Κατάληψη του Κέντρου Ανέργων στη Λυών από άνεργους κι επισφαλώς εργαζόμενους ενάντια σε νόμο – λαιμητόμο

Κινητοποίηση ενάντια σε πρόσφατο τιμωρητικό νόμο για τους ανέργους στη Γαλλία, που επιχειρεί να διαγράψει όσους περισσότερους γίνεται από τα μητρώα, αναγκάζοντάς τους να δεχτούν “προσφερές” εργασίας με όρους γαλέρας.

Χθες το πρωί, 60 άνεργοι μέλη της CGT Λυών και Σεντ Ετιέν κατέλαβαν το περιφερειακό κέντρο ανέργων στην περιφέρεια Auvergne / Rhône-Alpes Pole Emploi με κύριο σύνθημα: «Πόλεμο στην ανεργία, όχι στους ανέργους! Για το δικαίωμα στην δουλειά αλλά και στο επίδομα ανεργίας»

Συνήθως, τα κέντρα αυτά δε δέχονται άνεργους, διότι η διαδικασία ελέγχου γίνεται μόνο από απόσταση μέσω ταχυδρομείου και τηλεφώνου – άρα αποκλείει την υποδοχή των ανέργων για έλεγχο.
Γνωρίζουμε ήδη οτι γίνονται 550.000 προτάσεις εργασίας ετησίως, συχνά παράνομες,  βάση του νέου νόμου της 30ης Δεκεμβρίου που κυνηγάει τον κάθε άνεργο με πενταπλάσιους ελέγχους απ’ οτι πριν.

Στόχος των συγκεκριμένων κέντρων ειναι να σπρώχνουν τους άνεργους προς την αποδοχή μιας εργασίας ακόμα κ αν δεν πληρεί τα νόμιμα χαρακτηριστικά που απαιτούνται. Σε αυτή τη «διαδικασία» οι ελεγκτές έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο, ακόμη και αν το τοπικό γραφείο Pole Emploi επιβεβαιώνει ότι ο υποψήφιος εργαζόμενος κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την έρευνα εξεύρεσης εργασίας!
Ο στόχος τους επομένως είναι να διαγραφούν άνεργοι από τα μητρώα και να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αυτοί οι άνεργοι εργαζόμενοι δεν ψάχνουν στην πραγματικότητα για εργασία και επίσης για να μειώνεται ο αριθμός των ανέργων στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Οι άνεργοι καταλαβαίνουν καλά ότι μπορούν να διαγραφούν ανά πάσα στιγμή, ενώ πολλές από τις “προσφορές” εργασίας είναι με συμβάσεις ελαστικής απασχόλησης, οι δε μισθοί είναι συνηθως χαμηλότεροι απ’ ότι προτείνεται συνήθως για την ίδια θέση ή σε σχέση με την εκπαίδευσή των ανέργων.

Έτσι το κυνήγι μαγισσών που κάνει στα 11 εκατομμύρια ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων η υπηρεσία, θέλει να “αποδείξει” ότι οι ίδιοι οι άνεργοι είναι υπεύθυνοι για την ανεργία και την επισφάλεια στη Γαλλία!
Ο νέος νόμος καθιστά επίσης δυνατό αυτό που ήταν παράνομο παλιότερα, δηλαδή να αφαιρείται το επίδομα ανεργίας με τη διαγραφή από τα μητρώα και έτσι καταλήγουμε στην «Υποχρεωτική Εργασία». Σημειωτέον πως  το 80% των 11 εκατομμυρίων ανέργων και επισφαλώς εργαζόμενων δεν λαμβάνει επίδομα λόγω μακροχρόνιας ανεργίας.
Αιτήματα των ανέργων που προέβησαν σε αυτή την κίνηση ειναι:
– να γίνονται προτάσεις για αξιοπρεπή εργασία
-να δίνεται αποζημίωση στο 100%
-να καταργηθεί το τιμωρητικό αυτό πλαίσιο

Τέλος κάνουν κάλεσμα για ενίσχυση των γραμμών της επιτροπης από ολους τους επισφαλώς εργαζόμενους και άνεργους.

Α.Π.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: