ΕΠ Δυτ. Ελλάδας ΚΚΕ: “Δεν προσφέρουμε τη επιστήμη μας για πολεμικούς σκοπούς”

Να καταγγελθεί η συμφωνία του γαλλικού μονοπωλίου «Naval Group» με το Πανεπιστήμιο Πατρών, για ανάπτυξη drones που θα εξοπλίσουν πολεμική φρεγάτα του γαλλικού μονοπωλίου Naval.

Το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι στην υπηρεσία του λαού και όχι στην υπηρεσία του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Αυτό είναι το μήνυμα της ανακοίνωσης της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, σχετικά με τη συμφωνία του Πανεπιστημίου Πατρών με γαλλικό μονοπώλιο για τον εξοπλισμό πολεμικής φρεγάτας, καλώντας σε κινητοποιήσεις με στόχο την καταγγελία της.

«Την Πέμπτη 13/2 η Πρεσβεία της Γαλλίας φιλοξένησε εκδήλωση, όπου υπογράφηκαν μια σειρά συμφωνίες μεταξύ γαλλικών και ελληνικών μονοπωλίων. Στο παραπάνω πλαίσιο, η “Naval Group” (γαλλικό μονοπώλιο που δραστηριοποιείται στον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας) υπέγραψε συμφωνίες συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Η συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως έγινε γνωστό, αφορά την ανάπτυξη drones, που θα εξοπλίσουν μια νέα φρεγάτα.

Την παραπάνω είδηση ήρθαν να ανακοινώσουν με αρκετή θριαμβολογία τα αστικά ΜΜΕ για τις δουλειές που θα έρθουν και για τα οφέλη που έχουμε να περιμένουμε από τη συνεργασία αυτή, έπειτα και από τη συνάντηση τις προηγούμενες μέρες μεταξύ Μητσοτάκη και Μακρόν, όπου γινόταν λόγος για “στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της Ασφάλειας”. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Γάλλου πρέσβη για το ότι “…Συμπεριλαμβάνοντας και ερευνητικούς οργανισμούς, δεν προετοιμάζουμε μόνο το έδαφος για θετικά οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και για την τεχνολογική αριστεία, η οποία, συνδυαστικά με το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, αποτελούν τη βάση της στρατιωτικής αξίας και της δημιουργίας μιας ‘Ευρώπης της άμυνας’…”.

Να σημάνει συναγερμός

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει πως η κυβέρνηση της ΝΔ, βαδίζοντας στα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να εμπλέξει το λαό και τη νεολαία όλο και βαθύτερα σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, σε συνθήκες όπου φουντώνουν οι κίνδυνοι πολεμικής εμπλοκής στην ευρύτερη γειτονιά μας, της ΝΑ Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Προωθείται η συνεργασία του Πανεπιστημίου με την αγορά και μάλιστα με τον πιο αντιδραστικό τρόπο, αφού η έρευνα των φοιτητών θα αξιοποιείται για πολεμικούς σκοπούς! Το παραπάνω συμβάν έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά γεγονότων, όπως τα ερευνητικά προγράμματα για το ΝΑΤΟ και τη FRONTEX στο ΕΜΠ, την έρευνα για ΝATOικα drones στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και οι όλο και πιο συχνές επισκέψεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Πάτρα, ο οποίος σε κάθε στροφή του λόγου του δεν ξεχνούσε να “εξαίρει” το Πανεπιστήμιο, το προσωπικό του και τη δυναμική αξιοποίησης του.

Καλούμε όλους τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους ερευνητές, το διδακτικό προσωπικό να υψώσουν ανάστημα, να απαιτήσουν η δουλειά τους να μην αξιοποιηθεί για τον πόλεμο, για το μακέλεμα των λαών. Να μη δεχτούν η έρευνα, που είναι αποτέλεσμα του δικού τους κόπου, να αξιοποιείται για να βελτιώνονται οι πολεμικές μηχανές και τα κανόνια των ιμπεριαλιστών!

Θέλουμε πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του λαού

Οι νέοι επιστήμονες, οι φοιτητές και οι ερευνητές οφείλουν να βαδίσουν στο δρόμο του αγώνα με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για μια κοινωνία όπου το όραμα και η αποστολή της επιστήμης και της τεχνολογίας θα είναι η προσφορά τους στην ανάπτυξη της κοινωνίας, στο ανέβασμα του βιοτικού επιπέδου του λαού, στην ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών. Η πρόταση του ΚΚΕ, ο Σοσιαλισμός – Κομμουνισμός, στηρίζεται στην Επιστήμη και την Έρευνα που θα λειτουργούν στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του.

Καλούμε την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου και τους φοιτητές με τη στάση και τον αγώνα τους:

• Να καταγγείλει την παραπάνω συμφωνία και να απαιτήσει την απόσυρση των Πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων από αυτήν.

• Να απαιτήσει άμεση αποσύνδεση της έρευνας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Κανένα ερευνητικό πρόγραμμα να μην αξιοποιηθεί για αυτούς τους σκοπούς.

• Να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή και αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΝΑΤΟ-ΕΕ».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: