ΕΣΚ ΟΤΕ: Με ευθύνη της εργοδοσίας, οι τεχνικοί του ΟΤΕ κάνουν delivery τον κορονοϊό στα σπίτια των συνδρομητών

Πώς γίνεται να τιμωρείται ένας πολίτης με 150€ γιατί παρέλειψε να γράψει ένα χαρτί ότι πάει Super market αλλά ο ΟΤΕ που διασπείρει τον ιό σε ευρεία κλίμακα να μην τιμωρείται;

Την ώρα που η κυβέρνηση παίρνει μέτρα ασφυκτικού περιορισμού των μετακινήσεων, προσπαθώντας να ρίξει την ευθύνη στο λαό για όσα συμβούν, την ίδια ώρα επιτρέπει σε μια σειρά μεγάλων επιχειρήσεων να μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε μέσα εκθετικής αύξησης και εξάπλωσης του κορονάϊου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ΟΤΕ.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας επισημάναμε, καταγγέλλοντας το γεγονός και στους αρμόδιους φορείς, ότι οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ που δεν δουλεύουν από σπίτι (τεχνικοί, καταστήματα) δουλεύουν χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας με αποτέλεσμα να γίνονται μέσα διασποράς του κορονάϊου.

Οι δύο και πλέον χιλιάδες τεχνικοί πεδίου του ΟΤΕ πιέζονται από την εργοδοσία να μπαίνουν καθημερινά σε χιλιάδες, αν όχι σε δεκάδες χιλιάδες, σπίτια. Καταλαβαίνει πολύ εύκολα κανείς ότι αν ένας τεχνικός γίνει φορέας του ιού στις μέρες που θα μεσολαβήσουν μέχρι να εκδηλώσει τα συμπτώματα θα έχει μπει σε δεκάδες σπίτια. Κοινώς, κάνει delivery τον ιό σε ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων. Επειδή πολλοί συνάδελφοι αρνούνται να μπουν σε σπίτια συνδρομητών, είναι τόσο απροκάλυπτα κυνικοί οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας που τους εκβιάζουν ακόμα και με την αξιολόγηση ώστε να τους αναγκάσουν να μπαίνουν στα σπίτια. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά τους πιέζουν να κάνουν και πωλήσεις γιατί: «είναι ευκαιρία να πουλήσουμε αναβαθμίσεις ταχύτητας τώρα που ο κόσμος μένει στο σπίτι». Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται που λέει κι ο λαός μας…

Παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στα καταστήματα. Εκτεθειμένοι πλήρως στον ιό, χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας, χωρίς Plexiglas στα ταμεία. Plexiglas που τις τελευταίες μέρες βλέπουμε να τοποθετούνται σε όλο και περισσότερα φαρμακεία και μικρομάγαζα αλλά όχι στα καταστήματα του κολοσσού που λέγεται ΟΤΕ!

Η λαϊκή παροιμία «ο θάνατος σου η ζωή μου» επιβεβαιώνει ότι οι εργοδότες μπροστά στα κέρδη δεν υπολογίζουν τη ζωή των εργαζόμενων, των συγγενών μας αλλά και του κοινωνικού συνόλου. Αυτή είναι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη του ΟΤΕ και των άλλων μονοπωλίων….. πήραν λευκή επιταγή για να χρησιμοποιήσουν «χωρίς όρια» τους εργαζόμενους.

Η διοίκηση του ΟΤΕ, όπως και οι διοικήσεις των υπολοίπων μονοπωλίων, έχουν στο πλευρό τους την κυβέρνηση η οποία παρά τις καταγγελίες δεν έχει κάνει τίποτα για να σταματήσει τη μετατροπή των εργαζόμενων σε μέσα διασποράς για το κοινωνικό σύνολο, του κορονάϊου. Αντίθετα βάζει πλάτη για συνεχίσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να αυξάνουν τα κέρδη τους, δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για τη ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας και  προσπαθεί να αναγάγει όλο το ζήτημα της προστασίας από τον κορονάϊο, σε ζήτημα ατομικής ευθύνης.

Με βάση αυτά αναρωτιόμαστε:

  • Πώς γίνεται να τιμωρείται ένας πολίτης με 150€ γιατί παρέλειψε να γράψει ένα χαρτί ότι πάει Super market αλλά ο ΟΤΕ που διασπείρει τον ιό σε ευρεία κλίμακα να μην τιμωρείται; Ποιος είναι ο υπεύθυνος για αυτό το γεγονός;
  • Ποιος δίνει την εντολή να μπαίνουν οι τεχνικοί στα σπίτια και ποιος δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τα καταστήματα;
  • Ποιος είναι αυτός που λέει ότι οι μάσκες που οι προδιαγραφές τους λένε ότι προστατεύουν στη διάρκεια μιας και μόνο βάρδιας ορίζει ότι αυτές προστατεύουν για μια εβδομάδα;
  • Να σταματήσουν τα στελέχη της εταιρίας τις προφορικές εντολές και να δίνουν γραπτές, με ονοματεπώνυμο και υπογραφή ώστε να ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος και ποιον θα καταγγείλουμε.
  • Καλούμε τους συναδέλφους τεχνικούς να μην μπαίνουν σε σπίτια συνδρομητών. Σε περίπτωση που δέχονται εντολές και πιέσεις από τους προϊσταμένους τους ώστε να μπουν, να απαιτήσουν οι εντολές αυτές να είναι γραπτές.
  • Στις αρχές του ξεσπάσματος της επιδημίας η αρμόδια διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας (Health and Safety όπως αρέσει στην εργοδοσία) ήξερε να στέλνει αφισάκια για το πως πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας. Τωρα αντί να ενημερώσει με ομάδες Ιατρών Εργασίας και νοσηλευτών τους εργαζόμενους της  πρώτης γραμμής για το πως θα προστατεύσουν την υγεία τόσο τη δική τους αλλά και του κοινωνικού συνόλου λάμπει δια της απουσίας της.

 

ΗΡΩΕΣ- σε πόλεμο ….χωρίς όπλα δεν υπάρχουν!!!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας ώστε να μπορεί ο λαός και κάθε εργαζόμενος να κάνουν δωρεάν το τεστ για τον κορωνοϊό. Να σταματήσει η αισχροκέρδεια  
  • Να βγει εδώ και τώρα εντολή από την εργοδοσία ότι δεν μπαίνει κανένας τεχνικός σε χώρους πελάτη και όλες οι εργασίες ολοκληρώνονται εκτός του χώρου.
  • Σε περιπτώσεις που θα παραστεί ανάγκη μετάβασης σε νοσοκομείο, σε κάποιο άλλο κτήριο υγειονομικής περίθαλψης ή σε κάποιο μαζικό χώρο τα συνεργεία θα είναι, τουλάχιστον, διμελή ώστε να τελειώνουν γρήγορα οι εργασίες και οι τεχνικοί να πηγαίνουν με ειδικές στολές μιας χρήσης οι οποίες θα συνοδεύονται από τις απαραίτητες οδηγίες για την αποφυγή μετάδοσης ή διασποράς του ιού.
  • Απολύμανση όλων των χώρων των ΤΤΛΠ (κατανεμητές, αποθήκες, γραφεία κλπ) και των οχημάτων
  • Καμιά κουβέντα για στόχους. Μόνος στόχος είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η παροχή του κοινωνικού αγαθού της επικοινωνίας στο λαό.
  • Τοποθέτηση ειδικών Plexiglas σε όλα τα καταστήματα που είναι απαραίτητο να παραμένουν ανοιχτά για την προστασία των εργαζομένων από την μετάδοση του ιού.
  • Ο μέγιστος αριθμός πελατών να είναι ένας ανά εργαζόμενο με ευθύνη της εταιρίας.
  • Επιμελής Καθαριότητα με απολυμαντικά μέσα ανά 2ωρο σε πληκτρολόγια, ποντίκια, καθίσματα, air – condition, γενικά τα εργαλεία που χρησιμοποιούν καθημερινά οι εργαζόμενοι.
  • Αντισηπτικά – γάντια – μάσκα σε αφθονία για κάθε εργαζόμενο
  • Καθημερινή απολύμανση των κλιματιστικών και των καταστημάτων αμέσως μετά την λήξη του ωραρίου.
  • Να μην τολμήσει να εφαρμόσει, με πρόσχημα την πανδημία, εκ περιτροπής εργασία – μερική απασχόληση – διαθεσιμότητα εργαζομένων.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: