Εργολάβοι στην καθαριότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος – Στον αέρα οι συμβασιούχοι

Κινητοποίηση προγραμματίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων του τ. υπουργείου Ανάπτυξης, ζητώντας μόνιμη δουλειά για το προσωπικό καθαριότητας, που κινδυνεύει να αντικατασταθεί από εργολαβικούς εργαζόμενους σε μισθούς πείνας.

Οι εργολάβοι στον χώρο της καθαριότητας των υπουργείων και των δημόσιων οργανισμών είναι μια καθημερινότητα εδώ και πολλά χρόνια, στη λογική της παραχώρησης τομέων που θα έπρεπε να αποτελούν αποκλειστικό πεδίο κρατικής μέριμνας σε ιδιώτες, που απασχολούν εργαζόμενους με ελαστικές συνθήκες εργασίας, χαμηλούς μισθούς και γενικά άθλιες συνθήκες.

Η πρακτική αυτή εντείνεται, όπως φαίνεται από την πρόσφατη απόφαση διενέργειας διαγωνισμού υπηρεσιών καθαριότητας στο κτίριο των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που προδιαγράφει την παράδοση αυτών των υπηρεσιών σε ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες. Πέρα από το κόστος που συνεπάγεται αυτό για τους φορολογούμενους, ακόμα βαρύτερες είναι οι συνέπειες για τους συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα, που θα βρεθούν στο δρόμο, αφού οι συμβάσεις τους δε θα ανανεωθούν. Στο συγκεκριμένο τομέα μάλιστα, οι προσλήψεις γίνονταν με κοινωνικά κριτήρια, σε ευαίσθητες ομάδες, ενώ με την παραχώρηση του έργου σε ιδιώτες, το κράτος αποποιείται τη συγκεκριμένη ευθύνη. Όλα αυτά τη στιγμή που οι διαφαινόμενες αλλαγές με το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μόνιμες θέσεις εργασίας στην καθαριότητα.

Η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες δεν αφορά μόνο τον τομέα της καθαριότητας, αλλά μια σειρά από άλλα πεδία, όπως οι έλεγχοι επενδύσεων, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμα περισσότεροι. Από πλευράς του, ο σύλλογος υπαλλήλων του τ. Υπουργείου Ανάπτυξης έχει εξαγγείλει κινητοποίηση για τις 14 Φλεβάρη στις 10.00 πμ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, για να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους καθαριότητας, ζητώντας μόνιμη εργασία για το προσωπικό αυτό, με πρόβλεψη μόνιμων θέσεων στο οργανόγραμμα του υπουργείου και αξιοπρεπείς μισθούς.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: