Ένας ακόμα εργάτης ξεψύχησε σε λατομείο της Θάσου για το μεροκάματο – Άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης ζητά το ΠΑΜΕ

“Όλοι οι νεκροί και τσακισμένοι συνάδελφοί μας, δεν είναι ούτε από την κακιά στιγμή, ούτε από απροσεξία.”

Ένας ακόμα νεκρός προστίθεται στο μακάβριο κατάλογο των εργατών που θυσιάζονται για να βγάλουν ένα μεροκάματο. Πριν από τρεις μέρες σε λατομείο της Θάσου, ιδιοκτησίας του ομίλου FHL H. Kυριακίδης, έχασε τη ζωή του ο 55χρονος Θανάσης Καραμπέλος, κάτοικος Λιμένα. Για το ζήτημα εξέδωσε ανακοίνωση η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ αναφέροντας πως «Θρηνούμε ακόμη έναν νεκρό που προστίθεται στη μεγάλη λίστα των εργατών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο βωμό της επιβίωσης» και προσθέτοντας πως:

«Δεν είναι τυχαίο ότι αυξάνεται ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Όλοι οι νεκροί και τσακισμένοι συνάδελφοί μας, δεν είναι ούτε από την κακιά στιγμή, ούτε από απροσεξία. Είναι από την εντατικοποίηση της δουλειάς είτε για να τελειώσει το έργο, είτε για να φύγει η παραγγελία, είτε από την πίεση να βάλουμε πλάτη για να πάει καλά η επιχείρηση κλπ. Είναι από τα ελλιπή μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια, αφού για την εργοδοσία και το κράτος της θεωρούνται κόστος.

Είναι τα αποτελέσματα της ανάπτυξης που στηρίζεται στο κέρδος των λίγων. Μιας ανάπτυξης που η σημερινή, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στηρίζουν και δεν χωράνε μέσα της ούτε δικαιώματα, ούτε μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Μια ανάπτυξη που δυστυχώς την πληρώνουμε εκτός από το ιδρώτα μας και με την ίδια μας τη ζωή».

Καταλήγοντας η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ «απαιτεί:

  • Την άμεση διαλεύκανση αιτιών του ατυχήματος από τους αρμόδιους φορείς και τον καταλογισμό των ευθυνών.
  • Την επαρκή στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και την εντατικοποίηση των ελέγχων για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Την άμεση στήριξη της οικογένειας».

Μιλώντας στο Star Βορείου Ελλάδος, ο πρόεδρος του σωματείου οικοδόμων ν.Καβάλας, Αναγνώστης Καραμπατζάκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι γι’αυτές τις υποθέσεις πρακτικά ποτέ δεν υπάρχει λογοδοσία από πλευράς εργοδοτών, καθώς με οικονομικές πιέσεις οι οικογένειες οδηγούνται σε εξωδικαστικό συμβιβασμό. Κάλεσε επίσης τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους, το “μόνο αποκούμπι” τους, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, για να απαιτούν την τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας “και να μη φτάνουμε σε τέτοια θλιβερά γεγονότα”.

Το ΠΑΜΕ Καβάλας ζητάει την διαλεύκανση εργατικού δυστυχήματος στην Θάσο με θύμα έναν χειριστή

Το ΠΑΜΕ Καβάλας ζητάει την διαλεύκανση εργατικού δυστυχήματος στην Θάσο με θύμα έναν χειριστή

Gepostet von STAR Βορείου Ελλάδος am Freitag, 17. Juli 2020

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: