“Δεν μπορεί να είναι αυτή η μοίρα μας!” – Εργαζόμενοι της Teleperformance καταγγέλλουν την αδιαφορία της εργοδοσίας για τον κορονοϊό

Το άμεσο κλείσιμο των γραφείων της εταιρείας ζητούν εργαζόμενοι που καταγγέλλουν ακόμα και σκέψεις της εργοδοσίας για διαχωρισμό των ασθενών από τους υγιείς σε διαφορετικά κτίρια.

Τις επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούν εν μέσω πανδημίας στην Teleperformance καταγγέλλουν οι εργαζόμενοί της, που φοβούνται καθημερινά να προσέλθουν στο χώρο εργασίας τους, όπως ο συνωστισμός είναι μεγάλος και τα μέτρα προστασίας υποτυπώδη ως ανύπαρκτα. Ενδεικτικό είναι ότι τα μόνα μέτρα είναι η παρουσία ενός αντισηπτικού ανά όροφο, δηλαδή ένα ανά 100 περίπου εργαζόμενους, η αγορά αντιβακτηριδιακού σαπουνιού στις τουαλέτες, καθώς και η θερμομέτρηση των εργαζομένων στην είσοδο από σεκιουριτά, χωρίς να τηρείται καμία προδιαγραφή ασφαλείας και χωρίς παρουσία ιατρικού προσωπικού. Εξοργιστική είναι και η απάντηση που καταγγέλλεται ότι δόθηκε σε ανήσυχο υπάλληλο από προϊστάμενο, δηλαδή ότι σε περίπτωση κρούσματος η εταιρεία σχεδιάζει να χωρίσει τους ασθενείς από τους υγιείς σε διαφορετικά κτίρια. Μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, εργαζόμενοι έχουν συντάξει κείμενο διαμαρτυρίας και συλλογής υπογραφών στα ελληνικά και τα αγγλικά, βάζοντας κάποια βασικά αιτήματα, όπως τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι, την προστασία των αλλοδαπών εργαζομένων από τυχόν μέτρα απέλασης και τον τερματισμό της εργοδοτικής αυθαιρεσίας:

Εν μέσω της κρίσης του κοροναϊού, η Teleperformance Greece (TP) εξελίσσεται σε μία ωρολογιακή βόμβα, ενώ αρνείται να θωρακίσει 8.500 υπαλλήλους και τη δημόσια υγεία. Εμείς, οι υπογράφουσες και υπογράφοντες, ζητούμε:

1. Την άμεση αναστολή λειτουργίας των εγκαταστάσεων της Teleperformance, όπως και τα γραφεία όλων των κέντρων τηλεφωνικής εξυπηρέτησης στην Ελλάδα, τα οποία εξαιρούνται από τα νέα μέτρα που αποσκοπούν στην καταπολέμηση του COVID-19

2. Να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να εργαστούν από το σπίτι τους χωρίς καμία περικοπή στο μισθό τους

3. Την προστασία των υπαλλήλων με ξένη υπηκοότητα οι οποίοι επηρεάζονται από την πολιτική μετανάστευσης, από κάθε απειλή απέλασης από τη χώρα

4. Την παρέμβαση μέσω του σωματείου εργαζομένων έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση των συμβάσεων των εργαζομένων, οι οποίες μπορεί να λήγουν αυτήν την περίοδο

Τα στοιχεία:

Η Teleperformance είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικής υποστήριξης στην Αθήνα, απασχολώντας πάνω από 8,500 υπαλλήλους από τους οποίους σχεδόν 70% είναι αλλοδαποί, από 91 διαφορετικές εθνικότητες.

Ως εργαζόμενοι της Teleperformance στην Ελλάδα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με την γρήγορη μετάδοση του Κορονοϊού σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ελλάδα, χωρίς να μπορούμε να συμμετέχουμε στο κίνημα “Μένουμε Σπίτι”, αν και πιστεύουμε ειλικρινά ότι επί του παρόντος η πιο δραστική λύση στην μάχη κατά του ιού είναι η επίτευξη της κοινωνικής απομόνωσης.

Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε την εργασία μας στα συνωστισμένα από κόσμο γραφεία μας, και μάλιστα, τα γραφεία μας είναι γεμάτη από προσωπικό που ταξίδεψε πρόσφατα σε χώρες υψηλού κινδύνου. Φοβόμαστε, γιατί γνωρίζουμε ότι η εταιρία εκθέτει τις ζωές μας σε κίνδυνο, αλλά ο φόβος να χάσουμε τη δουλειά μας και κατ’επέκταση την άδεια παραμονής μας στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος, οπότε συνεχίζουμε να δουλεύουμε

Ωστόσο, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να υποκρινόμαστε ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες κανονικότητας, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις βραχυχρόνιες ανάγκες μιας εταιρίας, η οποία υπερηφανεύεται για την αξία των συνεργατών της. Γνωρίζουμε ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια πανδημία, η θνησιμότητα της οποία υπολογίζεται στο 1 με 4%. Στατιστικά, αν ισχύουν τα όσα αναφέρουν οι ειδικοί σχετικά με τη μη τήρηση της κοινωνικής απομόνωσης, το 65% των εργαζόμενων στην Teleperformance κινδυνεύει να μολυνθεί από τον Κορονοϊό, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 260 από εμάς δε θα επιζήσουν.

Επιπλέον, δεδομένου του εκτιμώμενου ρυθμού μετάδοσης της συγκεκριμένης μόλυνσης, ο καθένας μας, αν τύχει και νοσήσει, θα κολλήσει τουλάχιστον άλλους δύο ανθρώπους στο μετρό, στο λεωφορείο, στην καφετέρια ή στα ασανσέρ των γραφείων μας. Με μερικούς πρόχειρους υπολογισμούς η Teleperformance στην Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μολύνει τουλάχιστον 10 χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι έπειτα μπορούν να μολύνουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Αθήνα.

Δυστυχώς, κατά τη διαδρομή μας από και προς στους χώρους εργασίας μας, καθώς και κατά την παραμονή μας σε αυτούς θέτουμε σε διαρκή κίνδυνο την υγεία μας αλλά και την υγεία των γύρω μας.

Δεν μπορεί όμως, να είναι αυτή η μοίρα μας!

Γνωρίζουμε ότι είναι καθήκον μας να συμβάλουμε στη μείωση του ρυθμού μετάδοσης του ιού προκειμένου να μη καταρρεύσει το σύστημα υγείας και να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας όχι μόνο για να προστατέψουμε της δική μας υγείας αλλά και για χάρη της δημόσιας υγείας.

Η Teleperformance στην Ελλάδα, ως ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας πρέπει επειγόντως να κλείσει τα γραφεία της, όπου εκατοντάδες από εμάς έρχονται σε επαφή καθημερινά. Δεδομένης της κατάστασης δεν είναι δυνατόν η εταιρία μας να εκπληρώσει τις συνθήκες προστασίας που συστήνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την ελληνική κυβέρνηση, κρατώντας μας σε γραφεία, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μισού μέτρου το ένα από το άλλο. Η δημιουργία ενός υγειονομικά ασφαλούς χώρου εργασίας είναι πρακτικά αδύνατη.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι η εργασία μας δε θεωρείται ζωτικής σημασίας για την κοινωνία μας, ώστε να συνεχίσουμε να την κάνουμε (δεν είναι ζωτικής σημασίας, όπως η εργασία των επαγγελματιών πρωτοβάθμιας υγείας, των πωλητών τροφίμων κ.λ.π) και μπορεί πολύ εύκολα να γίνει από απόσταση. Επομένως, απαιτούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από τα σπίτια μας.

Μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή από την εταιρία η εργασία από απόσταση, παροτρύνουμε τους συναδέλφους μας να παραμείνουν στα σπίτια τους σε αυτοεπιβαλλόμενη απομόνωση. Αυτή η επιλογή δε θα πρέπει να επηρεάσει τη κατάσταση της εργασίας μας, ούτε να καταστρέψει τη μελλοντική επαγγελματική μας εξέλιξη και γι’ αυτό ζητάμε από τον εργοδότη μας δίκαιη και χωρίς διακρίσεις αντιμετώπιση.

Ο χρόνος λιγοστεύει. Αν τα κτίριά μας μετατραπούν σε εστίες μόλυνσης του ιού, θα είναι πολύ αργά για τους κατοίκους της Αθήνας, αν όχι και για τους κατοίκους ολόκληρης της χώρας.

Υπόγραψε το ψήφισμα και υποστήριξέ μας, πριν είναι πολύ αργά για τον καθένα μας.

~ Οι εργαζόμενοι της Teleperformance στην Ελλάδα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: