Δοξάστε τους!

Οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΜΕΤΑ) στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ) υπέγραψαν την απαράδεκτη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) , με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της COSCO, επιφέροντας νέο πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις και στα μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων του ΟΛΠ.

«H ΟΛΠ Α.Ε. ανακοινώνει την υπογραφή της Νέας Συλλογικής Σύμβασης με τους εκπροσώπους του υπαλληλικού προσωπικού των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1876/1990 και μετά από πολύμηνη διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ Συνδικάτων και Διοίκησης.

Η διάρκεια της νέας σύμβασης ορίζεται διετής.

Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε. Capt. Fu Chengqiu “η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας σε συνδυασμό με το νέο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού διασφαλίζουν τις αποδοχές και συνθήκες εργασίας όλων των εργαζομένων συμβάλλοντας θετικά στη μετάβαση του ΟΛΠ σε μία νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας”

Το δελτίο τύπου (η υπογράμμιση δική μας) της διοίκησης του ΟΛΠ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το πώς εννοούν κυβέρνηση και αφεντικά την ανάπτυξη και την ευημερία: με μισθούς πετσοκομμένους, απαγορευμένο το δικαίωμα της απεργίας, συνδικαλιστές τσιράκια των εργοδοτών, σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς.

Οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΜΕΤΑ) στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ) υπέγραψαν την απαράδεκτη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) , με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της COSCO, επιφέροντας νέο πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις και στα μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων του ΟΛΠ.

Στο Ριζοσπάστη διαβάζουμε τι προβλέπει η απαράδεκτη συμφωνία:

«Η νέα ΣΣΕ συμπληρώνει τις ανατροπές που προβλέπει ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, τον οποίο από κοινού προετοίμασαν το προηγούμενο διάστημα η COSCO και η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΟΜΥΛΕ, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για τους εργαζόμενους στην ΟΛΠ ΑΕ.

(…)Στη ΣΣΕ που υπέγραψε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ με την COSCO, προβλέπονται μειώσεις μισθών περίπου κατά 25%.

Εισάγεται, μόνο για τους εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει κατά την υπογραφή της ΣΣΕ 27 έτη εργασίας, η καταβολή προσωποπαγούς επιδόματος Ευδόκιμης Υπηρεσίας, ύψους 225 ευρώ το μήνα, δημιουργώντας εργαζόμενους δύο ταχυτήτων στον ΟΛΠ, ενώ υποθηκεύει το εργασιακό μέλλον των επόμενων υπαλλήλων και παγιδεύει τους παλιότερους εργαζόμενους για να μην αντιδράσουν. Ταυτόχρονα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εργολαβικούς υπαλλήλους.

Η μείωση των μισθών σε όλα τα κλιμάκια έρχεται να προστεθεί στην αύξηση του ωραρίου (το 7,5ωρο – 37,5ωρο και το 7ωρο – 35ωρο που ίσχυε έγινε 8ωρο – 40ωρο), στη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, στην εντατικοποίηση της εργασίας και την εισαγωγή ενεργού και ανενεργού χρόνου εργασίας, στη δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα χωρίς να θεωρείται το Σαββατοκύριακο αργία, συνολικά σε όλες τις αντεργατικές προβλέψεις του νέου Κανονισμού Προσωπικού.

Την υπογραφή της ΣΣΕ ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου η ΟΛΠ ΑΕ. Σε δήλωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος, Fu Chengqiu, αναφέρει ότι «η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε συνδυασμό με το νέο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού διασφαλίζουν τις αποδοχές και συνθήκες εργασίας όλων των εργαζομένων συμβάλλοντας θετικά στη μετάβαση του ΟΛΠ σε μία νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας». Περιέχεται ακόμα και σχετική φωτογραφία, όπου παρέα τα διευθυντικά στελέχη του ΟΛΠ και ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Γ. Γεωργακόπουλος, υπογράφουν την απαράδεκτη ΣΣΕ…»

Οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού που έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από αυτή την απαράδεκτη συμφωνία μπορούν να περηφανεύονται ότι τους δόθηκε χώρος να φωτογραφηθούν δίπλα στ’ αφεντικά τους, και να ευχαριστημένοι με τα εγκωμιαστικά σχόλια αύριο του Μπάμπη στο ΣΚΑΪ και τα εύσημα που θα τους απονείμει ο υπουργός και η κυβέρνηση, για τη «ρεαλιστική προσέγγιση» και «σύμφωνη με τη λογική» ενέργειά τους.

Ο εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Ενότητας Λιμανιών» στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ), κατήγγειλε και καταψήφισε αυτή την απαράδεκτη συμφωνία, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους του κλάδου να συμπορευτούν με τις ταξικές δυνάμεις για την κλιμάκωση της πάλης μπροστά στην επίθεση που είναι σε εξέλιξη από κυβέρνηση, εργοδοσία, με τις πλάτες του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, διεκδικώντας υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργατοϋπαλλήλους του ΟΛΠ, που θα προβλέπει την κάλυψη όλων των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, των αντεργατικών νόμων, πρόσληψη σταθερού και μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σταθερό 5ήμερο – 7ωρο – 35ωρο κ.ά.

Ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός δεν χάνει ευκαιρία να δείξει πόσο εχθρικός και επιζήμιος είναι για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συμβαδίζουν με τα συμφέροντα των αφεντικών.

Οι μέρες είναι πονηρές κι επικίνδυνες, η κυβέρνηση φέρνει νόμο για την –ουσιαστικά– κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία. Μια μαζική και νικηφόρα αντίδραση του εργατικού κινήματος έχει ανάγκη την αλλαγή προσανατολισμού. Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη, μπορούν να αποτινάξουν από πάνω τους τα παράσιτα των μηχανισμών της εργοδοσίας και του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Είναι καιρός πια να βγάλουν τα συμπεράσματά τους…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: