«Για τον Δημήτρη… Όχι άλλους νεκρούς» – Ξεχείλισε η οργή των απεργών της COSCO που επέβαλλαν συνάντηση με την εργοδοσία (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Η θλίψη των εργαζομένων της COSCO για τον άδικο θάνατο του συναδέλφου τους είναι και δική μας θλίψη. Η οργή τους είναι και δική μας οργή. Ο αγώνας τους είναι και δικός αγώνας. Ενώνουμε τη φωνή μας στα δίκαια αιτήματά τους. Παλεύουμε όλοι μαζί για να μη χυθεί άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών.

Τα απανωτά ατυχήματα στο χώρο δουλειάς, οι σακατεμένοι, η έλλειψη μέτρων προστασίας προειδοποιούσαν για το έγκλημα τόνισε στην ομιλία του Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων της COSCO στην πλ. Κοραή στον Πειραιά.

Τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους που αφορούν την ίδια τους τη ζωή, όπως μέτρα προστασίας και ΣΣΕ.

Ο Άκης Αντωνίου, πρόεδρος του παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας επεσήμανε πως δεν πρέπει να υπάρξει κανένας συμβιβασμός με την υπόθεση της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Τόνισε την ανάγκη της οργάνωσης των αγώνων των εργαζομένων για τη διεκδίκηση μέτρων ασφαλείας.

Ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά τόνισε ότι «αυτή η εργασιακή κόλαση, ο σύγχρονος μεσαίωνας στο γκέτο της COSCO που οι κυβερνήσεις της παρέδωσαν ολόκληρο το λιμάνι του Πειραιά αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι τα κέρδη, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη των επιχειρηματιών ομίλων ποτίζονται με το αίμα των εργατών» και πρόσθεσε ότι αυτήν τη ζούγκλα «ήρθε να νομιμοποιήσει ο νόμος Χατζηδάκη που λειτουργεί μαζί με άλλους αντιλαϊκούς νόμους, όπως τον νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου που καταργεί τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις και επιβάλλει κατώτερο μισθό με υπουργική απόφαση υπονομεύει τις κλαδικές ΣΣΕ οι οποίες γίνονται υποχρεωτικές μόνο με απόφαση υπουργού, έχει παγώσει τις τριετίες, έχει καταργήσει την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης».

Η θλίψη των εργαζομένων της COSCO για τον άδικο θάνατο του συναδέλφου τους είναι και δική μας θλίψη τόνισε ο Ν. Ξουράφης προσθέτοντας: «Η οργή τους είναι και δική μας οργή. Ο αγώνας τους είναι και δικός αγώνας. Ενώνουμε τη φωνή μας στα δίκαια αιτήματά τους. Παλεύουμε όλοι μαζί για να μη χυθεί άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών».

Η απεργιακή συγκέντρωση είχε ξεκινήσει με ενός λεπτού σιγή για τον εργάτη που σκοτώθηκε στο κάτεργο της COSCO:

«Όχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών» το σύνθημα που δονεί την ατμόσφαιρα ενώ η κινητοποίηση των απεργών της COSCO κατευθύνεται στα γραφεία του ομίλου:

Στην κεφαλή της πορεία βρίσκεται το πανό της ΕΝΕΔΕΠ με το σύνθημα «Όχι άλλος νεκρός για τα κέρδη της COSCO», ακολουθούν οι απεργοί με τα μηχανάκια τους, οι οποίοι νωρίτερα είχαν κάνει μοτοπορεία και πλήθος κόσμου από Σωματεία και φορείς του Πειραιά. Ιδιαίτερα μαζική είναι η συμμετοχή εργατικών συνδικάτων, εργαζομένων από διάφορους κλάδους, νέων, γυναικείων συλλόγων, συνταξιουχικών σωματείων.

Ξεχείλισε η οργή των εργατών της COSCO όταν βρήκαν κλειστές τις πύλες στα γραφεία της εταιρείας παρότι είχαν ζητήσει συνάντηση. Με τις φράσεις «Για τον Δημήτρη» και «Όχι άλλους νεκρούς», οι απεργοί της COSCO άνοιξαν τις πύλες και εισήλθαν στον χώρο.

Κάτω από την αποφασιστικότητά τους τελικά η εργοδοσία δέχθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία τους:

 

Από 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: