Αυτά που δεν ξέρεις (και σου κρύβουν) για τη ΛΑΡΚΟ (2 ΒΙΝΤΕΟ)

Η κυβέρνηση πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε την απόλυση όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, το ξεσπίτωμα όσων από αυτούς ζουν στους οικισμούς της επιχείρησης και το κλείσιμό της, προκειμένου να παραδοθεί «καθαρή» στους επενδυτές. Οι εργάτες, οι γυναίκες της ΛΑΡΚΟ και τα παιδιά τους «θα παλέψουν μέχρι τέλους»…

“Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική επιχείρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παράγει σιδηρονικέλιο μέσα από την επεξεργασία δικών της εγχώριων μεταλλευμάτων.

Η χώρα μας έχει στο υπέδαφός της το 90% των καταγεγραμμένων κοιτασμάτων νικελίου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μεταλλεύματα αυτά είναι κοβαλτιούχα, γεγονός που τα καθιστά δυσεύρετα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η χώρα μας έχει στο υπέδαφός της κοιτάσματα χρωμίου όπου μαζί με το νικέλιο είναι τα υλικά που δημιουργούν τον ανοξείδωτο χάλυβα, προϊόν τεράστιας αξίας, που αξιοποιείται σε πολλές εφαρμογές και μέχρι σήμερα εισάγεται στη χώρα μας.

(…) Η ΛΑΡΚΟ παράγει σιδηρονικέλιο, το νικέλιο που είναι ενσωματωμένο στο τελικό προϊόν αποτελεί το 20 έως 25%. Το υπόλοιπο 75 έως 80% του τελικού προϊόντος που παράγει η ΛΑΡΚΟ και είναι πρωτογενής σίδηρος, με ενσωματωμένο κατά 4 εως 5% κοβάλτιο, δεν πληρώνεται διαχρονικά από τους πελάτες της. Πληρώνεται μόνο το Ni.”

Οι παραπάνω γραμμές αποτελούν εισαγωγή στην “Αιτιολογική έκθεση” της πρότασης νόμου (δείτε τη εδώ) για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και των θέσεων εργασίας, που κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην ίδια πρόταση νόμου εκτός των άλλων γίνεται αναφορά με στοιχεία στις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της ΛΑΡΚΟ, που η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει, οδηγώντας στην “στην απόλυση των εργαζομένων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και την απομάκρυνση αυτών και των οικογενειών τους από τους εργατικούς οικισμούς, με στόχο να δώσουν τη ΛΑΡΚΟ στους επίδοξους επενδυτές «τζάμπα και κλειστή», με τους εργαζόμενους στην ανεργία, παρότι υπάρχει πρόβλεψη στο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ότι το εργοστάσιο θα «παραδοθεί εν λειτουργία».”

Το 902.gr βρέθηκε στη Λάρυμνα, στην έδρα του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ. Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται:

“Στο πρώτο μέρος του ρεπορτάζ συζητάμε με τον Παναγιώτη Πολίτη, πρόεδρο του Επιχειρησιακού Σωματείου του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

– Πώς αντιμετωπίζουν το σχέδιο της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι και τι διεκδικούν;

– Πώς απαντούν στα επιχειρήματα περί «μη βιωσιμότητας» και «υπερχρέωσης» της ΛΑΡΚΟ;

– Γιατί απαξιώθηκε με το πέρασμα των χρόνων μια επιχείρηση με τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες;

«Γενικός ξεσηκωμός! Είναι το σπίτι μας, είναι η ζωή μας, δεν έχουμε κάτι άλλο να χάσουμε. Μας κήρυξαν τον πόλεμο, μάχη θα δώσουμε», μας λέει ο Παναγιώτης Πολίτης και συμπληρώνει ότι αυτή η μάχη είναι, εκτός των άλλων, και χρέος στους 80 εργάτες της ΛΑΡΚΟ που έχουν χάσει τη ζωή τους όλες αυτές τις δεκαετίες παλεύοντας για το μεροκάματο.”

Δείτε το βίντεο:

Στο δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ το 902.gr βρέθηκε στον οικισμό της επιχείρησης στη Λάρυμνα. Εκεί που, από τη δεκαετία του ’60, γενιές εργατών ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους με φόντο το φουγάρο της ΛΑΡΚΟ…

“Σπίτια χτισμένα σαν προέκταση του εργοστασίου για να είναι οι εργάτες δίπλα, έτοιμοι να πιάσουν δουλειά «στις 2, στις 3, στις 5 το πρωί, όποτε χτυπήσει το τηλέφωνο».

Συζητάμε με τις γυναίκες της ΛΑΡΚΟ, εργαζόμενες οι ίδιες ή η σύζυγοί τους στην επιχείρηση. Άλλες γεννήθηκαν εδώ, άλλες ήρθαν σε νεαρή ηλικία και έκαναν τις οικογένειές τους, έζησαν μια ζωή σε δύσκολες συνθήκες «μέσα στη σκουριά». Έμαθαν να ζουν με τον φόβο για τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα». Κάθε φορά που ακούνε τον ήχο της έκρηξης από τα καμίνια του εργοστασίου μετράνε και σκέφτονται ποιοι είναι «μέσα» εκείνη την ώρα. Κι όμως, αγάπησαν αυτόν τον τόπο και τώρα ξεσπιτώνονται και πετιούνται στον δρόμο, αφού το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει -εκτός από το κλείσιμο του εργοστασίου- και την εκκένωση του οικισμού.

Βρίσκουμε τα παιδιά των εργατών, μαθητές του Γυμνασίου της Λάρυμνας, την ώρα που ετοιμάζουν το πανό τους. Όλα, με μια φωνή, μας λένε πως «δεν θέλουν να φύγουν από εδώ», γιατί δεν θέλουν να χάσουν τα σπίτια τους, τους φίλους τους.

Βρισκόμαστε στα γραφεία του Σωματείου των εργαζομένων και συζητάμε με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, μέλος της διοίκησης και με τον Αλέξανδρο Νικολόπουλο, 39 χρόνια εργάτη στη ΛΑΡΚΟ, που τώρα απειλείται με απόλυση. Μας εξηγούν πόσο «δεμένος» είναι ο τόπος αυτός με τη ΛΑΡΚΟ, πόσο μεγάλες θα είναι οι συνέπειες αν κλείσει η επιχείρηση, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν να αναπτυχθεί και να προσφέρει.”

Δείτε το βίντεο:

Απ’ όλες  τις συζητήσεις το συμπέρασμα είναι ένα: Οι εργάτες, οι γυναίκες της ΛΑΡΚΟ και τα παιδιά τους «θα παλέψουν μέχρι τέλους»… Προετοιμάζουν τη δυναμική κάθοδό τους στην Αθήνα, για να πάρουν μέρος στη μεγάλη συγκέντρωση Συνδικάτων και μαζικών φορέων στις 26 Φλεβάρη στο Σύνταγμα.

 

Δείτε ακόμα:

Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ! – Πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την προστασία της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων της

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: