«Έφυγε» από τη ζωή, το μέλος του ΣΦΕΑ, Δημοσθένης Δώδος

 Τον Οκτώβριο του 1969 συνελήφθη για την αντιδικτατορική του δράση και βασανίστηκε στο κολαστήριο της Μπουμπουλίνας, μαζί με τους Γιώργο Ανωμερίτη, Βασίλη Ράπανο, Παπαϊωάννου Δημήτρη, Μυλωνά Γιάννη, Χουλιάρα Κάτια, Κατσαρό Δημήτριο και Δεσποινιάδη Δημοσθένη. Επτά μέρες μετά το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών τους καταδίκασε σε πολυετή κάθειρξη –τον Δημοσθένη σε 25 χρόνια.

Χάσαμε χτες, εντελώς αναπάντεχα, τον Δημοσθένη Δώδο, αγαπημένο σύντροφο, συναγωνιστή και συγκρατούμενο στα «πέτρινα»    χρόνια της  χούντας.

Ο σ. Δημοσθένης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948.  Τον Οκτώβριο του 1969 συνελήφθη για την αντιδικτατορική του δράση και βασανίστηκε στο κολαστήριο της Μπουμπουλίνας, μαζί με τους Γιώργο Ανωμερίτη, Βασίλη Ράπανο, Παπαϊωάννου Δημήτρη, Μυλωνά Γιάννη, Χουλιάρα Κάτια, Κατσαρό Δημήτριο και Δεσποινιάδη Δημοσθένη.

Επτά μέρες μετά το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών τους καταδίκασε σε πολυετή κάθειρξη –τον Δημοσθένη σε 25 χρόνια.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο και στο Βερολίνο.

Εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Ασχολήθηκε με θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και από το 2001 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέχρι την  Αφυπηρέτησή του  το 2015, ως αναπληρωτής καθηγητής.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Εταιρίας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) 1940-1974 Κ-Δ Μακεδονίας,  καθώς και του Δ,Σ, του ΚΘΒΕ από το 2019 – 2019.

Ήταν μέλος της Οργάνωσης Πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ, με θλίψη για την απώλειά του, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Για το Δ.Σ. του  ΣΦΕΑ 1967-1974

Ο Πρόεδρος Σπύρος Χαλβατζής
Ο ΓΓ Νίκος Τριανταφύλλου

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: