Υποκρισίας το ανάγνωσμα – “Τεστ αξιοπιστίας” για την πρόληψη ακροδεξιάς διείσδυσης στα σώματα ασφαλείας σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση

Την ώρα που η γερμανική βουλή βρίθει ήδη από φανερά ακροδεξιούς τέως αστυνομικούς, στρατιωτικούς και δικαστικούς εκπροσώπους και τα σκάνδαλα για διασυνδέσεις του πυρήνα του κράτους, το υπουργείο εσωτερικών της χώρας μελετά την εισαγωγή “τεστ αξιοπιστίας” για μελλοντικούς υποψήφιους αστυνομικούς.

Η διείσδυση της ακροδεξιάς στα σώματα καταστολής και το στρατό της Γερμανίας δεν αποτελούν ακριβώς μυστικό εδώ και χρόνια, η συσσώρευση όμως σκανδαλωδών υποθέσεων διασυνδέσεων αστυνομικών, στρατιωτικών, αλλά και μελών της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος με ακροδεξιούς κύκλους οδηγεί πλέον την κυβέρνηση της Γερμανίας σε λήψη μέτρων, με έντονο βέβαια το αποτύπωμα του φαρισαϊσμού.

Έτσι λοιπόν, σε χθεσινή συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών των υπουργών εσωτερικών των ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας με τον ομοσπονδιακό υπουργό εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, γνωστό για τις συντηρητικές του απόψεις, αποφασίστηκε να αντιμετωπιστεί και ο «εξτρεμισμός στα σώματα ασφαλείας».

Σύμφωνα με το θέμα 34 της ημερήσιας διάταξης, εξετάζεται η εισαγωγή ενός «τεστ αξιοποιστίας» των υποψήφιων για εισαγωγή στο αστυνομικό σώμα. Σύμφωνα με αυτή, θα γίνεται αυστηρότερος έλεγχος του υποβάθρου των υποψηφίων, ενώ η αστυνομία θα έχει άμεση πρόσβαση στα δεδομένα της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, για να διαπιστωθούν τυχόν ύποπτες πολιτικές δραστηριότητες των επίδοξων αστυνομικών. Σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό εσωτερικών της Σαξονίας, Μπόρις Πιστόριους, στο στόχαστρο βρίσκονται μέλη ακροδεξιών και ναζιστικών οργανώσεων, όπως και της Κου-Κλουξ – Κλαν. «Πρέπει να προσέξουμε να μην υπονομευθούν οι υπηρεσίες ασφαλείας μας από άτομα που απορρίπτουν, για οποιονδήποτε λόγο, το κράτος μας», προσθέτει ο υπουργός, αφήνοντας φυσικά έτσι ορθάνοιχτο το παράθυρο σε θεωρία δύο άκρων.

Σε κάθε περίπτωση, τα περιστατικά σύνδεσης ακροδεξιών με τα σώματα ασφαλείας πληθαίνουν, κι όχι μόνο στην αστυνομία. Μόλις χθες στο Μεκλεμβούργο συνελήφθησαν τρεις εν ενεργεία κι ένας απόστρατος αστυνομικός, που υπεξαίρεσαν σφαίρες από αστυνομική διεύθυνση του κρατιδίου για να ενισχύσουν ακροδεξιές οργανώσεις που στοχεύουν σε ένοπλη ανατροπή του πολιτεύματος.

Εδώ και χρόνια η ακροδεξιά σκηνή στη Γερμανία θεωρεί προνομιακό ακροατήρια τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας, όπως και τους υπαλλήλους της υπηρεσίας προστασίας του Συντάγματος, καλώντας τους σε ανυπακοή κατά της κυβέρνησης, για παράδειγμα σε ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό.

Για παράδειγμα, το 2015, ο εκδότης του ακροδεξιού περιοδικού Compact, είχε καλέσει τους στρατιώτες να καταλάβουν συνοριακούς σταθμούς, να «αποκλείσουν» τα κέντρα υποδοχής προσφύγων και να κλείσουν τα τζαμιά, για να ανακόψουν το προσφυγικό ρεύμα προς τη Γερμανία. Αλλά και η ισλαμοφοβική ρατσιστική οργάνωση Pegida, όπως και η “mainstream” εκδοχή της ακροδεξιάς στη χώρα, η «Εναλλακτική για τη Γερμανία», καλούν αστυνομικούς και στρατιωτικούς σε συστράτευση, το δεύτερο με προφανή επιτυχία, όπως δείχνει το γεγονός πως από τους 91 βουλευτές του, οι 7 είναι απόστρατοι αστυνομικοί, οι 12 απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων και 4 πρώην εισαγγελείς ή δικαστές.

Με πληροφορίες από taz.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: