Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το πρόβλημα με τα Air-bnb

Ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ δεν έμεινε σε μια απλή περιγραφή του προβλήματος, αλλά επανέλαβε την πάγια θέση της παράταξης για επαγγελματική φορολόγηση αυτών των δραστηριοτήτων (που είναι σχεδόν πενταπλάσια), σε μια προσπάθεια να μπει φρένο σε ένα φαινόμενο που διώχνει τα εργατικά στρώματα μακριά από το κέντρο της πόλης στην οποία ζουν και εργάζονται.

Μιλώντας σε συγκέντρωση στο Κουκάκι, ο Νίκος Σοφιανός, μίλησε για το πρόβλημα με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, που λαμβάνει μαζικές διαστάσεις, στις περιοχές που είναι κοντά στο κέντρο και ιδίως στη γειτονιά του Κουκακίου. Ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ δεν έμεινε σε μια απλή περιγραφή του προβλήματος, αλλά επανέλαβε την πάγια θέση της παράταξης για επαγγελματική φορολόγηση αυτών των δραστηριοτήτων (που είναι σχεδόν πενταπλάσια), σε μια προσπάθεια να μπει φρένο σε ένα φαινόμενο που διώχνει τα εργατικά στρώματα μακριά από το κέντρο της πόλης στην οποία ζουν και εργάζονται.

Όπως διαβάζουμε στο portal του 902, ο Νίκος Σοφιανός σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Τα στοιχεία που δημοσιεύονται μιλούν για τζίρο 2 δισ. ευρώ και για εκτίναξη των μεταβιβάσεων ακινήτων στην Αθήνα. Ειδικά στην πόλη μας το 55% των βραχυχρόνιων μισθώσεων ελέγχεται από επιχειρηματίες που αγοράζουν άμεσα ακόμα και ολόκληρες πολυκατοικίες ή χτίζουν πολυκατοικίες για “Airbnb”. Μιλάμε πλέον για επαγγελματική – επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι κατοικίες αυτές μετατρέπονται σε επαγγελματική στέγη.

Θέση μας είναι να φορολογηθούν από το δήμο με το συντελεστή επαγγελματικής στέγης, δηλαδή από 1,55€/τ.μ. που είναι σήμερα η κατοικία σε 6,5€/τ.μ. που είναι η επαγγελματική στέγη. Επίσης απόδοση του 0,5% του τζίρου των διανυκτερεύσεων στο δήμο. Είναι το τέλος παρεπιδημούντων που πρέπει να αποδίδουν και τα ξενοδοχεία και δεν εισπράττεται από το δήμο. Αυτά τα μέτρα, εκτός της απόδοσης εσόδων στο δήμο από μια επιχειρηματική δράση που σήμερα δεν πληρώνει, θα αποθαρρύνουν και τους μεμονωμένους ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν το ακίνητό τους σε βραχυχρόνια μίσθωση, προτιμώντας τελικά τη μακροχρόνια, ώστε να καλύπτονται και οι ανάγκες των ενοικιαστών».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: