Δρόμος χωρίς τέχνη, πόλη χωρίς ζωή – Οι υπαίθριοι χειροτέχνες-καλλιτέχνες ζητούν έκτακτο επίδομα στήριξη για να επιβιώσουν

Οι υπαίθριοι χειροτέχνες και καλλιτέχνες του ιστορικού κέντρου της Αθήνας  αλλά και  όλης της επικράτειας, εκπέμπουμε κραυγή αγωνίας. Μέχρι  χθες επιβιώναμε με την τίμια εργασία μας, δημιουργώντας χειροτεχνήματα, σε ένα πλαίσιο λειτουργίας αναγνωρισμένο μεν προφορικά, αλλά χωρίς νομική αναγνώριση του κλάδου μας.   

Οι σχετικές υπογραφές έχουν ξεπεράσει ήδη τις 500.

Ανοιχτή επιτροπή αγώνα χειροτεχνών – καλλιτεχνών Ελλάδας.
Προς:
Υπουργείο πολιτισμού, Υπουργείο ανάπτυξης, Δήμο Αθηναίων,
Δήμους και περιφέρειες όλης της επικράτειας.

Οι υπαίθριοι χειροτέχνες και καλλιτέχνες του ιστορικού κέντρου της Αθήνας  αλλά και  όλης της επικράτειας,  εκπέμπουμε κραυγή αγωνίας και ζητάμε στήριξη από την πολιτεία, τον Δήμο της Αθήνας, το Υπουργείο ανάπτυξης, το Υπουργείο Πολιτισμού.
Μέχρι  χθες επιβιώναμε με την τίμια εργασία μας, δημιουργώντας χειροτεχνήματα, σε ένα πλαίσιο λειτουργίας αναγνωρισμένο μεν προφορικά, αλλά χωρίς νομική αναγνώριση του κλάδου μας.
Τα αιτήματά μας για δημιουργία δίκαιου νομοθετικού πλαισίου στα Ευρωπαϊκά πρότυπα, που δημιουργεί βιώσιμες συνθήκες λειτουργίας για τους υπαίθριους χειροτέχνες και καλλιτέχνες  με σαφή διαχωρισμό από τους εμπόρους, δεν έγιναν ακόμα αποδεκτά  από τους κρατικούς φορείς.
Εδώ και εβδομάδες και δεν ξέρουμε για πόσο χρόνο ακόμα, λόγο των μέτρων, στο πλαίσιο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για την μη εξάπλωση του κορονοϊού, αδυνατούμε να ασκήσουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα μπορούσε να μας προσφέρει κάποιο εισόδημα ενώ ταυτόχρονα οι περισσότεροι από εμάς ουσιαστικά είμαστε άνεργοι και ανασφάλιστοι, αφού δεν είναι αναγνωρισμένος ο εργασιακός μας κλάδος (γιατί ο υπάρχον νόμος είναι μη βιώσιμος και αδυνατούμε να ενταχθούμε), είμαστε αποκλεισμένοι από κάθε μορφή κρατικής στήριξης. Τα έξοδα διαβίωσης όμως συνεχίζουν με αποτέλεσμα το σύνολο της καλλιτεχνικής μας κοινότητας αργά ή γρήγορα να βρεθεί σε καταστάσεις απόγνωσης, χωρίς ηλεκτρισμό και επικοινωνία,
χωρίς τρόφιμα και στις χειρότερες των περιπτώσεων χωρίς κατάλυμα .

Αιτούμεθα την έγκριση έκτακτου επιδόματος στήριξης των χειροτεχνών-καλλιτεχνών ολόκληρης της επικράτειας, για την κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης.

Θεωρούμε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να εγκύψει με ευαισθησία, στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, με την αναστολή δραστηριοτήτων και να αποφασίσει έκτακτα μέτρα στήριξης για την εξασφάλιση της καλλιτεχνικής/πολιτιστικής δημιουργίας στον τόπο μας, φροντίζοντας για την επιβίωση των ανθρώπων που την παράγουν.

Ανοιχτή επιτροπή αγώνα χειροτεχνών – καλλιτεχνών Ελλάδας

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: