Αυτοί το βιολί τους! – Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σχεδιάζει νέο χτύπημα στην Κυριακάτικη αργία

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η Περιφέρεια αποτελεί το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας, που μεταφέρει και εξειδικεύει σε τοπικό επίπεδο τα “θέλω” της μεγαλοεργοδοσίας! Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι αξιοποιούν την πανδημία για να περάσουν όσο περισσότερα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα μπορούν!

Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται στην πράξη ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αποτελεί το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας, που μεταφέρει και εξειδικεύει σε τοπικό επίπεδο τα “θέλω” της μεγαλοεργοδοσίας, όπως αυτά εκφράζονται μέσα από τις κυβερνητικές αποφάσεις! Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι αξιοποιούν την πανδημία για να περάσουν όσα περισσότερα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα μπορούν!

Πριν από λίγες ημέρες έφτασε στο Σωματείο μας επιστολή της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας ζητώντας “απόψεις σχετικά με την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές”. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αντιπεριφερειάρχης στην επιστολή, προετοιμάζουν έκδοση απόφασης “λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας και άλλες Κυριακές πλην των αναφερόμενων” σε σχετικό νόμο. Η παραπάνω εξέλιξη είναι συνέχεια απόφασης της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής του ΣΥΡΙΖΑ, για δυνατότητα να παραμένουν τα καταστήματα ανοιχτά μέχρι στις 12 τα μεσάνυχτα από 1 Μάη μέχρι 31 Οκτώβρη κάθε έτους!

Το μέτρο της κατάργησης της αργίας της Κυριακής ήταν και είναι πάγιο αίτημα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων του χώρου του εμπορίου ντόπιων και ξένων εδώ και πολλά χρόνια. Αποτελεί κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που άρχισε να “περιπατάει” από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, συνεχίστηκε από τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα έρχεται εκ νέου η κυβέρνηση της ΝΔ να αποτελειώσει ό, τι έχει απομείνει από την αργία της Κυριακής. Είναι αυτό που λένε “το κράτος έχει συνέχεια”!

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, δηλαδή της σταθερής, μέσα στη εβδομάδα, μέρας για την αναπλήρωση των σωματικών και πνευματικών δυνάμεων του εργαζομένου, επιφέρει πλήγματα σε πολλά επίπεδα. Καταπονεί τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού ο εργαζόμενος εξαναγκάζεται να δουλεύει με διευθέτηση του χρόνου εργασίας, για πολλές συνεχόμενες ημέρες χωρίς ανάπαυση. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η καταπόνηση από την συνεχόμενη εργασία δεν μπορεί να ισοσκελιστεί από ένα, ίσως και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάπαυσης. Καμία και κανένας εμποροϋπάλληλος δεν αντέχει την δουλειά 7 ημέρες την εβδομάδα.

Επίσης, αποδιοργανώνει και χτυπάει την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή του εμποροϋπάλληλου, απομακρύνοντάς τον από την κοινωνική συναναστροφή και την δράση, από την αξιοποίηση του ελευθέρου χρόνου του. Μπαίνουν εμπόδια ακόμα και στην μητρότητα, σε ένα κλάδο που απαρτίζεται στην συντριπτική του πλειοψηφία από γυναίκες, αφού πολλές μητέρες εργαζόμενες στο χώρο του εμπορίου δεν θα έχουν πού να αφήνουν τα παιδιά τους, ενώ θα χάσουν τη μοναδική ολόκληρη σταθερή μέρα, που αφιερώνουν στη φροντίδα και στην ανατροφή των παιδιών τους.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας συνδέεται συνολικά με τον εργάσιμο χρόνο. Το απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων πάει “πακέτο” με τη διεύρυνση της “ευελιξίας” στις εργασιακές σχέσεις, με την παραπέρα ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου, και το τσάκισμα των μισθών. Δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο αλλά όλους τους εργαζόμενους, καθώς θα έχει επιπτώσεις και θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους.

Βεβαίως, όλα αυτά ούτε τυχαία είναι ούτε τυχαία τα φέρνουν σε αυτήν τη στιγμή. Έρχονται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει το σχέδιο για κατάργηση του 8ωρου και την καθιέρωση του 10ωρου (με τις 2 επιπλέον ώρες απλήρωτες), την απελευθέρωση των υπερωριών (απλήρωτες και αυτές), την άγρια καταστολή και την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης!

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και ειδικά οι συνάδελφοι στα σούπερ μάρκετ, όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας βρίσκονται εκτεθειμένοι στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στο νέο κορονοϊό, βάζοντας κυριολεκτικά την ζωή την δική τους και των οικογενειών τους σε κίνδυνο, για να μην λείψει τίποτα από κανένα σπίτι. Μια τέτοια λοιπόν απόφαση, σαν αυτή που προετοιμάζει η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας έρχεται να χτυπήσει τα δικαιώματα και τον μισθό αυτών των “ηρώων”, όπως τους χαρακτήριζαν, έρχεται να θέσει σε κίνδυνο την ίδια τους την υγεία και τελικά την ζωή, καθώς θα συμβάλει στην εξασθένηση του οργανισμού τους! Αυτό είναι το “ευχαριστώ” της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας και την Κυβέρνησης και σε αυτούς τους ήρωες!

Η στόχευση του μέτρου αυτού προφανής. Στοχεύει στην αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων από τη μία και συγκεντρώνοντας την αγορά σε ακόμα λιγότερα χέρια με το κλείσιμο και άλλων μικροεμπόρων-μικροεπιχειρηματιών από την άλλη, καθώς δεν αντέχουν τα έξοδα λειτουργίας μία επιπλέον ημέρα μέσα στην εβδομάδα.

Και επειδή προκλητικά η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας κάνει πως δε γνωρίζει τάχα την θέση του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων για το ζήτημα αυτό, δεν θα της θυμίσουμε τις δεκάδες κινητοποιήσεις μπροστά από ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές που κάνουμε εδώ και χρόνια… Θα της θυμίσουμε την παρέμβαση του Σωματείου μας και εργαζομένων στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο που είχε συζητηθεί το θέμα αυτό στις 16 Φλεβάρη 2020, με αίτημα την κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής και της κατάργησης παλαιότερης απόφασης, για διευρυμένα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων. Τότε που όλοι τους, Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ) και αντιπολίτευση (“ανεξάρτητη” ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) προσπάθησαν να “τινάξουν στον αέρα” την συνεδρίαση, ώστε να μην συζητηθεί το θέμα βρίσκοντας αμέσως “πρόθυμο” για την βρώμικη δουλειά, τον χρυσαυγίτη περιφερειακός σύμβουλος, που με την ανοχή και σε απόλυτη συγχορδία (αν όχι σε συνεννόηση) με το προεδρείου και όλους τους παραπάνω, διαμόρφωσαν τις προϋποθέσεις, ώστε να σταματήσει η συνεδρίαση, πράγμα που τελικά δεν το κατάφεραν κάτω από την αποφασιστική στάση των εργαζομένων.

Αφού λοιπόν κάνουν ότι δε γνωρίζουν τους λέμε για άλλη μία φορά ότι εμείς αγωνιζόμαστε και παλεύουμε για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα. Απαιτούμε να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο!

Τέλος, καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν ακόμα περισσότερο στο Σωματείο μας και να προετοιμάσουμε τις μάχες που έχουμε μπροστά μας!

Πηγή: https://sidypker.blogspot.com/2020/12/blog-post_6.html

Βίντεο από Περιφερειακό Συμβούλιο (16/2/2020):

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: