Δέσμευση εργοδοσίας – κυβέρνησης για συζήτηση των αιτημάτων τους απέσπασαν χάρη στην αποφασιστικότητά τους οι εργαζόμενοι της COSCO

Έναρξη διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις και την ένταξη στα βαρέα κι ανθυγιεινά απέσπασαν οι εργαζόμενοι της COSCO μετά την σκληρή πολυήμερη μάχη τους ενάντια στην με κάθε τρόπο προσπάθεια ματαίωσης του αγώνα τους.

Τους πρώτους καρπούς δείχνουν να φέρνουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, καθώς σε σημερινή συνάντηση εργοδοσίας, εκπροσώπων των Υπουργείων Ναυτιλίας και Εργασίας, του Σωματείου Εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, έλαβαν δεσμεύσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την υπογραφή ΣΣΕ και την ένταξη των λιμενεργατών στα βαρέα κι ανθυγιεινά.

Συγκεκριμένα η εργοδοσία της «Cosco» αποδέχτηκε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ, η οποία μέχρι τώρα δεν έχει υπογραφεί καθώς υπάρχουν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας. Επίσης εργοδοσία και συναρμόδια υπουργεία δεσμεύτηκαν ότι θα επιλυθούν τα όποια τεχνικά ζητήματα για την αναγνώριση και ένταξη των λιμενεργατών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Σε αυτή την κατεύθυνση, η πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιούνη, στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή της εργοδοσίας, των δύο συναρμόδιων υπουργείων και του Σωματείου Εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, οι εργαζόμενοι προχώρησαν ομόφωνα σε αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων, δηλώνοντας πως βρίσκονται σε εγρήγορση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έλαβαν από την επιχείρηση και τα συναρμόδια υπουργεία. Επιπλέον αποφασίστηκε η αναβολή της συγκέντρωσης αλληλεγγύης που προγραμματιζόταν για το απόγευμα στην πύλη της Cosco.

To ΔΣ του σωματείου έχει λάβει ήδη απόφαση να συνεδριάσει με την πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση την επόμενη Τρίτη.

Αυτό το μικρό θετικό βήμα θα ήταν αδιανόητο χωρίς τον αγώνα που έδωσαν ενωμένοι οι εργαζόμενοι τις προηγούμενες μέρες, κερδίζοντας τη συμπαράσταση πολλών ακόμα εργαζομένων,  κόντρα σε εργοδοσία, ΜΜΕ, κυβέρνηση, τσιράκια των αφεντικών στο λιμάνι και δικαστήρια, που είχαν βγάλει φτερά για να βγάζουν με διαδικασίες εξπρές παράνομες τις κινητοποιήσεις τους, πριν καν αυτές πραγματοποιηθούν. Επόμενος στόχος η έμπρακτη υλοποίηση των εργοδοτικών και κυβερνητικών δεσμεύσεων μέχρι την ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων τους.

Με πληροφορίες από: 902. gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: