«Εξυγίανση» Mouzenidis Travel – Δεν υπάρχει κοινός δρόμος για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες

Το αφήγημα της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων, το παραμύθι των εργοδοτών αλλά και των ανθρώπων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, ότι η ανάπτυξη έρχεται για όλους αποδεικνύεται σαθρό και ψεύτικο. Το είδαμε και στο Porto Carras,το είδαμε και στο Macedonia Palace,το είδαμε και στην αντίστοιχη περίπτωση της Thomas Cook.

Η κυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες φρόντισε να ‘’καθησυχάσει’’ τους εργαζόμενους στους κλάδους του Τουρισμού και Επισιτισμού, δηλώνοντας   -δια στόματος υπουργών- ότι η φετινή χρονιά δε θα είναι ‘’χαμένη’’ σαν την περσινή, αντίθετα οι κλάδοι θα επιστρέψουν σε ρυθμούς ανάπτυξής, προσπαθώντας να πείσουν πως οι εργαζόμενοι έχουν κοινούς στόχους και οφέλη με τους επιχειρηματικούς ομίλους. Πόσο γρήγορα όμως αποδείχτηκε πως πρόκειται για λόγια του αέρα…

Πιο συγκεκριμένα, πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε από την εταιρεία Mouzenidis Travel ότι μπαίνει σε διαδικασία εξυγίανσης λόγω της οικονομικής κατάστασης που έχει φτάσει κατά την διάρκεια της πανδημίας, αφήνοντας μετέωρους τους εργαζομένους της εταιρείας και των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων – καταλυμάτων. Πρόκειται για μια εξέλιξη που όπως γίνεται αντιληπτό θα επηρεάσει χιλιάδες εργαζόμενους στην περιοχή και θα δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν στον κλάδο.

Τα εκατομμύρια κερδών της εταιρείας τα προηγούμενα χρόνια, χτίστηκαν στις πλάτες των εργαζομένων, και στην εφαρμογή των αντεργατικών νόμων όλων των κυβερνήσεων. Η ανάπτυξη του κλάδου χτίστηκε στα τσακισμένα ωράρια, την εντατικοποίηση, τους χαμηλούς μισθούς κλπ, και έρχεται τώρα η κρίση να βάλει οριστική ταφόπλακα ακόμα και στα λιγοστά δικαιώματα που είχαν απομείνει. Φανερώνεται πόσο επίκαιρο και ρεαλιστικό είναι το σύνθημα των ταξικών δυνάμεων του κλάδου που λέει ότι ματώσαμε στα κέρδη, πληρώνουμε την κρίση. Έχουμε πλούσια πείρα πλέον πως η κρίση και η ανάπτυξή τους έχει πάντα την ίδια δυσοίωνη προοπτική για τους εργαζόμενους.  

Οι εργαζόμενοι του ομίλου, οι εργαζόμενοι του κλάδου γενικότερα, πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από αυτήν την εξέλιξη. Την ίδια ώρα που η συγκεκριμένη εταιρεία τζιράρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, εμείς που χτίζουμε του ‘’Τουρισμού το θαύμα’’ δεν μπορούμε ούτε να διανοηθούμε να πάμε διακοπές με την οικογένειά μας και με τους φίλους μας. Την ίδια ώρα που η μεγαλοεργοδοσία συνομιλεί με το υπουργείο, που βλέπει ό,τι διευκολύνσεις ζητάει να πραγματοποιούνται, εμείς ματώνουμε με 534 ευρώ, δεχόμαστε χημικά όταν ζητάμε συνάντηση με τον υπουργό, βλέπουμε εν μέσω πανδημίας να παίρνουν σπίτια συναδέλφων, να τους κόβουν το ρεύμα κτλ.

Δεν υπάρχει κοινός δρόμος για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες. Οι ανάγκες μας έρχονται σε αντίθεση με τις απαιτήσεις τους. Το αφήγημα της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων, το παραμύθι των εργοδοτών αλλά και των ανθρώπων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, ότι η ανάπτυξη έρχεται για όλους αποδεικνύεται σαθρό και ψεύτικο. Το είδαμε και στο Porto Carras,το είδαμε και στο Macedonia Palace,το είδαμε και στην αντίστοιχη περίπτωση της Thomas Cook.

Το Συνδικάτο μας καλεί τους εργαζόμενους του ομίλου να συσπειρωθούν στο ΣΕΤΕΠΕ, να διεκδικήσουν συλλογικά και οργανωμένα, να παλέψουν μέσα από αυτό για:

 

  • Να διασφαλιστούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων
  • Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους
  • Να δοθεί έκτακτο επίδομα 600 ευρώ, σε όσους βρεθούν εκτός δουλειάς για οποιοδήποτε λόγο
  • Να προστατευτούν από κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, διακοπές ρεύματος κλπ
  • Να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όσων συνεχίσουν να εργάζονται στον όμιλο

 

Οι εργαζόμενοι του ομίλου Μουζενίδη, οι εργαζόμενοι σε Επισιτισμό-Τουρισμό γενικότερα, δεν μπορούν να περιμένουν από σωτήρες να τους λύσουν τα προβλήματα. Μέσα από το ΣΕΤΕΠΕ, μέσα από τον οργανωμένο αγώνα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου, μπορούν να διεκδικήσουν και να κερδίσουν. Η εμπειρία προηγούμενων αγώνων το έχει αποδείξει.

ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΤΩΣΑΜΕ! ΑΡΚΕΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΒΟΣ!

ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΣΟΥ!

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: