Άλλο ένα “success” story στην πλάτη των εργαζομένων – Αντιμέτωποι με την ανεργία οι εργαζόμενοι εταιρείας που εξαγοράστηκε από τη Microsoft

Επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά και η πείρα που έχει συνολικά το εργατικό κίνημα από εξαγορές και συγχωνεύσεις. Οι εργαζόμενοι, που όλα τα παράγουν με τη δικιά τους εργασία, όχι μόνο δεν έχουν μερίδιο σε αυτές τις συμφωνίες εκατομμύριών, αλλά έρχονται άμεσα αντιμέτωποι με απολύσεις και εντατικοποίηση, βλαπτικές μεταβολές στους όρους εργασίας τους.

Kόλαφος είναι οι εξελίξεις στην εταιρεία Softomotive για το κυβερνητικό αφήγημα της “ανάπτυξης” που θα έρθει στην Ελλάδα η οποία γίνεται “πόλος επενδύσεων”, ειδικότερα στο χώρο της σύγχρονης τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα, μετά την εξαγορά της εταιρείας Softomotive από τη Microsoft, σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι του ελληνικού τμήματος της επιχείρησης, που αριθμεί 80 άτομα, καλούνται τώρα να υπογράψουν μόνοι τους την απόλυση – εθελούσια έξοδό τους σε διάστημα από 6 μήνες ως ένα έτος. . Στους  Το συνδικάτο μας καταγγέλλει ένα ακόμα “success story” ελληνικής start-up εταιρείας. Ο λόγος αυτή τη φορά για την Softomotive με 150 εργαζομένους κυρίως σε Ελλάδα, Ινδία, Αγγλία και Αμερική. Η εταιρεία Softomotive που ανακοίνωσε, με φιέστες και πανηγύρια στους εργαζομένους της πριν λίγες ημέρες, την εξαγορά της από το μεγαθήριο της Microsoft, δεν έχασε χρόνο και στο τέλος της ίδιας εβδομάδας, άρχισε να σχεδιάζει πως θα ξεφορτωθεί την πλειοψηφία των συναδέλφων. Συγκεκριμένα, οι περίπου 80 συνάδελφοι στην Ελλάδα, στην πλειοψηφία τους ενημερώθηκαν πως θα κληθούν να υπογράψουν νέες συμβάσεις στην ουσία εθελούσιες εξόδους-απολύσεις  με ορίζοντα 6μηνών έως ενός χρόνου.

Το ΣΕΤΗΠ βρίσκεται στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή, καλώντας τους να οργανωθούν στο σωματείο, όπως και συνολικά τους εργαζόμενους του κλάδου να ορθώσουν το ανάστημα στις αντεργατικές πολιτικές που κρύβονται πίσω από διακηρύξεις τύπου “είμαστε μια οικογένεια”. Ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωματείου αναφέρει:

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έσπευσε να δώσει τα συγχαρητήρια της στους ιδρυτές της εταιρείας. Μίλησε για τη σημασία αυτών των επενδύσεων και για το γεγονός ότι είναι «ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα επιβεβαιώνοντας ότι η  ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητά τους πατάει στα δικά μας τσακισμένα δικαιώματα. Αποδεικνύεται ακόμα το μαύρο μέτωπο εργοδοτών και κυβερνήσεων, ότι τα συμφέροντα μας είναι σε άμεση σύγκρουση με τα δικά τους.

Επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά και η πείρα που έχει συνολικά το εργατικό κίνημα από εξαγορές και συγχωνεύσεις. Οι εργαζόμενοι, που όλα τα παράγουν με τη δικιά τους εργασία, όχι μόνο δεν έχουν μερίδιο σε αυτές τις συμφωνίες εκατομμύριών, αλλά έρχονται άμεσα αντιμέτωποι με απολύσεις και εντατικοποίηση, βλαπτικές μεταβολές στους όρους εργασίας τους.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ – ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ

Οι εργαζόμενοι πλέον στον κλάδο έχουμε  πείρα από το «οικογενειακό κλίμα» και το «ανθρώπινο πρόσωπο» στις εταιρείες πληροφορικής, από τις εκκλήσεις να «βάλουμε πλάτη»  για να πάμε όλοι μπροστά. «Η επένδυση στον άνθρωπο» άλλωστε ήταν ειρωνικά μία από τις διαφημιστικές «ατάκες» της Softomotive. Η αλήθεια είναι όμως ότι συνεργάτες και οικογένεια είμαστε τελικά μόνο στη χασούρα και όχι στα κέρδη.

Έτσι, το προηγούμενο διάστημα είδαμε start-up πρότυπα όπως η Beat και η Workable να φορτώνουν τη μείωση του τζίρου τους  εν μέσω πανδημίας στους εργαζομένους με απολύσεις, μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασία. Δεκάδες άλλες εταιρείες του κλάδου μας να κάνουν το ίδιο αξιοποιώντας τις αντιλαϊκές ΠΝΠ της κυβέρνησης.

ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ – ΚΑΜΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΜΑΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ

Συνάδελφοι, τώρα χρειάζεται να βάλουμε σφραγίδα στις εξελίξεις. Δε μπορούμε να ανεχτούμε άλλο να φορτωνόμαστε στην πλάτη μας τα σπασμένα της οικονομική κρίσης. Τώρα οργανωμένοι μέσα από το συνδικάτο μας, συλλογικά διεκδικούμε, κινητοποιούμαστε και παρεμβαίνουμε στα σχέδια των εργοδοτών.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι στην Softomotive, σας καλούμε να έρθετε σε επαφή με το συνδικάτο και να γίνετε μέλη του. Να μην υπογράψει κανένας συνάδελφος βλαπτική σύμβαση, καμία απόλυση/εθελούσια, να μη χαθεί κανένα δικαίωμα, καμία θέση εργασίας.

Το συνδικάτο μας θα αξιοποιήσει κάθε περιθώριο τις επόμενες μέρες  για πραγματοποίηση συνάντησης με τους εκπροσώπους της εταιρείας Softomotive για να θέσει και τα παραπάνω αιτήματα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: