ΔΑΣ ΟΤΑ – Κέρκυρα: Όλοι στην 24ωρη Απεργία την Τρίτη 24 Μάη. Απεργιακή Συγκέντρωση στο Μαράσλειο

Το δίκαιο αίτημα για μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, εκφράζει τους χιλιάδες συμβασιούχους αλλά και άνεργους που ήδη έχουν περάσει από τη θέση του συμβασιούχου στους δήμους.  Είμαστε αποφασισμένοι. Δεν ανεχόμαστε άλλο  τον εμπαιγμό και τις «υποσχέσεις».  Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 

Ουσιαστική ΔΙΚΑΙΩΣΗ όλων των συμβασιούχων στους δήμους,  είναι η ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ τους με νομοθετική ρύθμιση,  χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ – ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΗ –  ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Μαράσλειο 10:00 π.μ.


Το δίκαιο αίτημα για μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, εκφράζει τους χιλιάδες συμβασιούχους αλλά και άνεργους που ήδη έχουν περάσει από τη θέση του συμβασιούχου στους δήμους.  Είμαστε αποφασισμένοι. Δεν ανεχόμαστε άλλο  τον εμπαιγμό και τις «υποσχέσεις».  Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. 

    Οι πολιτικές επιλογές για φτηνούς εργαζόμενους, με «ημερομηνία λήξης» είναι ενταγμένες στη στρατηγική της ΕΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.  Η υιοθέτηση της στρατηγικής αυτής αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε μεγάλο κεφάλαιο, πολιτικά κόμματα, δημάρχους, συνδικαλιστικούς φορείς και παρατάξεις. 

      Οι δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι (στις κοινωνικές δομές: παιδικοί σταθμοί, «βοήθεια στο σπίτι», ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΚΗΦΗ, σχολικές καθαρίστριες, κέντρα κοινότητας,  καθαριότητα – πράσινο κλπ. και γενικά σε κάθε δημοτική υπηρεσία)… για δυο δεκαετίες στους δήμους, μαρτυρούν ότι είναι τα θύματα αυτής της πολιτικής. Έτσι, άλλοι συνάδελφοι ανακυκλώνονται μέσα από διάφορα ληξιπρόθεσμα προγράμματα μερικών μηνών («κοινωφελή εργασία» – ΟΑΕΔ κλπ. ) και άλλοι βρίσκονται όμηροι (ΕΣΠΑ) με την διαρκή αβεβαιότητα αν θα ανανεωθεί και για πόσο ακόμη η σύμβασή τους ή αν θα απολυθούν.

    Όλα τα προηγούμενο χρόνια οι συμβασιούχοι που διεκδικούν  αγωνιστικά το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, βρίσκονταν απέναντι σε ένα μόνιμο τείχος:  Στον ισχυρισμό των κυβερνώντων και των δημάρχων  ότι το Άρθρο 103 του Συντάγματος απαγορεύει ρητά τη μετατροπή των συμβάσεών τους, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. 

     Από το 2001 με την συνταγματική αναθεώρηση ως σήμερα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), διατηρείται η απαράδεκτη αυτή διάταξη και συμπληρώνεται και με άλλες νομικές διατάξεις (π.χ. ο Νόμος 4512/2018 άρθρο 242, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) που απαγορεύουν στην πράξη την μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

    Αλλά και στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση (2019) την οποία και πάλι ψήφισαν τα ίδια κόμματα, διατηρήθηκε ανέπαφο και σε πλήρη ισχύ, το άρθρο 103 που απαγορεύει τις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων.  Ήταν τότε που πάνω από 140 συνδικαλιστικές οργανώσεις (ομοσπονδίες, σωματεία, επιτροπές αγώνα συμβασιούχων και συνδικάτα) είχαν συνυπογράψει και κατέθεσαν στη Βουλή, την πρόταση για την κατάργηση
του άρθρου 103 από το Σύνταγμα. Τότε όμως η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντί να στηρίξει και να συνυπογράψει την πρόταση των συνδικάτων… «σφύριζε» αδιάφορα. 

     Σήμερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ ξαφνικά «θυμήθηκε» την αγωνία των συμβασιούχων και καλεί σε απεργιακό αγώνα. Ας θυμίσουμε όμως και εμείς, ότι το όψιμο αυτό ενδιαφέρον για τους συμβασιούχους σκοντάφτει στην υποκρισία της πλειοψηφίας της ηγετικής ομάδας της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Συνδικαλιστική ανατροπή – ΔΑΚΕ – Α.Σ.Κ.) που δεν τους επιτρέπει να εγγράφονται στα σωματεία. Ακόμα και το τοπικό σωματείο στην Κέρκυρα αυτή την τακτική ακολουθεί στερώντας στους συμβασιούχους τα πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα, όπως αυτό του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι».    

                          Αγώνας ενάντια σε όσους θέλουν εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης 

     Καταγγέλλουμε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ο οποίος προ ημερών είπε ότι: «είναι λαϊκισμός η μονιμοποίηση των συμβασιούχων» !!!

     Δεν μας προξενεί έκπληξη αυτή η δήλωση. Αποδεικνύεται ότι στην πράξη η πλειοψηφία των δημάρχων αλλά και της ηγεσίας της ΚΕΔΕ είναι πλήρως ταυτισμένη με την πολιτική των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Θέλουν να αποψιλώσουν τις υπηρεσίες από μόνιμο προσωπικό προκειμένου να τις υποβαθμίσουν και μετά να τις χαρίσουν στους εργολάβους και στους ιδιώτες. Αυτά όμως θα πρέπει να τα ακούει και η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ που ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να βλέπει τους δημάρχους ως «φίλους και συμμάχους», να τους χαίρονται λοπόν !


  Συναδέλφισσες,  συνάδελφοι

     Ο αγώνας μας αυτός δεν ξεκινά από το μηδέν, αλλά αποτελεί συνέχεια των αγώνων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, των επικουρικών στα νοσοκομεία, των επιτροπών των συμβασιούχων στους δήμους.  Πατάει στα αγωνιστικά βήματα των «ωφελούμενων» του ΟΑΕΔ, των εργολαβικών στα νοσοκομεία. Ακουμπάει στις ανάγκες των ανέργων και όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας. 

    Να δυναμώσουμε  τη φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα!  Χωρίς αυταπάτες, αγωνιζόμαστε να βγάλουμε εμπόδια από το δρόμο μας, να καταργήσουμε αντεργατικές – αντιδραστικές διατάξεις. 

    Θέλουμε μόνιμη σταθερή δουλειά, με δικαιώματα για όλους. Δεν μπορούμε να είμαστε άνεργοι, μισοάνεργοι, να έχουμε μισοδουλειά, να είμαστε «ωφελούμενοι», να γυρνάμε από τόπο σε τόπο για λίγους μήνες δουλειάς και να γινόμαστε γρανάζι στις προεκλογικές σκοπιμότητες των κομμάτων, που όταν μιλούν για δουλειές εννοούν τις διάφορες μπίζνες, τις επιδοτήσεις στους εργοδότες και στους εργολάβους. Η ζωή μας, οι ανάγκες μας, δεν μπορεί να έχουν ημερομηνία λήξης», σημείωσε. 

  • Απεργούμε γιατί δεν θέλουμε να χάσει κανένας συνάδελφος τη δουλειά του, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συνάδελφοι με ελαστικές μορφές εργασίας. 

 

  • Απεργούμε γιατί θέλουμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο σύνολο των υπηρεσιών. 

 

  • Απεργούμε γιατί θέλουμε τώρα αυξήσεις στους μισθούς μας που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.  

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ !

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) ΟΤΑ Κέρκυρας

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: