαστηρίου. Στους παλιούς συνταξιούχους η προσωπική διαφορά διατηρείται. Η προσωπική διαφορά δεν είναι σύνταξη, σήμερα δίνεται αύριο την κόβουν. Αν πραγματικά καταργούσαν το νόμο Κατρούγκαλου θα άλλαζε ο συντάξιμος μισθός πάνω στον οποίο υπολογίζονται τα ποσοστά αναπλήρωσης που μέχρι και τη νέα σφαγή είχε ως βάση τους μέσους όρους της τελευταίας 5ετίας, με ποσοστά αναπλήρωσης πάνω από 70%.

Κανένας δεν πρέπει να παρασυρθεί από την ύπουλη προπαγάνδα περί αυξήσεων στις συντάξεις.

Κατά τα άλλα διατηρούνται για όλους χωρίς εξαίρεση τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια καθώς και η αύξηση του ορίου για τις γυναίκες κατά πέντε χρόνια στο όνομα της «ισότητας», σύμφωνα με τους νόμους του τρίτου μνημονίου που ψήφισαν μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση, καταργούνται για πάντα η 13η και 14η σύνταξη. Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στην λεγόμενη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ σήμερα. Διατηρούν τα αισχρά ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου, για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια εργασίας.

Επιχειρούν να σπρώξουν εκτός δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος τους νέους εργαζόμενους που στη μεγάλη τους πλειοψηφία εργάζονται με πολύ χαμηλούς μισθούς, με όρους ευελιξίας, κινητικότητας και εποχικότητας, χωρίς ΣΣΕ, να τους πετάξουν βορρά στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Το ίδιο αυτό μέτρο θα έχει σαρωτικές συνέπειες για τη ζωή των παλιών ασφαλισμένων και συνταξιούχων αφού τα Ταμεία χωρίς νέα έσοδα από εισφορές δεν θα έχουν και τη δυνατότητα παροχών.

Ο ΕΤΕΑΕΠ ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή των ήδη μειωμένων παροχών πρόνοιας (εφ’ άπαξ) και επικούρησης διευκολύνοντας στην πορεία την παράδοση μέσω επαγγελματικών ταμείων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ας μην έχουμε καμιά αυταπάτη ότι η γενικευμένη αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ θα αφήσει τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ στο απυρόβλητο. Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά πίσω στο χρόνο για να θυμηθούμε πως το αυτοδιοίκητο και αυτοχρηματοδοτούμενο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ συγχωνεύθηκε πλήρως στον ΕΦΚΑ, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στη διοίκηση της ΠΟΕΣΥ που αποτελούσε τότε τον πολιορκητικό κριό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να κάμψει τις αντιστάσεις των εργαζόμενων του κλάδου απέναντι στο Νόμο-λαιμητόμο για την ασφάλιση.

Σήμερα που η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει σαν πρώτο στόχο την μείωση των δαπανών υγείας-πρόνοιας και επικούρησης και τελικά την ιδιωτικοποίηση τους, ο ΕΔΟΕΑΠ βρίσκεται με την πλάτη κυριολεκτικά στον τοίχο. Είναι από πολύ καιρό γνωστό ότι πολλά αφεντικά των ΜΜΕ δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές με σοβαρές επιπτώσεις στα έσοδα του Ταμείου. Είναι επίσης άγνωστο το πότε θα δοθεί και ποια έκβαση θα έχει η λεγόμενη «μάχη των μαχών» για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ, η απόφαση δηλαδή του ΣτΕ για την εισφορά του 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ. Πολύ καλά γνωρίζουν όμως οι ασφαλισμένοι του κλάδου ότι η αναλογιστική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δεν γνωστοποιήθηκαν ποτέ, είχε ως πρώτη επίπτωση της μείωση κατά 7% των εφ΄ άπαξ παροχών για τους δικαιούχους. Ηδη με αυτές τις εξελίξεις και ο ΕΔΟΕΑΠ αντιμετωπίζει κινδύνους.

Οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαχρονικά και με όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους επέλεξαν να καταδικάσουν όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Ομως για εμάς η ασφάλιση είναι δικαίωμα που αφορά κάθε εργαζόμενο άνθρωπο, κάθε ηλικίας. Περιλαμβάνει το δικαίωμα μιάς αξιοπρεπούς ζωής μετά την εργασία, ταυτόχρονα με την προστασία της μητρότητας και του παιδιού, την προστασία απο τις επαγγελματικές ασθένειες και τον επαγγελματικό κίνδυνο, τις ιατρικές εξετάσεις και τα νοσήλεια, τις παροχές υγείας και πρόνοιας.

Αγωνιζόμαστε για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, για τα σύγχρονα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Διεκδικούμε:

Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου – Βρούτση και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.

Δημόσια υποχρεωτική δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας.Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία.

Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού στο δημόσιο καθώς και της 13ης-14ης σύνταξης για όλους.

Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες.

Επέκταση των ΒΑΕ, ούτε σκέψη για κατάργηση.

Να επιστραφούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία όλα τα κλεμμένα.

Οχι στα Επαγγελματικά Ταμεία.

Οχι στην ιδιωτικοποίησή της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Ο Σύλλογός μας συμμετέχει στη συγκέντρωση, που πραγματοποιούν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Συνταξιουχικές οργανώσεις την Τρίτη 28 Γενάρη, απαντώντας άμεσα στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που έφερε για διαβούλευση η κυβέρνηση της Ν.Δ. 

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 4.30 το απόγευμα τα συνδικάτα πραγματοποιούν συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας.

Προηγουμένως, την ίδια μέρα στις 12 το μεσημέρι η Συντονιστική Επιτροπή των Συνταξιουχικών Οργανώσεων στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) θα δώσει Συνέντευξη Τύπου.

Καλούμε τους συναδέλφους με την μαζική παρουσία τους στη συγκέντρωση να δώσουμε την απάντηση που αρμόζει στην ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: